Η Νότια Κορέα παραδέχεται τη μαζική εξαγωγή παιδιών για υιοθεσία
Χιλιάδες παιδιά στάλθηκαν στο εξωτερικό μέσω αμφιλεγόμενου προγράμματος


Νότια Κορέα: Η κυβέρνηση ευθύνεται για διεθνή απάτη με υιοθεσίες - Πάνω από 170.000 παιδιά και βρέφη στο εξωτερικό - Αποκαλύψεις για τις διαδικασίες
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διέπραξε πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί δεκαετίες μέσω ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος, που έστειλε τουλάχιστον 170.000 παιδιά και βρέφη στο εξωτερικό για υιοθεσία, σύμφωνα με μια ιστορική έρευνα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η έλλειψη κρατικού ελέγχου επέτρεψε σε ιδιωτικά πρακτορεία στη Νότια Κορέα να εκμεταλλευτούν το σύστημα για κέρδος, οδηγώντας σε μαζική «εξαγωγή παιδιών». Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις απάτης, πλαστογραφημένων εγγράφων και εξαναγκασμού.
Από τη δεκαετία του 1950, η Νότια Κορέα έχει στείλει περισσότερα παιδιά για υιοθεσία στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τις περισσότερες να καταλήγουν σε δυτικές χώρες.
Οι επιπτώσεις στις οικογένειες και τους υιοθετημένους
Παρότι η Νότια Κορέα έχει αυστηροποιήσει τις διαδικασίες υιοθεσίας, πολλοί υιοθετημένοι και οι βιολογικοί τους γονείς συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής.
Το BBC μίλησε με μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι οι θετοί της γονείς «φρόντιζαν καλύτερα τον σκύλο τους απ’ ό,τι εμένα».
«Αυτό είναι ένα ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας μας», δήλωσε η Παρκ Σουν-γιουνγκ, πρόεδρος της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα.
«Αν και πολλοί υιοθετημένοι στάθηκαν τυχεροί και μεγάλωσαν σε στοργικές οικογένειες, άλλοι υπέφεραν από σοβαρές δυσκολίες και τραύματα λόγω των ελαττωματικών διαδικασιών υιοθεσίας. Ακόμα και σήμερα, πολλοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις».
Αποκαλύψεις για παράνομες διαδικασίες
Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2022.
Από τότε, 367 υιοθετημένοι—όλοι τους είχαν σταλεί στο εξωτερικό μεταξύ 1964 και 1999— υπέβαλαν αναφορές για δόλιες πρακτικές στις υιοθεσίες τους.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξεταστεί 100 περιπτώσεις, εκ των οποίων 56 υιοθετημένοι αναγνωρίστηκαν ως θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.
Μετά τον Πόλεμο της Κορέας, η χώρα ήταν μία από τις φτωχότερες στον κόσμο και ελάχιστες οικογένειες ήταν διατεθειμένες να υιοθετήσουν παιδιά.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ξεκίνησε τότε ένα διεθνές πρόγραμμα υιοθεσιών, που διαχειρίζονταν ιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία απέκτησαν τεράστιες εξουσίες μέσω ειδικών νόμων περί υιοθεσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξε «συστηματική αποτυχία ελέγχου και διαχείρισης», οδηγώντας σε πολυάριθμες παρατυπίες από τα πρακτορεία αυτά.
Η βιομηχανία των υιοθεσιών και οι πλαστογραφίες
Η έκθεση ανέφερε ότι ξένα πρακτορεία απαιτούσαν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών κάθε μήνα, και τα κορεατικά πρακτορεία συμμορφώνονταν, διευκολύνοντας μαζικές διεθνείς υιοθεσίες με ελάχιστο κρατικό έλεγχο.
Ελλείψει κρατικών ρυθμίσεων για τα έξοδα, τα κορεατικά πρακτορεία χρέωναν υπέρογκα ποσά και απαιτούσαν «δωρεές», μετατρέποντας τις υιοθεσίες σε μια κερδοφόρα βιομηχανία.
Άλλες σοβαρές παραβιάσεις περιλαμβάνουν υιοθεσίες χωρίς τη σωστή συναίνεση των βιολογικών μητέρων και ανεπαρκή έλεγχο των θετών γονέων.
Τα πρακτορεία επίσης πλαστογραφούσαν έγγραφα, παρουσιάζοντας παιδιά ως εγκαταλελειμμένα για να διευκολύνουν την υιοθεσία τους, ενώ συχνά τους έδιναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί υιοθετημένοι δυσκολεύονται σήμερα να βρουν πληροφορίες για τις βιολογικές τους οικογένειες και στερούνται της κατάλληλης νομικής προστασίας.
Η επιτροπή έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τις διακρατικές υιοθεσίες.
«Έζησα μια οδυνηρή και άθλια ζωή»
Τα τελευταία χρόνια, η Νότια Κορέα έχει αυστηροποιήσει τις διαδικασίες υιοθεσίας. Το 2023, ψήφισε νόμο που προβλέπει ότι όλες οι διεθνείς υιοθεσίες θα διεκπεραιώνονται από κρατικό φορέα και όχι από ιδιωτικά πρακτορεία. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν έχει ακόμη αντιδράσει επίσημα στην έκθεση της Τετάρτης.
Μια από τις καταγγέλλουσες που διερευνήθηκαν από την επιτροπή είναι η Ίνγκερ-Τόνε Ούελαντ Σιν, 60 ετών, η οποία υιοθετήθηκε από ένα νορβηγικό ζευγάρι όταν ήταν 13 ετών. Αργότερα, ανακάλυψε ότι η υιοθεσία της ήταν παράνομη.
Το ζευγάρι, που ήταν τότε στα 50 του, είχε απορριφθεί αρχικά από τις νορβηγικές αρχές λόγω ηλικίας. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Νότια Κορέα, επισκέφθηκαν ένα ορφανοτροφείο, επέλεξαν την Ίνγκερ-Τόνε και την πήραν μαζί τους στη Νορβηγία.
Χρόνια αργότερα υπέβαλαν αίτηση υιοθεσίας στις νορβηγικές αρχές, οι οποίες την ενέκριναν παρά την παρανομία, θεωρώντας ότι η κοπέλα δεν είχε πια «καμία σύνδεση με την Κορέα».
Η Ίνγκερ-Τόνε δήλωσε στο BBC ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη Νορβηγία και κατήγγειλε ότι ο θετός της πατέρας την κακοποιούσε σεξουαλικά.
«Φρόντιζαν καλύτερα τον σκύλο από εμένα», είπε. «Ήταν τόσο οδυνηρό. Δεν μπορούσα να μιλήσω ή να εκφραστώ, εκτός από το να κλαίω τη νύχτα».
Το 2022, μήνυσε επιτυχώς την τοπική κυβέρνηση της Νορβηγίας και έλαβε αποζημίωση. Οι αρχές αναγνώρισαν την ευθύνη τους για την αποτυχία να εποπτεύσουν το θετό της σπίτι. Οι θετοί της γονείς έχουν πλέον πεθάνει.
«Δεν πέρασαν ούτε μία μέρα στη φυλακή γι’ αυτό που μου έκαναν. Πήραν παράνομα ένα παιδί από άλλη χώρα… Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη». Παρότι ικανοποιημένη από τα ευρήματα της επιτροπής, τόνισε: «Έχω ζήσει σε λάθος χώρα και η ζωή μου ήταν οδυνηρή και άθλια... Δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει το ίδιο. Ελπίζω ειλικρινά να σταματήσουν οι υιοθεσίες από την Κορέα».
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτάλι Κλίτσκο έκανε μια δήλωση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις
H κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί η Μόσχα να επιστρέψει στην Ουκρανία τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας αναγκάζει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους
«Αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου, αυτό είναι χάρη στην Τουρκία» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΑΜ
Μετά την κατάρρευση των κερδών της Tesla και εν μέσω επικρίσεων για παραβιάσεις δεοντολογίας
Οι εξαιρέσεις δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά οι εταιρείες τις βλέπουν ήδη στα τελωνεία
Ηλεκτρονικά συστήματα απώθησης drones, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες της Αντιτρομοκρατικής, έχουν αναλάβει την τήρηση της ασφάλειας
Οι ανησυχίες που εκφράζει ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί γιατί υπάρχουν έντονες ανησυχίες μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τον ακούσει και θα σταματήσει τις επιθέσεις
Γνωρίζονταν πάνω από 20 χρόνια
Τι είπε για το Κυπριακό
Τον Δεκέμβριο του 2023 η προκάτοχος του Βανς, Κάμαλα Χάρις, είχε επίσης κάνει μια σύντομη στάση στη βάση Ράμσταϊν
Είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι το 2018 και έκτοτε αντιμετωπίζει προβλήματα
Αντιδράσεις από τη Αρμενική Εθνική Επιτροπή στις ΗΠΑ
Η πρώτη μεγάλη νομική νίκη του Ισραήλ ενώπιον του ΔΠΔ
Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη του «Atlantic»
Σημαντική νίκη για τη Γιολάντα Ντίας και το κόμμα Sumar της ριζοσπαστικής αριστεράς
Απεικονίζει την βασίλισσα Βεατρική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.