- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ενιαίο μέτωπο Δανίας - Γροιλανδίας απέναντι στις απειλές προσάρτησης των ΗΠΑ
Ενότητα απέναντι στις πιέσεις - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στο αρκτικό νησί


Δανία και Γροιλανδία δείχνουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στις απειλές «προσάρτησης» των ΗΠΑ - Επίσημη επίσκεψη της Μέττε Φρεντέρικσεν στο αρκτικό νησί
Η Δανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει τη Γροιλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν κατά την επίσημη επίσκεψή της στο αρκτικό νησί.
Απαντώντας στις επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Δανίας προσέφερε στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, αλλά είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Δεν μπορείτε να προσαρτάτε άλλες χώρες».
Η Φρεντέρικσεν στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντρικ Νίλσεν και στον προκάτοχό του Μούτε Έγκεδε, δείχνοντας στήριξη και ενότητα απέναντι στις αμερικανικές απειλές, την Πέμπτη.
Το τριήμερο ταξίδι της στην επικράτεια ακολούθησε την αμφιλεγόμενη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι-Ντι Βανς, η οποία επικρίθηκε ευρέως τόσο στη Γροιλανδία όσο και στη Δανία.
Κατά τη διάρκεια της ταχείας επίσκεψής του, ο Βανς επανέλαβε τις φιλοδοξίες του Τραμπ να θέσει τη Γροιλανδία υπό αμερικανικό έλεγχο για λόγους ασφαλείας, επέκρινε τη Δανία για ανεπαρκείς δαπάνες ασφαλείας στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει πράξει καλό έργο» για τους Γροιλανδούς.
Διπλωματικές συναντήσεις και αντιδράσεις
Την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Δανό Υπουργό Εξωτερικών Λαρς Λόκκε Ράσμουσεν, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «επανεπιβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις» ΗΠΑ–Δανίας.
Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι ο Ρούμπιο αναγνώρισε το δικαίωμα της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση, αλλά πρόσθεσε ότι η Δανία θα αντιταχθεί «σε οποιαδήποτε αξίωση επί της Γροιλανδίας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ενίσχυση της αμυντικής παρουσίας
Μετά την άφιξή της στη Γροιλανδία την Τετάρτη, η Φρεντέρικσεν δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι, με την πίεση που ασκούν οι Αμερικανοί στη Γροιλανδία σχετικά με την κυριαρχία, τα σύνορα και το μέλλον, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι».
Την Πέμπτη ανέφερε ότι η Δανία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική και πρότεινε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την άμυνα της περιοχής.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όταν απαιτείτε να αναλάβετε ένα τμήμα της... δανικής επικράτειας, όταν αντιμετωπίζουμε πίεση και απειλές από τον πιο στενό μας σύμμαχο, πώς να εμπιστευτούμε τη χώρα που θαυμάζουμε τόσα χρόνια;»
Η Φρεντέρικσεν περιηγήθηκε στην πρωτεύουσα Νουούκ με πλοίο της δανικής ναυτικής περιπολίας, συνοδευόμενη από τον Έγκεδε και τον Νίλσεν.
Σύμφωνα με το δανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR, πολλοί κάτοικοι την επευφήμησαν, με έναν πολίτη να φωνάζει από το παράθυρο: «Ε! Μέττε! Ευχαριστούμε που ήρθες».
Συνεργασία αλλά όχι πώληση
Ο Έγκεδε, που διετέλεσε πρωθυπουργός σχεδόν τέσσερα χρόνια, δήλωσε ότι το νησί συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας εδώ και σχεδόν 80 χρόνια — συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της Διαστημικής Βάσης Πιτουφίκ βάσει συμφωνίας του 1951 μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ.
Ο πρώην ηγέτης επέμεινε ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, αλλά πρόσθεσε ότι το νησί επιθυμεί εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Sermitsiaq.
Ο Τραμπ είχε εκφράσει για πρώτη φορά την ιδέα αγοράς της Γροιλανδίας κατά την πρώτη του θητεία — και η επιθυμία του να αποκτήσει το νησί έχει ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου.
Η Μικαέλα Ένγκελ, ειδικός στην αρκτική περιοχή και πρώην Ύπατη Επίτροπος της Δανίας στη Γροιλανδία, δήλωσε στο πρακτορείο AFP: «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό και καθησυχαστικό για τους Γροιλανδούς να βλέπουν την επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας».
Το μέλλον της Γροιλανδίας
Η Γροιλανδία — το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό — βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δανίας, σχεδόν 3.000 χλμ. μακριά, εδώ και περίπου 300 χρόνια.
Η Γροιλανδία διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις, αλλά οι αποφάσεις για εξωτερική πολιτική και άμυνα λαμβάνονται στην Κοπεγχάγη.
Πέντε από τα έξι κύρια πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από την Κοπεγχάγη, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο αυτή πρέπει να επιτευχθεί.
Νέα κυβερνητική συμμαχία σχηματίστηκε τον Μάρτιο, υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος Δημοκράτες, το οποίο υποστηρίζει μια σταδιακή προσέγγιση στην ανεξαρτησία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γροιλανδών επιθυμεί την ανεξαρτησία από τη Δανία, αλλά δεν επιθυμεί να ενταχθεί στις ΗΠΑ.
Από το 2009, η Γροιλανδία έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αν και τα τελευταία χρόνια κάποια κόμματα έχουν αρχίσει να πιέζουν περισσότερο για την πραγματοποίησή του.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Βρετανοί «βγήκαν χαμένοι», ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επωφελείται από πρωτοποριακές έρευνες και θεραπείες
Πότε θα συγκληθεί το Κολέγιο των Καρδιναλίων - Οι οδηγίες για την ταφή του
Από την εκλογή του ως τις μεταρρυθμίσεις που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα
Σημαντικές οι συνέπειες σε όλο τον κόσμο - Ανάλυση του οίκου Scope Ratings
Τα brands δεν ήθελαν πλέον απλώς να αγαπιούνται — απαιτούσαν υποστήριξη. Δεν παρουσιάζονταν ως επιχειρήσεις, αλλά ως κινήματα.
Φέρεται να μοιράστηκε πληροφορίες για πλήγμα στην Υεμένη
Ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου επικρίνει τις συμφωνίες σε βάρος του Πεκίνου
Η ανάρτησή του στο Truth Social
Το χρονικό του συμβάντος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ανάρτησή του στο Truth Social
Πώς συνέβη η τραγωδία στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι
Οι ευχές στους πιστούς
Γιατί η χρονική συγκυρία ενισχύει τον σκεπτικισμό
«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις μακάβριες, ωμές φωτογραφίες», δηλώνει η Κέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.