Κοσμος

Μιανμάρ: Ο σεισμός εξαπέλυσε ενέργεια ισοδύναμη με 334 ατομικές βόμβες, υποστηρίζει γεωλόγος

Συγκλονιστικές στιγμές στα ερείπια

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Μιανμάρ ξεσπούν σε λυγμούς

Σεισμός στη Μιανμάρ: Η εκτίμηση γεωλόγου για την ισχυρότατη δόνηση - Συγκλονιστικές στιγμές στα ερείπια 

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές και οι σκηνές που καταγράφονται στη Μιανμάρ μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε την Παρασκευή (28.3). Ο γεωλόγος Τζες Φίνιξ υποστήριξε σε δηλώσεις του στο CNN ότι ο σεισμός εξαπέλυσε την ενέργεια που ισοδυναμεί με περισσότερες από 300 εκρήξεις ατομικών βομβών. 

«Η δύναμη που εκλύει ένας σεισμός σαν αυτόν στη Μιανμάρ είναι περίπου 334 ατομικές βόμβες», είπε ο Τζες Φίνιξ στο CNN και προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μερικούς μήνες, καθώς η ινδική τεκτονική πλάκα συνέχισε να πέφτει στην ευρασιατική πλάκα κάτω από τη Μιανμάρ. Ο Φίνιξ πρόσθεσε ότι η καταστροφή στη Μιανμάρ θα επιδεινωθεί εξαιτίας του εμφυλίου στη χώρα. «Αυτό που κανονικά θα ήταν μια δύσκολη κατάσταση γίνεται σχεδόν αδύνατο», είπε.

Αγωνία πάνω από τα συντρίμμια των κτιρίων στη Μιανμάρ

Με την ανησυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, συγγενείς ατόμων που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων αναμένουν μία εξέλιξη από τις έρευνες διάσωσης. Από τότε που ο τεράστιος σεισμός της Παρασκευής έπληξε το κέντρο της Μιανμάρ, η επικοινωνία με το Mandalay ήταν δύσκολη, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής έκτασης της ζημιάς για όσους βρίσκονται κοντά στη ζώνη της καταστροφής.

Η πόλη των περίπου 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, γεμάτη με ιστορική αρχιτεκτονική και πολιτιστικούς θησαυρούς αποτελεί το επίκεντρο του σεισμού.  Το CNN κατάφερε να προσεγγίσει μια γυναίκα που ζούσε εκεί, η οποία θυμήθηκε την τρομακτική στιγμή που ένα μέλος της οικογένειας θάφτηκε στα ερείπια. «Χτύπησε πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα», είπε για τον σεισμό. Θυμήθηκε ότι έβραζε νερό για να φτιάξει γάλα για το μωρό της όταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε κοντά στο σπίτι της στα ανατολικά της πόλης. Μέρος του τοίχου του σπιτιού κατέρρευσε πάνω στη γιαγιά της γυναίκας που καθόταν εκεί κοντά, θάβοντας τα πόδια της σε ερείπια και συντρίμμια, είπε. «Η πόρτα δεν μπορούσε να ανοίξει καθώς ένας φράχτης είχε καταρρεύσει πάνω της. Φώναξα για βοήθεια και ο σύζυγός μου μπήκε από το δρόμο. Πήδηξε στην πόρτα και κατάφερε να την ανοίξει».  Οι δυο τους μετέφεραν τη γιαγιά της σε μια κλινική.

«Υπάρχουν ρωγμές στην οροφή και στον τοίχο μας», είπε. «Σχεδόν όλα» τα κτίρια στη γειτονιά της γυναίκας παρουσίασαν σημάδια κάποιας ζημιάς, είπε.

Συγκινητικά πλάνα δείχνουν έναν άνδρα να κρατά το άψυχο χέρι της μητέρας του, το σώμα της οποίας παραμένει παγιδευμένο κάτω από ερείπια στη Μιανμάρ, καθώς της λέει το τελευταίο αντίο. Ο άνδρας, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε στον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ της Παρασκευής, κλαίει καθώς της λέει: «Μητέρα, είμαι ο γιος σου. Σε παρακαλώ να είσαι σίγουρη για εμένα. Δεν θα κάνω τίποτα ανόητο. Θα είμαι καλός». 

Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας.  Ο σεισμός που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μιανμάρ προκάλεσε τον θάνατο 1.002 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.376, διευκρίνισαν οι αρχές, που απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται εξαιτίας του σεισμού.

Διεθνής βοήθεια άρχισε σήμερα να καταφθάνει στη Μιανμάρ, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε χθες Παρασκευή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μανταλέι –η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ– και άλλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα έφθασε τα ξημερώματα στη Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ), μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως αναφέρει η κινεζική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει επαρκώς. Σε μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Λάινγκ κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ή να ενισχύσει οικονομικά τις προσπάθειες αρωγής των σεισμοπαθών.

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σκόρπισαν τον τρόμο σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων. Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Οι ταϊλανδικές αρχές αναφέρουν ότι εννέα άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί και περίπου 100 αγνοούνται. Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ κατασκήνωσαν σε πάρκα της πόλης, φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ