- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ουγγαρία υιοθετεί τροπολογία που στοχοποιεί τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες - Απαγορεύει το Pride και αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
Οι νομοθέτες της Ουγγαρίας αναμένεται να ψηφίσουν τη Δευτέρα μια αμφιλεγόμενη συνταγματική τροποποίηση, την οποία ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως μια «σημαντική κλιμάκωση» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπνίξει τη διαφωνία και να περιορίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με τη στήριξη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του ακροδεξιού, λαϊκιστικού κόμματός του, Φίντεζ, η τροπολογία επιδιώκει να θεσμοθετήσει την πρόσφατη κυβερνητική απαγόρευση των εκδηλώσεων Pride στην Ουγγαρία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές ώστε να εντοπίζουν τους συμμετέχοντες και ενδεχομένως να τους επιβάλλουν πρόστιμα.
Η τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μέτρο προστασίας της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξης των παιδιών, καθιερώνει συνταγματικά την αναγνώριση μόνο δύο φύλων, δημιουργώντας νομική βάση για την απόρριψη άλλων ταυτοτήτων φύλου.
Καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων με πρόσχημα την «προστασία παιδιών»
Μετά από επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του Όρμπαν για ξένες παρεμβάσεις στην πολιτική της χώρας, η τροπολογία θα επιτρέπει επίσης την προσωρινή αναστολή της ουγγρικής ιθαγένειας σε άτομα με διπλή υπηκοότητα που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια ή την κυριαρχία της χώρας.
Η Επιτροπή Ελσίνκι της Ουγγαρίας, ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων, περιέγραψε την τροπολογία ως «νομοθέτηση του φόβου» σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ. «Αυτοί οι νόμοι αποτελούν σημαντική κλιμάκωση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει τη διαφωνία, να αποδυναμώσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εδραιώσει την εξουσία της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Momentum επισήμανε ομοιότητες με τους περιορισμούς στη Ρωσία. Όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Όρμπαν παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών», υιοθετώντας πολιτικές που περιλαμβάνουν την απαγόρευση υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια και την απαγόρευση οποιασδήποτε αναφοράς σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα στα σχολικά προγράμματα.
Το Momentum κάλεσε τους Ούγγρους μέσω κοινωνικών δικτύων να συμμετάσχουν σε αποκλεισμό του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, με στόχο να αποτραπεί η ψήφιση της τροπολογίας: «Ας τους εμποδίσουμε όλοι μαζί από το να μας οδηγήσουν στον δρόμο του Πούτιν και να μας στερήσουν την ελευθερία μας».
Η συνταγματική τροπολογία αναμένεται να εγκριθεί σχεδόν έναν μήνα μετά την ταχεία ψήφιση νόμου που απαγορεύει δημόσιες εκδηλώσεις από ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες. Έκτοτε, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους, αποκλείοντας γέφυρες και μεγάλες λεωφόρους, φωνάζοντας «δημοκρατία» και «η συνάθροιση είναι θεμελιώδες δικαίωμα» σε εβδομαδιαίες διαδηλώσεις.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν αποδομεί απλώς τη δημοκρατία “τούβλο τούβλο” – τώρα τη γκρεμίζει με μπουλντόζα», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Άκος Χάντχαζι, ο οποίος αγωνίζεται μαζί με το Momentum, σε πρόσφατη συγκέντρωση, σύμφωνα με το Bloomberg. «Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να προλάβουμε και να τη σταματήσουμε».
Ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι η προστασία των παιδιών από τη λεγόμενη «σεξουαλική προπαγάνδα», ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ μειονότητα χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος ενόψει των επικείμενων εκλογών, ώστε να κινητοποιηθεί η συντηρητική βάση.
Ο Όρμπαν, που εδώ και χρόνια επικρίνεται για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πρόκληση από τον Πέτερ Μάγιαρ, πρώην μέλος της ελίτ του κόμματος Φίντεζ, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Όταν έγινε γνωστή η απαγόρευση του Pride τον προηγούμενο μήνα, 22 ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Ουγγαρία – μεταξύ αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας – εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας βαθιά ανησυχία ότι η νομοθεσία θα περιορίσει «το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία έκφρασης».
Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις εντός και εκτός Ουγγαρίας
Η Ευρωπαία επίτροπος ισότητας, Χάντια Λαχμπίμπ, έγραψε επίσης σε ανάρτησή της: «Ο καθένας πρέπει να μπορεί να είναι ο εαυτός του, να ζει και να αγαπά ελεύθερα. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση είναι θεμελιώδες και πρέπει να προασπίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στεκόμαστε στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – στην Ουγγαρία και σε όλα τα κράτη-μέλη».
Οι διοργανωτές του Budapest Pride, το οποίο προσελκύει τακτικά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην πορεία φέτος στις 28 Ιουνίου. «Αυτό δεν είναι προστασία παιδιών, αυτό είναι φασισμός», δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα.
Η τροπολογία, η 15η στη συνταγματική χάρτα της Ουγγαρίας από τότε που συντάχθηκε μονομερώς και εγκρίθηκε από την κυβερνητική συμμαχία Φίντεζ–KDNP το 2011, ενισχύει επίσης την εξουσία του Όρμπαν απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «ξένες προσπάθειες επηρεασμού» της ουγγρικής πολιτικής.
Σε πρόσφατη ομιλία γεμάτη θεωρίες συνωμοσίας, ο Όρμπαν δεσμεύτηκε να «εξαλείψει ολόκληρο τον σκιώδη στρατό» των ξένων χρηματοδοτούμενων «πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, ψευδο-ΜΚΟ και πολιτικών ακτιβιστών».
Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Επιτροπή Ελσίνκι, η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Ουγγαρίας, η Διεθνής Αμνηστία και η Háttér Society, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία κατά της ουγγρικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες αλλαγές παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ.
Οι οργανώσεις υπογράμμισαν τη «σοβαρότητα και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών των αλλαγών», τονίζοντας ότι θα «εξαναγκάσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε πλήρη εξαφάνιση από τη δημόσια σφαίρα». Η εθνική απαγόρευση θεωρείται η πρώτη του είδους της στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ.
Επίσης δήλωσαν ότι η τροπολογία δεν περιορίζεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των υποστηρικτών τους, αλλά αποτελεί εργαλείο ενστάλαξης φόβου σε όσους τολμούν να εκφράσουν διαφωνία στη χώρα. «Οι αλλαγές έχουν συνέπειες που επηρεάζουν θεμελιώδη δικαιώματα πολύ πέρα από το ζήτημα του Pride», ανέφεραν.
(Με πληροφορίες του Guardian)