- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η ομάδα του Τραμπ κυνηγάει 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες - «Καλή τύχη» λένε ειδικοί
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Η ομάδα του Τραμπ κυνηγάει 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες - «Καλή τύχη» λένε ειδικοί - Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θέλει να συνάψει 90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες, αλλά οι προκλήσεις για την ταχεία επίλυση του εμπορικού πολέμου του προέδρου είναι ήδη εμφανείς.
Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς θα είναι τη Δευτέρα μεταξύ των πρώτων ξένων εμπορικών αξιωματούχων που θα έρθουν στην Ουάσινγκτον για επείγουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους απότομους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου. Το μπλοκ είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμφίδρομο εμπόριο πέρυσι.
Αλλά όταν φτάσει ο Σεφτσόβιτς, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Τραμπ για τους δασμούς, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, θα βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες για να δείξει την υποστήριξή του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής και όχι στην Ουάσινγκτον, παρόλο που η Αργεντινή αντιπροσωπεύει μόλις 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ετήσιο εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Η απουσία του Μπέσεντ τη Δευτέρα υπογραμμίζει τις αμφιβολίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του εμπορίου σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τόσες πολλές ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις και τις συνολικές προοπτικές για την επίτευξη 90 συμφωνιών σε 90 ημέρες.
«Για να δρομολογηθούν αυτές οι αποφάσεις θα χρειαστούν σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Γουέντι Κάτλερ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, η οποία είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Asia Society. «Δεν υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου να κάνουμε μια συνολική συμφωνία με οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες».
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο αντέτεινε στο Fox Business Network την Παρασκευή ότι ο Μπέσεντ, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά.
"Έτσι θα τρέξουμε 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες. Είναι εφικτό", δήλωσε.
Τελικά, ο Τραμπ, "το αφεντικό, θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να το κοιτάξει πολύ προσεκτικά", δήλωσε ο Ναβάρο.
Ο Τραμπ ξεκίνησε το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης των 90 ημερών αυτή την εβδομάδα, όταν ανέστειλε την εφαρμογή των υψηλότερων δασμών του για πολλές χώρες, αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές έπεσαν στα τάρταρα εξαιτίας των φόβων για ύφεση και πληθωρισμό, μεταξύ άλλων παραγόντων. Είπε ότι η παύση των 90 ημερών θα επιτρέψει στις χώρες να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι ένας άλλος κρίσιμος στόχος κατά τη διάρκεια των 90 ημερών. Οι επενδυτές πούλησαν χρέος του αμερικανικού Δημοσίου αυτή την εβδομάδα, εκτοξεύοντας τα επιτόκια και στέλνοντας το δολάριο χαμηλότερα εν μέσω φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Ο χρυσός, ένα καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, σημείωσε υψηλό ρεκόρ.
Η Κάτλερ δήλωσε ότι αυτή η αναταραχή θα ασκήσει πίεση στην ομάδα του Τραμπ για κάποιες γρήγορες νίκες.
«Το βάρος θα πέσει πάνω τους για να δείξουν ότι μπορούν να συνάψουν γρήγορα συμφωνίες με χώρες και να ενσταλάξουν κάποια εμπιστοσύνη στην αγορά και σε άλλους εμπορικούς εταίρους ότι υπάρχει μια έξοδος εδώ», είπε.
Οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, η οποία δεν εξαιρέθηκε από τους νέους αμερικανικούς δασμούς και απάντησε με ίσης έκτασης αντίμετρα, ενίσχυσαν το αρνητικό κλίμα αυτή την εβδομάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εικόνα μιας σχέσης που δεν περιοριζόταν σε μεμονωμένες κοινωνικές εμφανίσεις
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.