Κοσμος

O δισεκατομμυριούχος που ανησυχεί «για κάτι χειρότερο από την ύφεση στις ΗΠΑ»

Ο Ρέι Ντάλιο έχει ιδρύσει το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρέι Ντάλιο
Ρέι Ντάλιο © EPA/ JOSE SENA GOULAO

O δισεκατομμυριούχος που ανησυχεί «για κάτι χειρότερο από την ύφεση στις ΗΠΑ»

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Ρέι Ντάλιο δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί ότι η αναταραχή που προκύπτει από τις δασμολογικές και οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο από μια ύφεση, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά».

Ο Ντάλιο δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για τις εμπορικές διαταραχές, το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ και τις αναδυόμενες παγκόσμιες δυνάμεις που θα καταρρίψουν τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική δομή που ισχύει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πηγαίνουμε από την πολυμέρεια, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ένα είδος αμερικανικής παγκόσμιας τάξης, σε μια μονομερή παγκόσμια τάξη στην οποία υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις», είπε.

Ο Ντάλιο είπε ότι πέντε δυνάμεις καθοδηγούν την ιστορία: η οικονομία, οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις, η διεθνής τάξη, η τεχνολογία και οι πράξεις της φύσης, όπως οι πλημμύρες και οι πανδημίες. 

Σε ανάρτησή του την Τετάρτη στο X, ο Ντάλιο κάλεσε τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα είναι «win-win» και θα ανατιμά το γουάν έναντι του δολαρίου. Κάλεσε επίσης και τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα χρέη τους.

«Αν δεν το κάνουν, θα έχουμε πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης για το χρέος την ίδια στιγμή που έχουμε αυτά τα άλλα προβλήματα, και τα αποτελέσματα αυτού θα είναι χειρότερα από μια κανονική ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο.

Η ίδια η αξία του χρήματος διακυβεύεται, είπε. Μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με γεγονότα όπως εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη πιο σοβαρό σοκ για το νομισματικό σύστημα από την κατάργηση του κανόνα χρυσού από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1971 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Πηγή: CNBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.