«Αρκετά με τον πόλεμο»: Γιατί οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Γάζα κατά της Χαμάς
Για πρώτη φορά κάτοικοι της Γάζας στρέφονται κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης


«Αρκετά με τον πόλεμο»: Γιατί οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν τώρα στη Γάζα κατά της Χαμάς
Ο Μπελάλ Αμπού Ζέιντ, Παλαιστίνιος από τη βόρεια Γάζα, βγήκε στους δρόμους μαζί με εκατοντάδες άλλους, την Τρίτη, για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς – τις οποίες κατηγορεί ότι έφεραν την καταστροφή στον θύλακα.
Το Ισραήλ, λέει, ευθύνεται πρωτίστως για τη δυστυχία της Γάζας, αλλά η Χαμάς –που ελέγχει τη Γάζα– φέρει επίσης ευθύνη. «Μας καταπιέζει ο στρατός κατοχής (Ισραήλ) και μας καταπιέζει η Χαμάς», δήλωσε ο Αμπού Ζέιντ στο CNN. «Η Χαμάς ξεκίνησε την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ το 2023, που οδήγησαν στον πόλεμο.
Οι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της Χαμάς στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, την Τρίτη, σε μια διαδήλωση που φάνηκε να είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μια δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με διαδηλώσεις τόσο στην Μπέιτ Λάχια όσο και στην Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα.
Βίντεο από τη διαμαρτυρία της Τρίτης στην Μπέιτ Λάχια έδειχνε μεγάλα πλήθη –που ένας δημοσιογράφος του CNN που βρισκόταν στο σημείο εκτιμούσε ότι ήταν εκατοντάδες άνθρωποι– να διαδηλώνουν στους δρόμους φωνάζοντας: «Για όνομα του Θεού, έξω η Χαμάς», «Χαμάς τρομοκράτες» και «Θέλουμε ένα τέλος στον πόλεμο». Παρόμοια γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στη διαμαρτυρία της Τετάρτης στη Ντέιρ αλ-Μπάλα, με πλακάτ που έφεραν μηνύματα όπως «Θέλουμε να ζήσουμε» και «Σταματήστε τη γενοκτονία».
Πόσο υποστηρίζουν πραγματικά οι Παλαιστίνιοι τη Χαμάς
«Το μήνυμά μας είναι προς τον ισραηλινό στρατό, να σταματήσει την αιματοχυσία και τον πόλεμο, που έχει εξαντλήσει την ενέργειά μας και μας έκανε να χάσουμε όλους τους αγαπημένους μας και τους φίλους μας», δήλωσε ο Μαχμούντ Χατζ Άχμαντ, χειρουργός στο νοσοκομείο Kamal Adwan, ο οποίος συμμετείχε στη διαμαρτυρία στο Beit Lahia. «Το τελευταίο μας μήνυμα είναι προς τη Χαμάς: Φτάνει πια. Κυβερνήσατε αρκετά, δώστε στους άλλους μια ευκαιρία και αφήστε τους άλλους να έρθουν».
Ένας άλλος διαδηλωτής στην Beit Lahia, ο δικηγόρος Mohammed Attalah, δήλωσε: «Το μήνυμά μας προς τον ελεύθερο κόσμο είναι ότι ζούμε σε συνθήκες καταπίεσης και αναγκαστικού εκτοπισμού».
«Το αίτημά μας είναι ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Αυτό το χάος που έχουν δημιουργήσει είναι αρκετό». Ο απολογισμός των νεκρών στον θύλακα αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας, με το Ισραήλ να επαναφέρει τη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα και να δεσμεύεται να εντείνει τις επιχειρήσεις του. Η κρίση έχει επιδεινωθεί από την απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει την είσοδο κάθε βοήθειας στον θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stéphane Dujarric δήλωσε την Τετάρτη ότι το 90% του πληθυσμού της Γάζας των 2,1 εκατομμυρίων, έχει εκτοπιστεί μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του Ιανουαρίου 2025.
Πολλοί Παλαιστίνιοι που δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, συχνά αποφεύγουν να την επικρίνουν δημοσίως, φοβούμενοι τον κοινωνικό εξοστρακισμό, καθώς η μαχητική ομάδα θεωρείται από ορισμένους ως το μόνο κόμμα που αντιστέκεται ενεργά στην κατοχή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Άλλοι κρύβουν την υποστήριξή τους στην ομάδα, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηθούν από το Ισραήλ.
Ο Raed Abu Hamouda, ένας Παλαιστίνιος από τη βόρεια Γάζα, δήλωσε στο CNN ότι ήθελε να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία, αλλά δεν μπορούσε να φτάσει στη συγκέντρωση. «Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις στον θύλακα δεν ακούνε τις φωνές των ανθρώπων», είπε.
«Οι φωνές του λαού πρέπει να έρθουν πριν από τον ήχο της πυρίτιδας», δήλωσε ο Abu Hamouda, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν μια ενιαία κυβέρνηση που θα μπορεί να λάβει διεθνή και περιφερειακή υποστήριξη.
«Οι άνθρωποι ήθελαν εδώ και καιρό να διαμαρτυρηθούν», είπε. Πολλοί ήταν διστακτικοί, ωστόσο, φοβούμενοι την «έλλειψη προστασίας» στους δρόμους και τις «κατηγορίες για προδοσία» από άλλους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε.
Ο Αμπού Χαμούντα ανησυχούσε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις διαδηλώσεις, γεγονός που θα υπονόμευε το κίνημά τους.
«Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί – ανοιχτές διαμαρτυρίες στη Λωρίδα της Γάζας κατά της διακυβέρνησης της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου.
H Χαμάς κυβερνά τη Γάζα από το 2007, αφού νίκησε το αντίπαλο πολιτικό κόμμα Φατάχ στις εκλογές και έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τον θύλακα. Ως οργάνωση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1987. Ήταν παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας σουνιτικής ισλαμιστικής ομάδας που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στην Αίγυπτο.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ήταν η κατοχική δύναμη στη Γάζα πολύ πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καθώς πάντα ήλεγχε τα σημεία εισόδου και εξόδου. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.
Οι διαμαρτυρίες είναι «αυθόρμητες», λέει η Χαμάς
Το Γραφείο Κυβερνητικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΓΤΟ) της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τα συνθήματα κατά της Χαμάς ήταν «αυθόρμητα» και «δεν αντικατοπτρίζουν τη γενική εθνική θέση».
«Οποιαδήποτε αυθόρμητα συνθήματα ή θέσεις που εξέδωσαν ορισμένοι διαδηλωτές κατά της προσέγγισης της αντίστασης δεν εκφράζουν τη γενική εθνική θέση», δήλωσε το GMO στο CNN σε ανακοίνωσή του. «Αντίθετα, έρχονται ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς πίεσης που βιώνει ο λαός μας και των συνεχών προσπαθειών της κατοχής να υποκινήσει εσωτερικές διαμάχες και να αποσπάσει την προσοχή από τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της».
Το γραφείο της Χαμάς δήλωσε ότι το δικαίωμα των Παλαιστινίων να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ένα «νόμιμο δικαίωμα και ένα ουσιαστικό μέρος των εθνικών αξιών στις οποίες πιστεύουμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε», προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις αντικατοπτρίζουν την «τεράστια πίεση και τις καθημερινές σφαγές που υφίσταται ο λαός μας».
Ωστόσο, η Χαμάς εξακολουθεί να έχει μια σημαντική βάση υποστήριξης στη Γάζα. Ένας υποστηρικτής της στη Γάζα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι η Χαμάς «παραμένει ισχυρή» και ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στον θύλακα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Υποβάθμισε επίσης τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας «ανησυχεί πολύ για την εύρεση τροφής και νερού» για να συμμετάσχει.
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «η Χαμάς έχει στρατολογήσει σχεδόν τόσους νέους μαχητές όσοι είναι και οι απώλειες».
«Κάθε φορά που το Ισραήλ ολοκληρώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και αποσύρεται, οι μαχητές της Χαμάς ανασυντάσσονται και επανεμφανίζονται, επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να καλύψει το κενό», δήλωσε σε ομιλία του στο Ατλαντικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του ως κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ.
Η υποστήριξη των κατοίκων της Γάζας για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου φαίνεται να ταλαντεύεται τους τελευταίους μήνες. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας Δημοσκόπησης ανέφερε τον Ιούνιο ότι το 57% των κατοίκων της Γάζας πίστευε ότι η επίθεση ήταν η σωστή απόφαση, από 71% μόλις τρεις μήνες νωρίτερα.
Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Τα αιτήματά μας είναι να ταΐσουμε τον λαό μας, να σβήσουμε τη δίψα του, να δούμε τα παιδιά μας να μορφώνονται και όχι να πεθαίνουν, διαλυμένα μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Αμπού Ζέιντ στο CNN.
Ερωτηθείς αν φοβάται αντίποινα από τη Χαμάς για τη διαμαρτυρία του, ο Αμπού Ζέιντ είπε ότι είναι δύσκολο να φοβάται κανείς διώξεις όταν ο θύλακας οργιάζει από τα δεινά.
«Δεν υπάρχει πλέον φόβος. Ο θάνατος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έχουμε δει τον θάνατο με τα μάτια μας», είπε. «Η μυρωδιά του αίματος είναι παντού».
«Αρκετά με τον πόλεμο, αρκετά με την εξάντληση, αρκετά με την ταπείνωση».
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιδρυτής της Meta Platforms, Mαρκ Ζάκερμπεργκ, ηγήθηκε των απωλειών, χάνοντας 17,9 δισ. δολάρια
Η Ιαπωνία, όπου εδρεύει η εταιρεία παιχνιδιών, έχει πληγεί με δασμούς 24%
Η Σαχάρα ήταν μια καταπράσινη σαβάνα με άφθονα νερά και έσφυζε από ζωή
Τι έγινε με το Ελληνικό 10ετές ομόλογο
«Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική», δήλωσε ο νεαρός
Η κίνησή του δίνει επιπλέον χρόνο για διαπραγματεύσεις
Τα περισσότερα αδικήματα είχαν να κάνουν με ανθρωποκτονίες και διακίνηση ναρκωτικών
«Ποτέ δεν ήμουν βιαστής», δήλωσε στο Χ ο ηθοποιός
Φοιτητής από την Πάτρα μεταξύ των συλληφθέντων για το διεθνές κύκλωμα
Πέφτει η τιμή του πετρελαίου
Πόσοι πιστεύουν ότι τελικά η ίδια θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα
Η ανακοίνωση της MET Police κάνει λόγο για πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης
Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια καταρρέουν υπό το βάρος των δασμών - Βυθίζεται ξανά η Wall Street
Απώλειες και για Μπέζος - Ζάκερμπεργκ
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ - «Κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές»
Ποια τα νεότερα για την υγεία του
Τι ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών
Φέρει πάνω το πρόσωπό του
Ενότητα απέναντι στις πιέσεις - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στο αρκτικό νησί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.