Κοσμος

Υποκύπτει η Φον ντερ Λάιεν στον Τραμπ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Κομισιόν προσφέρει συμφωνία «μηδέν-προς-μηδέν» σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν © ΕΡΑ/EUROPEAN COMMISSSION

Η Κομισιόν προσπαθεί να διαπραγματευτεί με Ουάσινγκτον, προετοιμάζοντας αντίμετρα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στην ΗΠΑ να εξαιρεθούν τα βιομηχανικά προϊόντα από τους δασμούς, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προτείναμε μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα. Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη να συνάψει μια καλή συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες.  «Αλλά, είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ», προειδοποίησε.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ. Προσφέραμε συμφωνία μηδέν-προς-μηδέν για τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα. Γιατί είμαστε πάντα έτοιμοι για μια καλή συμφωνία. Αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα. Και να προστατευθούμε από έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προωθεί μια πολιτική προστατευτισμού άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1930, αυξάνοντας τους τελωνειακούς δασμούς για όλες τις χώρες. Στα εμπορεύματα που προέρχονται από την ΕΕ επιβλήθηκαν δασμοί 20%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, προετοιμάζοντας παράλληλα αντίμετρα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες δεν καρποφορήσουν .

Ο Έλον Μασκ ζητά ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και Β. Αμερικής

Μια πρόταση παρόμοια με τους μηδενικούς δασμούς που εισηγήθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και μέλος της κυβέρνησης Τραμπ, Έλον Μασκ, μιλώντας για μια «ζώνη ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η Γαλλία χαιρέτισε χθες αυτήν την πρόταση του Μασκ, με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Λοράν Σεν-Μαρτέν να μιλά για «εξαιρετική ιδέα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισήμανε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης Τραμπ. «Είναι γελοίο», ο Έλον Μασκ θα έπρεπε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ «να σταματήσει τους παραλογισμούς» και τη «σύγχυση» του εμπορικού πολέμου», είπε ο Χάμπεκ.

Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ ως «μεγάλη καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» που θα είχε «τεράστιο κόστος» τόσο για τους Αμερικανούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει ένα «μαζικό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους δασμούς ως «αμοιβαίους», οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη λογική τους λέγοντας πως δεν είναι «ούτε αξιόπιστοι ούτε δικαιολογημένοι».

Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στις εμπορικές ροές ΕΕ-ΗΠΑ, που θέτει δισεκατομμύρια σε κίνδυνο να εξαφανιστούν, η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση Τραμπ στο διεθνές εμπόριο – ιδιαίτερα στην Ασία.

Οι ασιατικές χώρες έχουν πληγεί με υψηλότερα ποσοστά από το μπλοκ: 24% για τη Μαλαισία, 26% για την Ινδία, 32% για την Ινδονησία, 36% για την Ταϊλάνδη, 46% για το Βιετνάμ, 48% για το Λάος και 49% για την Καμπότζη, μεταξύ άλλων. Στην Κίνα επιβλήθηκαν «αμοιβαίοι» δασμοί 34% πάνω από τον προηγούμενο συντελεστή 20%, σε ένα συντριπτικό 54% συνολικά.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της τη Δευτέρα, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας «task force» για να παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Θα προστατευτούμε επίσης από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργήσουμε μια “Task Force Επιτήρησης Εισαγωγών », είπε. «Εξετάζουμε ποιες είναι οι ιστορικές εισαγωγές που είχαμε και αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αύξηση ξαφνικά ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή σε έναν συγκεκριμένο τομέα στον οποίο πρέπει να δράσουμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.