Κοσμος

Iαπωνία: Η «ιλιγγιώδης» ζήτηση για μάτσα εγείρει φόβους για έλλειψη

Το ρόφημα έχει αντικαταστήσει τσάι και καφέ για εκατομμύρια ανθρώπους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iαπωνία: Η «ιλιγγιώδης» ζήτηση για μάτσα εγείρει φόβους για έλλειψη
© Unsplash

Iαπωνία: Η «ιλιγγιώδης» ζήτηση για μάτσα εγείρει φόβους για έλλειψη 

Ενισχυμένα από τα επίπεδα ρεκόρ του τουρισμού στην Ιαπωνία, τα εστιατόρια φτάνουν το θέμα του μάτσα στα γαστρονομικά άκρα: gyoza και takoyaki που περιχύνονται με σάλτσα εμπλουτισμένη με μάτσα και μπολ με ράμεν «αντοχής» με το πλούσιο σε χλωροφύλλη πράσινο υλικό.

Στο Chazuna, ένα πάρκο και μουσείο της Ιαπωνίας αφιερωμένο στην κουλτούρα τσαγιού της πόλης, τα εργαστήρια μάτσα είναι γεμάτα για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Από τα 60 άτομα την ημέρα που έρχονται για να φτιάξουν, και στη συνέχεια να πιουν, το δικό τους τσάι, περίπου το 90% είναι από το εξωτερικό.

«Ανοίξαμε το 2021 και τα δύο πρώτα χρόνια δεν είχαμε πολλούς επισκέπτες», λέει ο διευθυντής του Chazuna, Naoto Sakayori. «Στη συνέχεια, όλα άλλαξαν τον περασμένο Μάρτιο και, από τον Αύγουστο, το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί. Όλα αφορούν το μάτσα, το μάτσα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν έρθουν στο Κιότο για διακοπές, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν εδώ για μια εμπειρία matcha. Και μετά όλοι δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους στο διαδίκτυο».

Ο Stephen Blackburn, ένας τουρίστας από τη Νέα Υόρκη, ήταν από τους πρώτους που καβάλησε το κύμα του μάτσα. «Έχω λίγο-πολύ σταματήσει να πίνω καφέ και πίνω πλέον μόνο matcha», λέει ο Blackburn, πρώην barista «Μου αρέσει η γεύση και ο τρόπος που με κάνει να αισθάνομαι. Δεν είναι σαν τον καφέ. Δεν με αφήνει ταραγμένη ... με κάνει πιο συγκεντρωμένη».

Αναφορές για έλλειψη εμφανίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο, ωθώντας τις εταιρείες τσαγιού στο Κιότο να επιβάλουν πρωτοφανή όρια αγοράς της σκόνης, η οποία καταναλώνεται στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα, αφού εισήχθη από βουδιστές μοναχούς από την Κίνα.

Η αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία προκάλεσε προειδοποιήσεις για περαιτέρω ελλείψεις φέτος. Ενώ η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού και του μάτσα μειώνεται στην Ιαπωνία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να χορτάσει, με την παγκόσμια αγορά μόνο του μάτσα να αναμένεται να εκτοξευθεί από 2,8 δισ. δολάρια [2,2 δισ. λίρες] το 2023 σε περίπου 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η Ιαπωνία θα παράγει 4.176 τόνους το 2023, σχεδόν τριπλάσια ποσότητα από το 2010. Επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο εμπορικό δυναμικό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας φέρεται να σχεδιάζει επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει τους καλλιεργητές να απομακρυνθούν από το παραδοσιακό τσάι φύλλων, ή sencha, και να παράγουν περισσότερο tencha - τσάι για άλεσμα - τον τύπο των φύλλων που παράγει το μάτσα.

Η φετινή συγκομιδή τσαγιού, η οποία θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, θα αναπληρώσει την προσφορά, αλλά η ανακούφιση θα είναι προσωρινή. Η κατανάλωση στο εξωτερικό «έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ πέρυσι», δήλωσε στους Japan Times ο Φούμι Ουέκι, επικεφαλής της Leaf Brand Group, ενός τμήματος της Ito En, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τσαγιού της Ιαπωνίας.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.