- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2021 έλαβε χώρα πραξικόπημα στη Μιανμάρ και ο στρατός κατέλαβε την εξουσία
Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον λαϊκό αγώνα κατά του κυβερνώντος στρατού, ανακοίνωσε μονομερή μερική κατάπαυση του πυρός για να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης από τον μεγάλο σεισμό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου αναφέρεται ότι η ένοπλη πτέρυγά της, η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) θα εφαρμόσει παύση δύο εβδομάδων στις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κυριακή στις σεισμόπληκτες περιοχές της Μιανμάρ.
Αναφέρεται ότι θα «συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τις μεταφορές και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης», στις περιοχές που ελέγχει.
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2021 έλαβε χώρα πραξικόπημα στη Μιανμάρ και ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, ενώ η πρωθυπουργός Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο Πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα μέλη της κυβέρνησης, συνελήφθησαν και βρίσκονται στη φυλακή.
Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό προκάλεσε εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, η βίαιη καταστολή των οποίων από τις δυνάμεις ασφαλείας πυροδότησε μια ένοπλη αντίσταση, που οδήγησε στο ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου.
Πριν χτυπήσει ο σεισμός, ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν εκτοπιστεί από τις εσωτερικές συγκρούσεις και τώρα πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μιανμάρ είναι εκτοπισμένοι, με περίπου 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Ωστόσο, τα προβλήματα πρόσβασης και οι πρόσφατες περικοπές στις ξένες ανθρωπιστικές αποστολές έχουν καταστρέψει τη χώρα που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο.