- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η ώρα του Ζορντάν Μπαρντελά: Ποιος είναι ο 29χρονος διάδοχος της Λε Πεν που παίρνει τη σκυτάλη της ακροδεξιάς στη Γαλλία
Η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές του 2027


Ζορντάν Μπαρντελά: Ποιος είναι ο 29χρονος διάδοχος της Μαρίν Λε Πεν που παίρνει τη σκυτάλη της Ακροδεξιάς στη Γαλλία
Θανάσιμο πλήγμα υπέστησαν τα σχέδια της Μαρίν Λε Πεν να κατέβει στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027 σήμερα, από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - με αποτέλεσμα να της απαγορευτεί η συμμετοχή της στις εκλογές για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τη γαλλική πολιτική,η απόφαση αυτή προκαλεί τεράστιους τριγμούς αφού αν και αναμένεται έφεση από την πλευρά της για «κώλυμα εκλογιμότητας», η Μαρίν Λε Πεν δεν θα μπορεί να είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία την ώρα που αρκετές δημοσκοπήσεις θεωρούσαν ότι είναι πολύ πιθανό να διαδεχθεί τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.
Αν και θα ασκήσει έφεση, η υποψηφιότητά της έχει ουσιαστικά τελειώσει.
Φαίνεται πως τώρα ανοίγει ο δρόμος για τον Ζορντάν Μπαρντελά, που ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) από την Μαρίν Λε Πεν τον Νοέμβριο του 2022, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ακροδεξιά και να διεκδικήσει την προεδρία στη Γαλλία το 2027.
Ο ίδιος αντέδρασε έντονα στην απόφαση καταδίκης της Λε Πεν, με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σήμερα, δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται άδικα: είναι η γαλλική δημοκρατία που εκτελέστηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρντελά.
Aujourd’hui, ce n’est pas seulement Marine Le Pen qui est injustement condamnée : c’est la démocratie française qui est exécutée.#JeSoutiensMarine
— Jordan Bardella (@J_Bardella) March 31, 2025
Ωστόσο, η σοβαρότητα του αδικήματος και αυτό που οι δικαστές αποκάλεσαν «κυνισμό» της Λεπέν, η οποία οργάνωσε τη συστηματική υπεξαίρεση 4 εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ, δεν άφησαν στο δικαστήριο άλλη επιλογή από το να επιβάλει την αυστηρότερη δυνατή ποινή.
Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά
Γεννημένος το 1995 στο παρισινό προάστιο Σεν Ντενί σε ένα συγκρότημα κατοικιών χαμηλού εισοδήματος (γνωστό ως «cité» στα γαλλικά) από μια ανύπαντρη μητέρα, ο νεαρός πολιτικός έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως επιζών ενός σκληρού προαστίου που μαστίζεται από τα ναρκωτικά και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
«Όπως πολλές οικογένειες που ζουν σε αυτές τις γειτονιές, ήρθα αντιμέτωπος με τη βία, βλέποντας τη μητέρα μου να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 τον Απρίλιο.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη. Τα παιδικά χρόνια του Τζόρνταν Μπαρντελά ήταν μοιρασμένα μεταξύ του διαμερίσματος της μητέρας του και του σπιτιού του πατέρα του στην πολύ πιο εύπορη πόλη Μοντμορενσί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού.
Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε μια επιχείρηση διανομής ποτών και ήταν σχετικά εύπορος, έχει διαγραφεί από την αφήγηση του Μπαρντέλα, δήλωσε ο Pierre-Stéphane Fort, ερευνητής δημοσιογράφος που δημοσίευσε πρόσφατα μια κριτική μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του νεαρού πολιτικού.
«Ο Μπαρντέλα φοίτησε κυρίως σε καθολικά ιδιωτικά σχολεία. Όταν ήταν έφηβος, ο πατέρας του τον πήγε σε ένα μακρινό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ήταν 19 ετών, ο πατέρας του του αγόρασε ένα αυτοκίνητο Smart. Όταν ήταν 20 ετών, έδωσε στον γιο του ένα διαμέρισμα σε ένα πλούσιο παρισινό προάστιο στο Val d'Oise. Αλλά όλα αυτά δεν ταίριαζαν με την πολιτική αφήγηση. Έτσι, διαγράφηκαν», δήλωσε ο Φορτ.
Μια πρόσφατη έρευνα της Le Monde προσπάθησε να βρει ίχνη του νεαρού Μπαρντελά στη γειτονιά του Σεν Ντενί που έχει γίνει κεντρική στην αφήγηση του «αυτοδημιούργητου ανθρώπου» του, αλλά δεν μπόρεσε να βρει πολλά.

Λίγοι κάτοικοι θυμήθηκαν ότι είδαν τον Μπαρντελά στη γειτονιά και οι λίγοι που τον είδαν δεν θυμήθηκαν αν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική ή την ακροδεξιά.
Η ενασχόληση του με την πολιτική ξεκίνησε στα 16 του χρόνια, όταν ο νεαρός εντάχθηκε στον Εθνικό Συναγερμό (τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο).
Ο Μπαρντελά έφτανε στις πολιτικές συναντήσεις φορώντας κοστούμι, με τα μαλλιά του, σήμα κατατεθέν του, πιασμένα προς τα πίσω, προσπαθώντας να ενσαρκώσει την αποδαιμονοποίηση που είχε ξεκινήσει η ηγέτιδα του κόμματος Μαρίν Λεπέν για να αποτινάξει το ξενοφοβικό και αντισημιτικό παρελθόν του RN.
«Πολύ νωρίς, ο κ. Μπαρντέλα κατάλαβε ότι για να ανέβει τη σκάλα, έπρεπε να είναι άμεμπτος», δήλωσε ο βιογράφος, αναφερόμενος σε συνεντεύξεις με άλλα μέλη του κόμματος που γνώριζαν τον Μπαρντέλα στα πρώτα στάδια της καριέρας του.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μπαρντέλα εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ενταχθεί στο κόμμα με πλήρη απασχόληση. Διετέλεσε διαδοχικά περιφερειακός σύμβουλος, εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος του κόμματος, προτού ηγηθεί της λίστας του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές του 2019 σε ηλικία μόλις 23 ετών.
Τον Νοέμβριο του 2022 εξελέγη διάδοχος της Μαρίν Λεπέν ως πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος.
Σύμφωνα με το Fort, η αλματώδης άνοδος του Μπαρντελά έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη ρομαντική του σχέση με την κόρη ενός παλιού συμβούλου του RN, του Φρεντερίκ Σατιγιόν - του πρώην προέδρου της Groupe Union Défense (GUD), μιας ακροδεξιάς φοιτητικής οργάνωσης που διαλύθηκε από την κυβέρνηση την Τετάρτη.
Δημόσια εικόνα, η προτεραιότητα νούμερο ένα του Μπαρντελά
Ο Μπαρντελά είναι το πρώτο πρόσωπο που ηγείται του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός και δεν είναι μέλος της οικογένειας Λεπέν. Η Μαρίν Λεπέν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος το 2011, προτού τον αποβάλει από το κόμμα το 2015, σε μια προσπάθεια να το απομακρύνει από το πιο ριζοσπαστικό, ακροδεξιό άκρο του.
Όμως η νεαρή διάδοχός της αποδεικνύεται ότι αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης, προσελκύοντας ένα νεανικό κοινό να ψηφίσει το κόμμα. Ο Μπαρντέλα έχει καλλιεργήσει την προσωπικότητά του στα μέσα ενημέρωσης, με τηλεοπτικές εμφανίσεις, και έχει αποδειχθεί επιδέξιος στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - όπου χρησιμοποιεί τροπάρια όπως η μουσική που βρίσκεται σε τάση, τα ηχητικά εφέ και τα ad hoc βίντεο κλιπ, τα οποία έχουν αποδειχθεί γόνιμο έδαφος για την προσέλκυση νεαρών ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τα δικά του λόγια, χρησιμοποιεί το TikTok - όπου διαθέτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς - ως μέσο «για να προσεγγίσει τους νέους που είναι αποπολιτικοποιημένοι και πολιτικοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Αλλά οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι αφιερώνει πολύ χρόνο στην καλλιέργεια της δημόσιας εικόνας του εις βάρος της εμβάθυνσης σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.Η αριστερή ευρωπαία νομοθέτης Manon Aubry τον έχει χαρακτηρίσει «βουλευτή-φάντασμα», επικαλούμενη τη συχνή απουσία του από την ευρωπαϊκή αίθουσα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αυτό απηχεί τις παρατηρήσεις του Fort, ο οποίος περιγράφει τον Bardella ως χαμαιλέοντα.«Αλλάζει πολύ συχνά γνώμη και είναι ικανός να λέει δεξιά αλλά να πηγαίνει αριστερά», δήλωσε ο δημοσιογράφος.
«Όταν μιλάει σε νέους ανθρώπους, είναι αυτό το είδος του υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, που θέλει να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καταλαβαίνει ότι αυτά είναι σημαντικά θέματα για τους νέους. Αλλά όταν κοιτάξεις τις ψήφους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνειδητοποιείς ότι κάνει το αντίθετο από αυτό που λέει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις, αρνήθηκε να καταδικάσει την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία», εξήγησε ο δημοσιογράφος.
Είναι όλα αυτά ικανά να νικήσουν τον Μακρόν; Θα δείξει. Οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν κατά καιρούς υποβαθμίσει τον πιθανό αντίκτυπό του, λέγοντας ότι ο Μπαρντελά είναι δημοφιλής, αλλά είναι μια παροδική μόδα… που θα περάσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύζυγος του μπασίστα των Weezer δέχτηκε πυρά από αστυνομικούς
Ανθρώπινο λάθος με σοβαρές συνέπειες - Προβλήματα και στο παρελθόν στην ίδια κλινική
Οι πρώτες δοκιμές σε 100 σχολεία το τελευταίο εξάμηνο είναι ενθαρρυντικές
«Μπορεί να επιτευχθεί win win συμφωνία με ΗΠΑ»
Απώλειες άνω του 4,6% για τον Nasdaq
Οι διασώστες ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στις έρευνές τους, αφού διέσωσαν 189 άτομα
Από το «Make America Great Again» στο «Made in China»
Ποιος ήταν ο προηγούμενος δασμός που είχε ήδη επιβληθεί στο Πεκίνο
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στα 112 χρόνια ιστορίας της Prada
Η γειτονική χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας
Κέρδη 304 δισ. δολαρίων σε μια μέρα για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου
Η Τζίλιαν Λόρεν είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ - Το χρονικό του περιστατικού
Είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για δωρεά 45 ευρώ σε ουκρανικό φιλανθρωπικό οργανισμό
Ξύπνησε από το κώμα, ωστόσο, δεν μπορεί να φύγει ακόμα από τη χώρα
Και δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση
Τέσσερις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μηνύουν τον influencer για βιασμό, βία και ψυχολογική κακοποίηση
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Η Ευρώπη ενισχύει και τις προσπάθειες με στόχο την άρση των εμποδίων στην ενιαία αγορά» υπογράμμισε
Από την ενθουσιασμό για την εκλογή στην επιβολή δασμών και την απώλεια χρημάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.