- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δασμοί: Προειδοποίηση για «Μαύρη Δευτέρα» ανάλογη του 1987 στις αγορές
Ο παρουσιαστής του CNBC και βετεράνος σχολιαστής της αγοράς Τζιμ Κρέιμερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου - προειδοποιώντας ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα ενός κραχ που θα θυμίζει τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.
«Εάν ο πρόεδρος δεν προσπαθήσει να προσεγγίσει και να ανταμείψει αυτές τις χώρες και τις εταιρείες που παίζουν με τους κανόνες, τότε το σενάριο του 1987... εκείνο όπου πέσαμε τρεις ημέρες και στη συνέχεια 22% τη Δευτέρα, έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα», δήλωσε ο Κρέιμερ σχετικά με τους δασμούς.
«Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε. Θα το μάθουμε μέχρι τη Δευτέρα», πρόσθεσε.
Η Μαύρη Δευτέρα αναφέρεται στις 19 Οκτωβρίου 1987, όταν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο κατέρρευσαν μέσα σε μία μόνο ημέρα - με επικεφαλής τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones, ο οποίος κατέρρευσε κατά 22,6%, τη χειρότερη ποσοστιαία πτώση μιας ημέρας στην ιστορία.
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ παρουσίασε έναν γενικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, με σκληρότερες εισφορές για συγκεκριμένες χώρες που θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου - συμπεριλαμβανομένου του 34% για την Κίνα και του 26% για την Ινδία. Σε απάντηση, η Κίνα επέβαλε ανταποδοτικούς δασμούς, εντείνοντας τους παγκόσμιους φόβους για έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.
Οι αγορές δεν είδαν με καλό μάτι την είδηση. Ο Dow σημείωσε πτώση 2.231 μονάδων την Παρασκευή μετά από πτώση 1.679 μονάδων την Πέμπτη - σηματοδοτώντας τη χειρότερη διήμερη πτώση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 962,82 μονάδες (5,8%) και ο S&P 500 κατά 322,44 μονάδες (5,97%).
Παρόλα αυτά, ο Κρέιμερ σημείωσε τα στοιχεία για την ανεργία ως πιθανό ρυθμιστικό παράγοντα: «Κάνει λιγότερο πιθανό ένα κραχ να οδηγήσει αναγκαστικά σε ύφεση». «Θα συγκρατήσω τον θυμό μου, αλλά μόνο επειδή έζησα το '87 και στο τέλος βγήκα καλά. Ξέρω πώς είναι αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.
Η J.P.Morgan δήλωσε ότι βλέπει πλέον 60% πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους, από 40% προηγουμένως.https://www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/898001/dasmoi-sto-60-i-pithanotita-pagosmias-ufesis-sumfona-me-tin-jp-morgan/
«Οι πολιτικές των ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες προοπτικές όλο το έτος», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία σε σημείωμά της την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η εμπορική πολιτική της χώρας έχει γίνει λιγότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν.
«Το αποτέλεσμα ... είναι πιθανό να μεγεθυνθεί μέσω των αντιποίνων (δασμών), της διολίσθησης του επιχειρηματικού κλίματος στις ΗΠΑ και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Η S&P Global αύξησε επίσης την «υποκειμενική» πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 30% με 35%, από 25% τον Μάρτιο.
Πηγή: CNBC