Κοσμος

Κορίτσια του πουθενά: 7 γυναίκες, 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Μια κοινωνική κατηγορία και ένας νεολογισμός στο Χονγκ Κονγκ και στην κινεζική ενδοχώρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορίτσια του πουθενά: 7 γυναίκες, 7 θανάσιμα αμαρτήματα
«Nowhere Girls» © Felix Wong

Τα «Κορίτσια του πουθενά», τα παραδοσιακά πρότυπα γυναικείας ομορφιάς και η τάση της παραίτησης από την αφόρητη πίεση για κοινωνική επιτυχία

«Κορίτσια του πουθενά» ή «Mei Nü» είναι ένας νεολογισμός που περιγράφει γυναίκες χωρίς χρήματα, εργασία, μόρφωση, προοπτικές, εμφάνιση, φίλους ή κάποια επιθυμία κοσμοπολιτισμού. Αν και στα μανδαρινικά η προφορά των λέξεων «κορίτσια του πουθενά» είναι παρόμοια με τις λέξεις «όμορφα κορίτσια», οι πρώτες έχουν έντονα υποτιμητική χροιά και χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ανδρικές προσδοκίες και επομένως θεωρούνται μη ελκυστικές. Πιθανώς πρόκειται για δάνειο από έναν παρόμοιο νοτιοκορεατικό όρο, αλλά στο Χονγκ Κονγκ διαδόθηκε μέσω της Κίνας και έγινε δημοφιλής λόγω της χρήσης του σε ριάλιτι σόου. Το σόου με τίτλο «Nowhere Girls» προβλήθηκε τον Αύγουστο του 2014, με 20 επεισόδια συνολικά στο κανάλι Television Broadcasts Limited και προκάλεσε εκτενή δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα. Στο «Nowhere Girls», οι γυναίκες αποκαλούνται «κορίτσια του πουθενά» επειδή παρουσιάζονται τεμπέλες, εγωίστριες, ευέξαπτες, αγενείς, ακαλαίσθητες και επιπλέον χωρίς καμιά επίγνωση για την κατάστασή τους.

Τα «κορίτσια του πουθενά» δεν συμμορφώνονται με τα παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς, ούτε έχουν κοινωνικές δεξιότητες, αλλά οι αδυναμίες τους αποδίδονται σε τραυματικές οικογενειακές εμπειρίες. Από την άλλη πλευρά, καθώς το Χονγκ Κονγκ εμφανίζει κατά καιρούς χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, υπάρχουν πολλές οικογένειες με ένα μόνο παιδί με αποτέλεσμα τα κορίτσια γίνονται το καμάρι των γονιών τους, κακομαθημένα και υπερπροστατευμένα. Το ριάλιτι υποτίθεται ότι αντανακλά μια κοινωνική πραγματικότητα στην Κίνα, όπου τα παιδιά δεν επικοινωνούν με τους γονείς τους, οι οποίοι εργάζονται από το πρωί ως το βράδυ: από το 2014, φαίνεται ότι το σόου συνέβαλε στην αναγνώριση αυτού του προβλήματος. Το «Nowhere Girls» εστιάζει σε επτά γυναίκες, η καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα από «επτά θανάσιμα αμαρτήματα», όπως η τεμπελιά, ο εγωισμός, η ασχήμια και η μετανάστευση από την ενδοχώρα της Κίνας. Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν καθώς θεωρήθηκε ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος των αποκαλούμενων «Mei Nu» και προώθησε λανθασμένα μηνύματα, όπως το ότι οι αισθητικές επεμβάσεις ή η συνεργασία με γυμναστές και life coaches οδηγούν σε καλύτερη ζωή. Υπήρξαν επίσης υποψίες ότι οι επτά γυναίκες πληρώθηκαν για να παίξουν τους ρόλους και ότι κάποια περιστατικά ήταν σκηνοθετημένα. Επιπλέον, το σόου έπληξε την επαγγελματική εικόνα των ψυχολόγων στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ο Wong Hoi-man, κλινικός ψυχολόγος και προσκεκλημένος σύμβουλος της εκπομπής, διαχειρίστηκε τις περιπτώσεις με μη ενδεδειγμένο τρόπο, προκαλώντας παρεξηγήσεις σχετικά με τις θεραπευτικές τεχνικές των επαγγελματιών ψυχολόγων. Aν και τα «Κορίτσια του Πουθενά» δεν μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στην Κίνα, συνεχίζουν να απασχολούν τους Κινέζους που αναρωτιούνται γύρω από τα παραδοσιακά πρότυπα γυναικείας ομορφιάς, καθώς και γύρω από αυτό που ονομάζουν tang ping, την τάση της παραίτησης από την αφόρητη πίεση για κοινωνική επιτυχία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.