Κοσμος

Δασμοί: Η μικροσκοπική χώρα της Αφρικής που κινδυνεύει με αφανισμό

To Λεσόθο έχει εμπορικό πλεόνασμα σε σχέση με τις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δασμοί: Η μικροσκοπική χώρα της Αφρικής που κινδυνεύει με αφανισμό
© EPA/SHAWN THEW

Δασμοί: Η μικροσκοπική χώρα της Αφρικής που κινδυνεύει με αφανισμό

Ένας αμοιβαίος εμπορικός δασμός 50% για το Λεσόθο, η υψηλότερη εισφορά στον μακρύ κατάλογο των οικονομιών-στόχων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να εξοντώσει το μικροσκοπικό βασίλειο της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Πέμπτη ένας οικονομικός αναλυτή.

Το Λεσόθο, το οποίο ο Τραμπ περιέγραψε τον Μάρτιο ως μια χώρα «που κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ», είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο αποτελείται κυρίως από διαμάντια και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τζιν Levi's. Οι εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες το 2024 ανήλθαν σε 237 εκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της.

«Ο αμοιβαίος δασμός 50% που εισήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση θα διαλύσει τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης», δήλωσε στο Reuters ο Thabo Qhesi, ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής με έδρα το Μασερού.

Η Oxford Economics δήλωσε ότι ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας, με περίπου 40.000 εργαζόμενους, ήταν ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης και αντιπροσώπευε περίπου το 90% της απασχόλησης και των εξαγωγών στη μεταποίηση.

«Στη συνέχεια, έχετε λιανοπωλητές που πωλούν τρόφιμα. Και στη συνέχεια έχετε ιδιοκτήτες κατοικιών που νοικιάζουν σπίτια για τους εργαζόμενους. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αν συμβεί το κλείσιμο των εργοστασίων, η βιομηχανία θα πεθάνει και θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Qhesi. «Έτσι, το Λεσόθο θα πεθάνει, ας πούμε».

Η κυβέρνηση του Λεσόθο, ενός ορεινού έθνους περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων που περικλείεται από τη Νότια Αφρική, δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο σχετικά με τους εμπορικούς δασμούς την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η χώρα, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS στον κόσμο, αισθάνεται ήδη τις επιπτώσεις των περικοπών της βοήθειας, καθώς ο τομέας της υγείας της εξαρτιόταν από αυτές.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.