Κοσμος

Τραμπ: Πώς μια δημοπρασία που έχασε από Ιάπωνα συλλέκτη τον έκανε λάτρη των δασμών

Tην δεκαετία του 1980 η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» θεωρούνταν μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τραμπ: Πώς μια δημοπρασία που έχασε από Ιάπωνα συλλέκτη τον έκανε λάτρη των δασμών

Ο πλανήτης βρίσκεται εν αναμονή της επιβολής νέων δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη σημερινή – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος – «Ημέρα Απελευθέρωσης». Το οικονομικό επιτελείο του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ κάνει τις τελευταίες προσθήκες στο σχέδιο το οποίο αναμένεται να «ξεδιπλώσει» ο Ντόναλντ Τραμπ στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Είναι ενδιαφέρον ωστόσο το που εδράζεται η λατρεία του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η αρχή έγινε όταν έχασε το 1988 μια δημοπρασία για ένα πιάνο 58 πλήκτρων που χρησιμοποιήθηκε στην κλασική ταινία «Καζαμπλάνκα » από μια ιαπωνική εμπορική εταιρεία που εκπροσωπούσε έναν συλλέκτη.

Αν και ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχασε, ήταν μια υπενθύμιση από πρώτο χέρι του τότε αυξανόμενου πλούτου της Ιαπωνίας. Τον επόμενο χρόνο, ο Τραμπ βγήκε στην τηλεόραση για να ζητήσει την επιβολή φόρου 15% έως 20% στις εισαγωγές από την Ιαπωνία.

«Πιστεύω πολύ έντονα στους δασμούς», δήλωσε ο κ. Τραμπ, τότε ένας εργολάβος ακινήτων στο Μανχάταν προτού επικρίνει την Ιαπωνία, τη Δυτική Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα για τις εμπορικές τους πρακτικές. «Η Αμερική είναι απογυμνωμένη», είπε. «Είμαστε ένα έθνος οφειλετών και πρέπει να φορολογήσουμε, να επιβάλουμε δασμούς, να προστατεύσουμε αυτή τη χώρα».

Σύμμαχοι και ιστορικοί λένε ότι αυτή η αγάπη έχει τις ρίζες της στην εμπειρία του κ. Τραμπ ως επιχειρηματία τη δεκαετία του 1980 με τους ανθρώπους και τα χρήματα της Ιαπωνίας, που τότε θεωρούνταν θανάσιμη απειλή για την οικονομική υπεροχή της Αμερικής.

«Αυτό είναι κάτι που του έχει κολλήσει από τη δεκαετία του '80», δήλωσε ένα πρώην στέλεχος της χαλυβουργίας που βοήθησε στη χάραξη της εμπορικής πολιτικής του κ. Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 και στη μετάβαση στην προεδρία. «Προήλθε από την ίδια του τη βασική πεποίθηση».

Ο Τραμπ ήταν σφοδρός επικριτής της Ιαπωνίας, καθώς η οικονομία και η διεθνής επιρροή της ανθούσε τη δεκαετία του '80, μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας για την οικονομική άνοδο της. Ανταγωνιζόταν με Ιάπωνες εργολάβους για ακίνητα στη Νέα Υόρκη, και στη συνέχεια καυχιόταν ότι πουλούσε διαμερίσματα και χώρους γραφείων με υψηλό τίμημα σε Ιάπωνες αγοραστές. Δανειζόταν χρήματα από ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά παραπονιόταν για τη δυσκολία σύναψης συμφωνιών με μεγάλες ομάδες Ιαπώνων επιχειρηματιών.

Το 1987 έβγαλε αγγελία σε εφημερίδα για να προειδοποιήσει ότι «εδώ και δεκαετίες, η Ιαπωνία και άλλοι εκμεταλλεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες», μη πληρώνοντας την Αμερική για τη βοήθειά της στην εθνική τους άμυνα. Διαμαρτυρήθηκε για τις ιαπωνικές εμπορικές πρακτικές σε συνέντευξη που παραχώρησε εκείνο το έτος στον Larry King και το 1988 στην Όπρα Γουίνφρι.