Κοσμος

Explainer: 5 πιθανές επιπτώσεις της διαρροής συνομιλιών συμβούλων του Τραμπ στο Signal

Ποιοι νόμοι μπορεί να έχουν παραβιαστεί - Σάλος μετά τις αποκαλύψεις του Atlantic

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Οι πιθανές νομικές επιπτώσεις της διαρροής συνομιλιών ομάδας αξιωματούχων του Ντόναλντ Τραμπ στο Signal - Οι νόμοι που ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.
Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις του The Atlantic ότι η διοίκηση Τραμπ άφησε να διαρρεύσουν σε δημοσιογράφο τα σχέδια πολεμικής επιχείρησης στην Υεμένη © EPA/Samuel Corum

ΗΠΑ: Οι πιθανές νομικές επιπτώσεις της διαρροής συνομιλιών ομάδας αξιωματούχων του Ντόναλντ Τραμπ στο Signal - Οι νόμοι που ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει πολιτική θύελλα λόγω της διαρροής πληροφοριών μετά την απόφαση ανώτατων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας να συνομιλήσουν μέσω μηνυμάτων για μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη.

Η επιλογή της εμπορικής εφαρμογής Signal για τη συζήτηση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ήταν από μόνη της λανθασμένη, αλλά η κατά λάθος προσθήκη του αρχισυντάκτη του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος αποκάλυψε τη διαρροή, έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη – όχι μόνο πολιτικά, αλλά και νομικά.

Μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετείχαν στη συνομιλία ήταν ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Γουόλτζ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Οι ίδιοι είχαν επικρίνει έντονα τη Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ιδιωτικού email όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, γεγονός που οδήγησε τους Δημοκρατικούς να μιλήσουν για υποκρισία.

Οι νομικές επιπτώσεις της διαρροής στο Signal

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, υποστήριξε ότι δεν συζητήθηκαν «πολεμικά σχέδια» στα μηνύματα, ενώ το Atlantic απάντησε με τη δημοσίευση νέων μηνυμάτων από συνομιλίες στην εφαρμογή Signal, στα οποία ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούσαν λεπτομέρειες για τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

Παράλληλα υπόθεση θέτει το ερώτημα αν θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τη χρήση του Signal ή για τις αποκαλύψεις στον Γκόλντμπεργκ. Δημοσίευμα του Politico αναλύει τις 5 πιθανές επιπτώσεις της διαρροής συνομιλιών.

Παραβιάζει ο διάλογος στο Signal τον Νόμο περί Κατασκοπείας;

Υπάρχει η άποψη ότι η απρόσεκτη χρήση του Signal θα μπορούσε να παραβιάζει τον Νόμο περί Κατασκοπείας, ο οποίος τιμωρεί με έως και 10 χρόνια φυλάκιση τη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών με «βαριά αμέλεια», επιτρέποντας την πρόσβασή τους σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες δεν περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες, αλλά ο Γκόλντμπεργκ ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό τους περιλάμβανε δεδομένα για στόχους, όπλα και το χρονοδιάγραμμα στρατιωτικών πληγμάτων.

Τεχνικά, ακόμα και η αποκάλυψη μη διαβαθμισμένων πληροφοριών μπορεί να παραβιάζει τον νόμο αν αφορούν την εθνική άμυνα και είναι «στενά ελεγχόμενες». Ωστόσο, τέτοιες διώξεις είναι σπάνιες.

Ο Γκόλντμπεργκ ανέφερε επίσης ότι στις συνομιλίες υπήρχε το όνομα μυστικού πράκτορα της CIA, κάτι που θα μπορούσε να παραβιάζει τον Νόμο για την Προστασία Ταυτοτήτων Πρακτόρων Πληροφοριών, αλλά μόνο αν η αποκάλυψη έγινε εσκεμμένα. Ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, αρνήθηκε την ύπαρξη μυστικού πράκτορα, λέγοντας ότι το άτομο που αναφέρθηκε είναι μία από τις βοηθούς του και δεν είναι σε μυστική αποστολή.

Το πιο πιθανό είναι ότι η υπόθεση δεν θα οδηγήσει σε διώξεις, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται απρόθυμο να αναλάβει δράση, ενώ ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «νεότερη ενημέρωση» για ενδεχόμενη έρευνα.

Είναι νόμιμη η χρήση του Signal για επίσημες επικοινωνίες;

Δεν είναι αυτόματα παράνομη, αλλά μπορεί να παραβιάζει τους νόμους περί αρχειοθέτησης: τον Νόμο περί Προεδρικών Αρχείων και τον Ομοσπονδιακό Νόμο περί Αρχείων, που ρυθμίζουν τη διατήρηση κυβερνητικών εγγράφων.

Το Signal διαθέτει λειτουργία «εξαφανιζόμενων μηνυμάτων», κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με στιγμιότυπο που δημοσίευσε ο Γκόλντμπεργκ, τα μηνύματα στη συγκεκριμένη συνομιλία είχαν ρυθμιστεί να διαγράφονται μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Νόμος του 2014, που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαιτεί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν προσωπικούς λογαριασμούς για κυβερνητικές υποθέσεις να αντιγράφουν τα μηνύματα σε επίσημο λογαριασμό εντός 20 ημερών. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι έχουν ακόμη περιθώριο, καθώς η συνομιλία έγινε πριν από 10 ημέρες.

Η χρήση του Signal από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εγείρει ερωτήματα για πιθανές προηγούμενες συζητήσεις που μπορεί να μην έχουν διατηρηθεί επίσημα, όπως απαιτεί ο νόμος.

Ποιες υπηρεσίες θα ερευνήσουν την υπόθεση και υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων;

Συνήθως, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αναφέρουν τις μη εξουσιοδοτημένες διαρροές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά αν η κυβέρνηση Τραμπ επιμείνει ότι οι πληροφορίες δεν ήταν διαβαθμισμένες, τότε δεν θα υπάρξει αναφορά.

Θέματα που αφορούν τη διατήρηση αρχείων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Εθνικής Διοίκησης Αρχείων και Εγγράφων (NARA). Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: ο Μάρκο Ρούμπιο, που συμμετείχε στη συνομιλία, εκτός από υπουργός Εξωτερικών, είναι και επικεφαλής της NARA μετά την απόλυση του προηγούμενου επικεφαλής από τον Τραμπ.

Η NARA δεν απάντησε αν θα διερευνήσει το θέμα ή αν ο Ρούμπιο θα αυτοεξαιρεθεί από τυχόν έρευνα.

Είναι το ίδιο με την υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον;

Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της χρήσης του Signal από αξιωματούχους του Τραμπ και της χρήσης ιδιωτικού email από τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Και στις δύο περιπτώσεις, εγείρονται ζητήματα ασφαλείας των κυβερνητικών συστημάτων, ειδικά για αξιωματούχους που ταξιδεύουν ή συζητούν ευαίσθητα θέματα εκτός ωραρίου.

Το Signal προσφέρει end-to-end κρυπτογράφηση, αλλά η NSA προειδοποίησε πρόσφατα ότι η εφαρμογή μπορεί να παραβιαστεί, καθώς λογισμικό παρακολούθησης σε κινητές συσκευές μπορεί να καταγράψει τα μηνύματα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη διώξεων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους καθιστά δυσκολότερη την επιβολή αυστηρών ποινών σε κατώτερα στελέχη που διαχειρίζονται με αμέλεια διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Αντιμετωπίζουν νομικούς κινδύνους ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ και το Atlantic;

Οι νομικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να διωχθεί ο Γκόλντμπεργκ ή το Atlantic, καθώς ήταν παθητικός αποδέκτης των μηνυμάτων.

Παρόλο που η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει επιθετική στάση απέναντι στις διαρροές, μια δίωξη κατά δημοσιογράφου θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις.

Η υπόθεση συνεχίζει να πυροδοτεί έντονες πολιτικές και νομικές συζητήσεις, αλλά η πιθανότητα σοβαρών συνεπειών για τους εμπλεκόμενους φαίνεται προς το παρόν μικρή.

(Πηγή: Politico)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.