Κοσμος

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν, υποστηρίζει Βρετανίδα ανθρωπολόγος

Τι σημειώνει αναφορικά με το μέλλον των γλυπτών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Τι σημειώνει Βρετανίδα ανθρωπολόγος αναφορικά με το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί θα αντιδρούσαν έντονα αν μια ξένη χώρα διατηρούσε στην κατοχή της κομμάτια από το Στόουνχεντζ, τόνισε η διακεκριμένη ανθρωπολόγος Άλις Ρόμπερτς, εκφράζοντας την άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν. Η Ρόμπερτς προχώρησε σε αυτή τη σύγκριση έπειτα από συνάντησή της με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επανέλαβε το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια.

«Φαντάζομαι ότι θα ήμασταν αρκετά αναστατωμένοι στην Αγγλία αν μια άλλη χώρα κατείχε σημαντικά τμήματα του Στόουνχεντζ και δεν τα επέστρεφε», είπε η Ρόμπερτς στο περιοδικό Radio Times. «Τα μνημεία που δημιουργήθηκαν για μια συγκεκριμένη τοποθεσία, ένα συγκεκριμένο τοπίο, χάνουν το πλαίσιο τους όταν μεταφέρονται αλλού».

Η Άλις Ρόμπερτς είναι ακαδημαϊκός και πολύ γνωστή για την παρουσίαση της εκπομπής Curse of the Ancients with Alice Roberts. Μάλιστα, μίλησε ενόψει της νέας της σειράς στο Channel 4, Ancient Greece by Train, που ξεκινά το Σάββατο.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε κάποιες από τις αμφισβητούμενες πρακτικές του παρελθόντος, που συχνά συνδέονταν με την ιστορία της αποικιοκρατίας», τόνισε. «Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αδικίες και να δράσουμε γι’ αυτές σήμερα». Η Ρόμπερτς υποστήριξε ότι η επιστροφή των γλυπτών δεν θα οδηγήσει στο «άδειασμα» των βρετανικών μουσείων. «Το να ανησυχείς για το αν θα ‘δημιουργήσεις προηγούμενο’ δεν είναι ποτέ καλό επιχείρημα για να μην κάνεις το ηθικά σωστό», πρόσθεσε.

Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο το Βρετανικό Μουσείο υπογράμμισε πως μια συμφωνία για τα γλυπτά βρίσκεται «ακόμη σε κάποια απόσταση», αλλά πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος».

Η Άλις Ρόμπερτς από την πλευρά της αναφέρει πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας μέσω της δημοκρατίας, της τέχνης, της επιστήμης και της ιατρικής.

«Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπισαν τα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα με τα οποία παλεύουμε ακόμα σήμερα», σημειώνει η Ρόμπερτς. «Παρόλα αυτά, είχαν ένα παγανιστικό σύστημα με απίστευτους μύθους και ιστορίες θεών, που δεν στηρίζονται σε αποδείξεις».