- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η τρίτη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία: Μαθήματα, πόνος και αντοχή
«Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά για την αλήθεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»


Τρία χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Γράφει η Βικτώρια Σαντούλιακ, ψυχολόγος από την πόλη Τσερνιβτσί της Ουκρανίας.
Στις 5 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ξύπνησα στο κρεβάτι μου στο Τσερνιβτσί και, όπως τις τελευταίες εβδομάδες, έλεγξα αμέσως τις ειδήσεις στο κινητό μου. Το να πει κανείς ότι περιμέναμε την πλήρους κλίμακας εισβολή είναι αλήθεια – ήξερα ότι θα συμβεί. Σχεδόν όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία είχαν ήδη εκκενωθεί από το Κίεβο. Ωστόσο, ήταν απίστευτα σουρεαλιστικό – σαν να βρισκόμουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Αποφάσισα να μην ξυπνήσω αμέσως τη μητέρα μου. Διάβασα τις ειδήσεις για άλλα είκοσι λεπτά, αλλά ήξερα ότι οι φίλες μου, οι συνάδελφοί μου, όλοι, βασίζονταν στη βοήθειά μας. Τότε, δεν γνωρίζαμε ακόμα πόσοι συμπατριώτες μας προσπαθούσαν να ξεφύγουν από βιαστές και δολοφόνους, ότι εκείνη τη στιγμή –εκείνα τα λεπτά– στην Μπούτσα και το Ιρπίν ξεκινούσε η κόλαση στη γη. Ότι Ρώσοι στρατιώτες βίαζαν βρέφη και ηλικιωμένους άνδρες, ότι εισέβαλαν στα σπίτια των Ουκρανών και, μπροστά στους δεμένους συζύγους, βίαζαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ξερίζωναν τα χρυσά σκουλαρίκια από τα αυτιά των Ουκρανών γυναικών για να τα χαρίσουν στις δικές τους.
Τότε, δεν ξέραμε ακόμα ότι οι Ουκρανοί θα έπρεπε να πληρώσουν με τη ζωή τους για να επιβραδύνουν τη διαδικασία κατοχής της Ευρώπης από τον τρομοκράτη υπ’ αριθμόν ένα – τον Πούτιν.
Ρωσία - Ουκρανία: Η μεταμόρφωση του πολέμου
Όταν κοιτάμε πίσω στα τρία χρόνια του πολέμου και στα 11 χρόνια της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και του Ντονμπάς, βλέπουμε όχι μόνο καταστροφή και απώλειες, αλλά και την εξαιρετική αντοχή του ουκρανικού λαού. Οι Ουκρανοί απέδειξαν στον κόσμο ότι δεν μπορούν να καταρρεύσουν και ότι η μάχη για την ελευθερία συνεχίζεται, ακόμα και αν διαρκέσει χρόνια.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή ήταν απλώς μια νέα φάση της ρωσικής επιθετικότητας, που ξεκίνησε το 2014. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, ο πόλεμος μετατράπηκε από έναν αποτυχημένο «κεραυνοβόλο πόλεμο» σε μια εξαντλητική μάχη, που δοκιμάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ουκρανία έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, ενώ πόλεις της έχουν ισοπεδωθεί. Όμως, αυτός ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει μόνο τον χάρτη των μαχών, αλλά και τη διεθνή αντίληψη για την ασφάλεια.
Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις επαναξιολογούν τον ρόλο τους στη στήριξη της Ουκρανίας, αν και η βοήθεια αυτή συχνά φαίνεται ανεπαρκής.
Η κατοχή συνεχίζεται
Ενώ ο πόλεμος παραμένει στα πρωτοσέλιδα, οι κατεχόμενες περιοχές μοιάζουν συχνά ξεχασμένες. Έχουν περάσει 11 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας και την εδραίωση του ρωσικού καθεστώτος στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Οι δυτικές κυρώσεις συνεχίζουν να ισχύουν, αλλά ο αντίκτυπός τους δεν είναι αρκετός.
Στην Κριμαία, οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταπιέζουν την ουκρανική και την ταταρική κουλτούρα, καθώς και να διώκουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Πίσω από αυτά τα γεγονότα κρύβονται οι προσωπικές τραγωδίες κάθε οικογένειας που έχει διαιρεθεί από την προσωρινή κατοχή από το ρωσικό εγκληματικό καθεστώς. Τα παιδιά που παραμένουν στα κατεχόμενα εδάφη υπόκεινται σε σκληρή προπαγάνδα: στα νηπιαγωγεία αναγκάζονται να φορούν στολές του σοβιετικού στρατού και να δοξάζουν τον Στάλιν, τον Πούτιν και τη Ρωσία. Παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν σκοτωθεί ή έχουν σταλεί σε ρωσικές φυλακές, μεταφέρονται για «υιοθεσία» στη Ρωσία και η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην καρδιά της Ευρώπης, καθώς η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά και την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βιώσει την κατοχή και την πάλη για ανεξαρτησία. Για την ελληνική κοινωνία, ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είναι ένα μακρινό γεγονός – είναι μια υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας.
Η ελληνική διασπορά στη Μαριούπολη υπέστη σφαγές από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ μουσεία, σχολεία και πολιτιστικά ιδρύματα ισοπεδώθηκαν. Οι Έλληνες που ζούσαν στη Μαριούπολη γνώρισαν τα ίδια βασανιστήρια και τις ίδιες μαζικές δολοφονίες με τους Ουκρανούς.
Η Ελλάδα, όπως και η Ουκρανία, επέζησε της κατοχής και του αγώνα για ανεξαρτησία. Η τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821 και η γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ιστορικά στάδια που αντικατοπτρίζουν την πορεία της Ουκρανίας σήμερα. Και οι δύο χώρες γνωρίζουν την αξία της ελευθερίας και υπερασπίζονται τον πολιτισμό και την ταυτότητά τους απέναντι σε έναν επιτιθέμενο. Επιπλέον, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Ουκρανίας τις καθιστά σημεία-κλειδιά στον αγώνα μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας.
Η Ουκρανία στέκεται όρθια. Η Ουκρανία αγωνίζεται. Και αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για το μέλλον της, αλλά για το μέλλον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου.
Η Ρωσία ως απειλή
Η ρωσική προπαγάνδα προωθεί την ιδέα της ανωτερότητας του «μεγάλου έθνους» της, αλλά το παράδοξο είναι ότι αυτό το έθνος δεν έχει βαθιά ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και πραγματική εθνική ταυτότητα. Η Ρωσία δεν επιδιώκει απλώς την κατάκτηση ουκρανικών εδαφών – στοχεύει στην εξάλειψη της ουκρανικής ταυτότητας, αντικαθιστώντας την με αυτοκρατορική προπαγάνδα. Προσπαθεί να ιδιοποιηθεί την κληρονομιά του Κιέβου, παρά το γεγονός ότι η ίδια η Μόσχα δημιουργήθηκε αιώνες αργότερα.
Τι ενώνει αυτούς τους 140 εκατομμύρια ανθρώπους; Η διαστρεβλωμένη ιστορία, το μυθικό μεγαλείο, τα συνεχή ψέματα, η προπαγάνδα και οι απειλές για πυρηνικά όπλα. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία, όντας μόνο μία από τις δεκαπέντε σοβιετικές δημοκρατίες, δεν έφερε τίποτα πολύτιμο στον κόσμο. Ο πολιτισμός της είναι τα επιτεύγματα άλλων εθνών, τα οποία οικειοποιήθηκαν μέσω επιθετικών πολέμων.
Η ρωσική ιστορία βασίζεται σε ψέματα, προπαγάνδα και απειλές. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στον κόσμο. Ο πολιτισμός της βασίζεται σε κλεμμένες παραδόσεις άλλων εθνών, η αθλητική της ιστορία είναι γεμάτη σκάνδαλα ντόπινγκ και οι γαστρονομικές της παραδόσεις προέρχονται από την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Κίνα.
Πώς είναι λοιπόν αυτή η χώρα στην πραγματικότητα; Είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που έχει χτίσει την ταυτότητά του πάνω στο ψέμα, την καταστροφή άλλων εθνών και την ατιμώρητη βία.
Οι Ουκρανοί δεν είναι θύματα – είναι πολεμιστές
Ακόμα και κατά τη σοβιετική εποχή, η Μόσχα προσπαθούσε να εξοντώσει τον ουκρανικό λαό μέσω του Γολοντομόρ, των βίαιων εκτοπίσεων στη Σιβηρία και το Καζακστάν και άλλων μεθόδων γενοκτονίας. Παρά τις δοκιμασίες, οι Ουκρανοί δεν ανέπτυξαν νοοτροπία θύματος. Δεν επιτέθηκαν ποτέ σε ξένες χώρες, αλλά πολεμούν μέχρι την τελευταία τους ανάσα για τη γη τους.
Και σήμερα, όπως και εκατοντάδες χρόνια πριν, αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά για την αλήθεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ρωσική πυρηνική τρομοκρατία
Υπάρχουν πέντε πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία, τέσσερα από τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν. Ένας από αυτούς -ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια- παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκβιάσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, βομβαρδίζοντας πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλώντας με πυρηνική καταστροφή. Επιπλέον, η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα πολέμου, αλλά και μια περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε μαζικούς θανάτους ανθρώπων και ζώων και την καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων.
Είμαστε ακόμα εδώ
Η Ουκρανία στέκεται όρθια. Η Ουκρανία αγωνίζεται. Και αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για το μέλλον της, αλλά για το μέλλον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο καθένας από εμάς πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και ότι η αδιαφορία, η κόπωση και ο φόβος είναι αυτό στο οποίο βασίζεται ο επιτιθέμενος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελία πρώην προσωπικής βοηθού του - Υπέβαλε νέα ένορκη κατάθεση
Μεγάλο το κόστος για τις λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες
Τα ισχυρά brands που θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές μετά τα μέτρα του Αμερικανού προέδρου
Ο ράπερ έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και εμπορίας ανθρώπων
Aφορούν περίπου 80 χώρες και τα 27 μέλη της ΕΕ
Κυνικό έγκλημα καταγγέλλει η Ουκρανία - Αδιέξοδο στις συνομιλίες για ειρήνη
Ο ιδρυτής της Meta Platforms, Mαρκ Ζάκερμπεργκ, ηγήθηκε των απωλειών, χάνοντας 17,9 δισ. δολάρια
Η Ιαπωνία, όπου εδρεύει η εταιρεία παιχνιδιών, έχει πληγεί με δασμούς 24%
Η Σαχάρα ήταν μια καταπράσινη σαβάνα με άφθονα νερά και έσφυζε από ζωή
Τι έγινε με το Ελληνικό 10ετές ομόλογο
«Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική», δήλωσε ο νεαρός
Η κίνησή του δίνει επιπλέον χρόνο για διαπραγματεύσεις
Τα περισσότερα αδικήματα είχαν να κάνουν με ανθρωποκτονίες και διακίνηση ναρκωτικών
«Ποτέ δεν ήμουν βιαστής», δήλωσε στο Χ ο ηθοποιός
Φοιτητής από την Πάτρα μεταξύ των συλληφθέντων για το διεθνές κύκλωμα
Πέφτει η τιμή του πετρελαίου
Πόσοι πιστεύουν ότι τελικά η ίδια θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα
Η ανακοίνωση της MET Police κάνει λόγο για πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης
Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια καταρρέουν υπό το βάρος των δασμών - Βυθίζεται ξανά η Wall Street
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.