- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το ενεργειακό σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη ζητά τη «μεγιστοποίηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας»
Η Ιαπωνία σκοπεύει να αυξήσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια καθώς επιδιώκει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση από τομείς που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στάσης για την Ιαπωνία όπου είναι νωπές όσο και οδυνηρές οι μνήμες από το ατύχημα της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011.
Το ενεργειακό σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη ζητά τη «μεγιστοποίηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας» αποσύροντας παράλληλα την αναφορά στη «μείωση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια». Το σχέδιο χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο, αναφέρει το BBC, όπου θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, το σχέδιο που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφέρει ότι μέχρι το 2040 η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 20% της παροχής του δικτύου της Ιαπωνίας, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 8,5% του 2023.
Στη χώρα λειτουργούν σήμερα 14 πυρηνικοί αντιδραστήρες, έναντι 54 πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα, όταν το 30% της ενέργειας της χώρας προερχόταν από πυρηνικές πηγές. Επιπλέον, εισάγει το 90% των καυσίμων της, γεγονός που κάνει τους συντάκτες του σχεδίου να επισημάνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχουν κάνει δύσκολη την αγορά ορυκτών καυσίμων.
Αλλά ακόμη και αν προχωρήσει το σχέδιο, όπως επισημαίνει το BBC, η Ιαπωνία θα βρεθεί εξαρτημένη από τρίτες χώρες, αυτή τη φορά για την αγορά ουρανίου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.