Κοσμος

Τζέιμς Χάρισον: Πέθανε ο αιμοδότης με το «χρυσό χέρι» - Έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά

Αν και φοβόταν τις βελόνες έδωσε αίμα και πλάσμα 1.173 φορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέιμς Χάρισον
Τζέιμς Χάρισον: Πέθανε ο αιμοδότης με το «χρυσό χέρι» - Έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά © Subel Bhandari/picture alliance via Getty Images

Τζέιμς Χάρισον: Πέθανε ο αιμοδότης με το «χρυσό χέρι» - Έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά δίνοντας αίμα και πλάσμα

Ο Τζέιμς Χάρισον χαρακτηρίστηκε ο άνθρωπος με το «χρυσό χέρι» και όχι άδικα, αφού το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, το Anti - D, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων για εγκύους. Επί 70 χρόνια υπήρξε αιμοδότης και θεωρείται ότι έσωσε πάνω από 2,4 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο. Πέθανε στη Νέα Νότια Ουαλία στις 17 Φεβρουαρίου ενώ κοιμόταν στον οίκο ευγηρίας όπου κατοικούσε. 

Ο Τζέιμς Χάρισον έγινε για πρώτη φορά αιμοδότης σε ηλικία 18 ετών, αλλά είχε πάρει την απόφαση πολύ πιο πριν, όταν ήταν 14 ετών. Τότε, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την οποία χρειάστηκε μεγάλη ποσότητα αίματος προκειμένου να επιβιώσει. Μπορεί να φοβόταν τις βελόνες, αλλά στα 70 χρόνια αιμοδοσίας έδωσε αίμα και πλάσμα για τουλάχιστον 1.173 φορές. 

Τζέιμς Χάρισον: Το σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του και τα ρεκόρ που κατέκτησε

Το γεγονός ότι το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα απαραίτητο για την παραγωγή ενέσεων Anti-D το ανακάλυψαν οι ειδικοί 10 χρόνια μετά την πρώτη αιμοδοσία. Το 2005 κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δόθηκε, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2022, όταν το κατέρριψε ένας άνδρας στις ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Χάρισον έλαβε πολλούς επαίνους και το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για τη μακρόχρονη υποστήριξή του στην Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού και στο πρόγραμμα Anti-D. Μάλιστα, έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες λόγω της ιδιαιτερότητας του αίματός του.

Από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους υποστήριζε ότι είναι εκείνες που συναντά μητέρες που τον αναζήτησαν για να τον ευχαριστήσουν. «Το να σώζεις ένα μωρό είναι καλό. Το να σώζεις δύο εκατομμύρια είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά αν ισχύει, χαίρομαι που το έκανα», είχε πει σε συνέντευξή του. 

Τι είναι τα εμβόλια Anti-D που παρασκευάζονταν με το σπάνιο αντίσωμα

Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος, που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού ή HDFN. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Οι παρεμβάσεις κατά της D αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60, ενώ μέχρι τότε ένα στα δύο μωρά που είχαν διαγνωστεί με HDFN πέθαινε. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.