Πώς ένα ακατοίκητο νησί με πιγκουίνους κατέληξε στη λίστα δασμών του Τραμπ
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ - «Κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές»


Δασμοί Τραμπ: Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον εμπορικό πόλεμο του προέδρου των ΗΠΑ - Πώς στοχοποιήθηκαν - Η αντίδραση της Αυστραλίας
Δύο μικροί, απομονωμένοι σταθμοί στην Ανταρκτική, κατοικημένοι μόνο από πιγκουίνους και φώκιες, συγκαταλέγονται στις πιο αλλόκοτες τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν από τους νέους δασμούς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, αυστραλιανή επικράτεια που βρίσκεται 4.000 χλμ νοτιοδυτικά του Περθ, είναι προσβάσιμα μόνο μετά από επταήμερο ταξίδι με πλοίο και δεν έχουν δεχτεί ανθρώπινη παρουσία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ωστόσο υπάγονται σε δασμούς.
Ο Αυστραλός Υπουργός Εμπορίου, Ντον Φάρελ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ABC ότι οι δασμοί ήταν «σαφώς ένα λάθος»: «Καημένοι πιγκουίνοι, δεν ξέρω τι έκαναν στον Τραμπ, αλλά ειλικρινά, αυτό δείχνει πως πρόκειται για μια βιαστική διαδικασία».
Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς και οι πιγκουίνοι την πληρώνουν
Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε την Τετάρτη ένα ευρύ πλέγμα δασμών στις εισαγωγές, ως αντίποινα για αυτό που θεωρεί αθέμιτα εμπόδια στις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Εκτός από τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, δασμούς υπέστησαν και άλλες αυστραλιανές επικράτειες, όπως τα Νησιά Κόκος (Κίλινγκ) και το Νησί των Χριστουγέννων, αλλά και περιοχές όπως το Νορβηγικό Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, τα Φόκλαντ και η Βρετανική Επικράτεια Ινδικού Ωκεανού.
«Αυτό αποδεικνύει ότι κανένα σημείο στον πλανήτη δεν είναι ασφαλές από τέτοιες αποφάσεις», είπε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.
Οι άκυροι δασμοί και το λάθος των 1.4 εκατ. δολαρίων
Όπως και η υπόλοιπη Αυστραλία, έτσι και τα Χερντ και ΜακΝτόναλντ υπάγονται τώρα σε δασμό 10%, ενώ στο Νησί Νόρφολκ, που έχει πληθυσμό περίπου 2.200 κατοίκους, επιβλήθηκε δασμός 29%.
Ωστόσο, το νησί Χερντ είναι ακατοίκητο, καλυμμένο από πάγους και φιλοξενεί το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Αυστραλίας, τον Μεγάλο Μπεν. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μάικ Κόφιν από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δεν υπάρχουν εμπορεύματα που εξάγονται σε βαθμό που να δικαιολογούν τέτοιους δασμούς:
«Δεν υπάρχει τίποτα εκεί», λέει χαρακτηριστικά. «Όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί, εξάγουν απλώς ψάρια, όπως παταγόνιο γατόψαρο και μπακαλιάρο πάγου.»
Μια οικολογική όαση με εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνους
Αυτό που υπάρχει σε αφθονία είναι η μοναδική και παρθένα φύση. Τα νησιά προστατεύονται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και θεωρούνται παράδειγμα οικοσυστήματος απαλλαγμένου από ανθρώπινη παρέμβαση.
«Κατοικούνται από πιγκουίνους, θαλάσσιες ελέφαντες και θαλασσοπούλια», λέει ο καθηγητής Κόφιν. «Μια φορά νομίσαμε πως βλέπαμε παραλία, αλλά τελικά ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνοι!»
«Κάθε φορά που περνά πλοίο από εκεί, βλέπουμε λάβα να κυλά από το ηφαίστειο πάνω στον πάγο και να βγάζει ατμούς.»
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές των νησιών προς τις ΗΠΑ είναι αμελητέες. Ωστόσο, το 2022 καταγράφηκε εισαγωγή αξίας $1.4 εκατ. δολαρίων, κυρίως «μηχανημάτων και ηλεκτρικών ειδών» – προϊόντα που πιθανόν χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως προερχόμενα από τα νησιά.
Σύμφωνα με το The Guardian, πρόκειται πιθανότατα για λογιστικό λάθος ή παραπλανητική καταχώριση προέλευσης, κάτι που επιβεβαιώνει και το αυστραλιανό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Άντονι Αλμπανέζε κατήγγειλε τους δασμούς ως «αδικαιολόγητους» και «όχι πράξη φιλικής χώρας».
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Εκτιμώ τα σχόλιά του, μπορεί να γίνει συμφωνία με την ΕΕ»
Ιστορική προαναγγελία από τον Γάλλο πρόεδρο
Αναμένεται η αυριανή αντίδραση των ευρωπαϊκών και ασιατικών δεικτών
Oι Γερουσιαστές φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη
To Πεκίνο διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση
Παράλληλα ανακοίνωσε «πάγωμα» των δασμών για 90 μέρες προς 75 χώρες
Έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη
Ο εμπορικός πόλεμος περνά στη φάση των συνομιλιών
Σχέδιο έκθεσης κάνει λόγο για θεμελιώδεις δημοκρατικές ελλείψεις
Η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον ασφαλής ταξιδιωτική επιλογή, υποστηρίζει το Πεκίνο
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι είναι η «ώρα της πραγματικής οικονομίας»
Πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων απολάμβαναν την εξαίρεση «de minimis» από τους πρόσθετους δασμούς
Οι αστυνομικοί κατέγραψαν δεκάδες παραβάσεις
Δυο μήνες μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου
Τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε δίκαιες διαπραγματεύσεις
Από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ μετά την απάντηση της Κίνας με δασμούς 84%
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση - Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη στιγμή «εξαιρετική»
Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Σε ισχύ από αύριο 10 Απριλίου - Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.