Κοσμος

Explainer - Σεισμός στη Μιανμάρ: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους - Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ - Έγινε αισθητός σε Ταϊλάνδη και νοτιοδυτική Κίνα - Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ - Έγινε αισθητός σε Ταϊλάνδη και νοτιοδυτική Κίνα - Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων και αναγκάζοντας τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να ζητήσει σπάνια διεθνή βοήθεια.

Έχουν αναφερθεί θάνατοι τόσο στη Μιανμάρ όσο και την Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένων τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ένα υπό κατασκευή ψηλό κτίριο κατέρρευσε στην Μπανγκόκ. Δεκάδες ακόμα άτομα αγνοούνται στο σημείο.

Ακολουθούν οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ.

Σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ - Έγινε αισθητός σε Ταϊλάνδη και νοτιοδυτική Κίνα - Νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι
Ένας τραυματίας μεταφέρεται σε φορείο καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες σε κατεστραμμένα κτίρια μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ © EPA/Nyein Chan Naing

Πού σημειώθηκε ο σεισμός

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ στη Μιανμάρ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, και περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου.

Ποιες περιοχές επλήγησαν

Στη Μιανμάρ, υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις δρόμων στην πρωτεύουσα, καθώς και ζημιές σε κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές και σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η νοτιοδυτική Κίνα.

Στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, κατέρρευσε ένα ημιτελές ψηλό κτίριο, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 81 εργάτες.

Βίντεο δείχνει επίσης μια πισίνα σε ταράτσα να ξεχειλίζει, ενώ το κτίριο ταλαντεύεται έντονα.

Πόσο φονικός ήταν ο σεισμός;

Ενδέχεται να περάσει καιρός μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα στοιχεία για τα θύματα.

Ωστόσο, ένα μέλος σωστικής ομάδας στη Μανταλέι δήλωσε στο BBC ότι οι νεκροί «είναι τουλάχιστον εκατοντάδες».

«Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Γιατί είναι δύσκολο να μάθουμε τι συμβαίνει στη Μιανμάρ;

Η συλλογή πληροφοριών από τη Μιανμάρ είναι δύσκολη.

Η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτική χούντα από το πραξικόπημα του 2021, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα.

Το κράτος ελέγχει σχεδόν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, έντυπα και διαδικτυακές ειδήσεις), ενώ και η χρήση του διαδικτύου είναι περιορισμένη.

Οι τηλεφωνικές γραμμές στις πληγείσες περιοχές παρουσιάζουν διακοπές, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δυσκολεύοντας την επικοινωνία των δημοσιογράφων με κατοίκους της περιοχής.

Επιπλέον, οι ξένοι δημοσιογράφοι σπάνια επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα λόγω των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου.

Τι προκαλεί τους σεισμούς;

Ο φλοιός της Γης αποτελείται από επιμέρους τμήματα που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.

Οι πλάκες αυτές κινούνται, αλλά η τριβή που δημιουργείται όταν έρχονται σε επαφή τις εμποδίζει.

Ωστόσο, όταν η πίεση συσσωρεύεται, μία από τις πλάκες μπορεί ξαφνικά να κινηθεί, προκαλώντας σεισμό.

Οι σεισμοί μετρώνται με την Κλίμακα Ροπής (Moment Magnitude Scale - Mw), η οποία έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη κλίμακα Ρίχτερ, καθώς θεωρείται πιο ακριβής.

Ο αριθμός που αποδίδεται σε έναν σεισμό αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό της απόστασης που μετακινήθηκε το ρήγμα και της δύναμης που προκάλεσε αυτή την κίνηση.

Σεισμοί μεγέθους 2,5 ή μικρότεροι συνήθως δεν γίνονται αισθητοί, αλλά ανιχνεύονται από όργανα.

Σεισμοί έως 5 Ρίχτερ προκαλούν μικρές ζημιές.

Ο σεισμός στη Μιανμάρ, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, κατατάσσεται στην κατηγορία των «μεγάλων» σεισμών, που συνήθως προκαλούν σοβαρές ζημιές, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση.

Σεισμοί άνω των 8 Ρίχτερ χαρακτηρίζονται καταστροφικοί και μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρες κοινότητες κοντά στο επίκεντρο.

Πώς συγκρίνεται με άλλους μεγάλους σεισμούς;

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί χτύπησε στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας, προκαλώντας τσουνάμι που κατέστρεψε ολόκληρες κοινότητες στον Ινδικό Ωκεανό. Ο σεισμός, μεγέθους 9,1 Ρίχτερ, κόστισε τη ζωή σε περίπου 228.000 ανθρώπους.

Ένας άλλος μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9 Ρίχτερ, σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ιαπωνίας το 2011, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και τσουνάμι. Ο σεισμός αυτός οδήγησε επίσης στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν μεγέθους 9,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε στη Χιλή το 1960.

(Με πληροφορίες BBC News, Guardian)