Κοσμος

Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Νεπάλ

Νεότερος απολογισμός του φονικού σεισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις πληγές του μετράει το Νεπάλ δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 3200 ανθρώπων.

Χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι του Νεπάλ κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι τουλάχιστον 3.218 και οι τραυματίες 6.538.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μία σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

«Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα» δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

photo © EPA/NARENDRA SHRESTHA