- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Πέθανε επειδή έκλεψε σοκολάτα: Οργή στο Πακιστάν για τον θάνατο ανήλικης υπηρέτριας
Υπέστη βασανιστήρια - Άρχισε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός από τα οκτώ της χρόνια


Πακιστάν: Ανήλικο κορίτσι που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός βασανίστηκε και δολοφονήθηκε αφότου κατηγορήθηκε για κλοπή σοκολάτας από το σπίτι των εργοδοτών της.
Ένα ζευγάρι στη βορειοανατολική περιοχή του Πακιστάν συνελήφθη ως ύποπτο για τη δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός, επειδή φέρεται να έκλεψε σοκολάτες.
Η Ικρά, όπως ήταν γνωστή, υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματά της σε νοσοκομείο του Πακιστάν την περασμένη Τετάρτη. Η προκαταρκτική αστυνομική έρευνα ανέφερε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ευρεία κατακραυγή, με αναρτήσεις που φέρουν το hashtag #JusticeforIqra να συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες προβολές, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την παιδική εργασία και την κακομεταχείριση των οικιακών εργαζομένων.
Οι νόμοι για την παιδική εργασία διαφέρουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά στην επαρχία Παντζάμπ απαγορεύεται η εργασία παιδιών κάτω των 15 ετών ως οικιακών βοηθών.
Κατηγορήθηκε για κλοπή σοκολάτας - Ενδείξεις συχνού ξυλοδαρμού
«Ένιωσα εντελώς συντετριμμένος όταν πέθανε», δήλωσε στο BBC ο πατέρας της, Σανά Ουλάχ.
Όπως είπε, την περασμένη Τετάρτη έλαβε ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία. Όταν έφτασε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, βρήκε την Ικρά ξαπλωμένη, αναίσθητη. Πέθανε λίγα λεπτά αργότερα.
Η Ικρά άρχισε να εργάζεται ως οικιακή βοηθός από τα οκτώ της χρόνια. Ο πατέρας της, 45χρονος αγρότης, είπε ότι την έστειλε να δουλέψει λόγω οικονομικών χρεών.
Αφού εργάστηκε σε διάφορα σπίτια, κατέληξε στο συγκεκριμένο ζευγάρι πριν από δύο χρόνια. Οι εργοδότες της είχαν οκτώ παιδιά και της πλήρωναν περίπου 28 δολάρια το μήνα.
Η αστυνομία ανέφερε ότι η Ικρά κατηγορήθηκε για κλοπή σοκολάτας από το σπίτι των εργοδοτών της, ενώ η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι είχε βασανιστεί.
Υπήρχαν, επίσης, ενδείξεις συχνού ξυλοδαρμού. Φωτογραφίες και βίντεο που έλαβε το BBC αποκάλυψαν πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και τα χέρια της, καθώς και ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Η νεκροψία βρίσκεται σε εξέλιξη για την πλήρη εκτίμηση των τραυμάτων, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αναμένει την τελική ιατροδικαστική έκθεση.
Ένα σύστημα που επιτρέπει στους πλούσιους να αντιμετωπίζουν τους φτωχούς ως αναλώσιμους
«Η καρδιά μου κλαίει με δάκρυα αίματος. Πόσα παιδιά υποβάλλονται σε βία καθημερινά για μερικές χιλιάδες ρουπίες;» έγραψε η ακτιβίστρια Σέχερ Μπάνο στην πλατφόρμα Χ. «Μέχρι πότε οι φτωχοί θα θάβουν τις κόρες τους με αυτόν τον τρόπο;»
Άλλοι εξέφρασαν οργή για το γεγονός ότι η δολοφονία φέρεται να προκλήθηκε για κάτι τόσο ασήμαντο.
«Πέθανε για σοκολάτα;» αναρωτήθηκε μια Πακιστανή χρήστρια.
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα έγκλημα, αλλά για μια αντανάκλαση ενός συστήματος που επιτρέπει στους πλούσιους να αντιμετωπίζουν τους φτωχούς ως αναλώσιμους», σχολίασε άλλος χρήστης.
Οι εργοδότες της Ικρά, ο Ρασίντ Σαφίκ και η σύζυγός του Σανά, συνελήφθησαν, όπως και μια δασκάλα Κορανίου, η οποία συνεργαζόταν με την οικογένεια.
Η δασκάλα ήταν εκείνη που μετέφερε την Ικρά στο νοσοκομείο, λέγοντας στο προσωπικό ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει και η μητέρα της δεν ήταν διαθέσιμη.
Η αστυνομία δήλωσε στο BBC ότι δεν είναι σαφές αν η γυναίκα πίστευε ότι αυτό ήταν αλήθεια.
Ο πατέρας της Ικρά δήλωσε: «Θέλω να δω τους υπεύθυνους για τον θάνατο της κόρης μου να τιμωρούνται».
Παρά τη δημόσια κατακραυγή που προκαλούν τέτοια περιστατικά, συνήθως επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ είναι σπάνιο οι ύποπτοι να καταδικάζονται.
Το 2018, ένας δικαστής και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση για τον βασανισμό μιας 10χρονης οικιακής βοηθού σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη χώρα. Ωστόσο, η ποινή τους μειώθηκε σε έναν χρόνο.
Η μικρή Ταϊγιάμπα είχε βρεθεί με σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια, ενώ φωτογραφίες έδειχναν κοψίματα, μώλωπες και πρησμένο αριστερό μάτι. Κατά τη διάρκεια της δίκης, κατέθεσε ότι ξυλοκοπήθηκε επειδή έχασε μια σκούπα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Πακιστάν, τα θύματα ή οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να συγχωρήσουν τους δράστες σε ορισμένα σοβαρά εγκλήματα, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι τους συγχωρούν «στο όνομα του Θεού».
Στην πράξη, νομικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η συγχώρεση αυτή γίνεται συχνά έναντι οικονομικής αποζημίωσης, κάτι που δεν είναι παράνομο.
Περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν εργάζονται, σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 8,5 εκατομμυρίων οικιακών εργαζομένων της χώρας.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Πεκίνο αμφισβητεί αυτό που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «συνομιλίες»
Η αντιπρόταση Κιέβου και Ευρωπαίων
Αποτελεί παράδοση αιώνων στην παπική ιστορία
O πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό TIME
Η γενιά που μεγάλωσε με τα κινητά στο χέρι, μάλλον αγνοεί τι σημαίνει πένθος και σεβασμός στον νεκρό
Τι αναφέρει στη διαθήκη του - O λόγος που επέλεξε τη Σάντα Μαρία Ματζόρε
Ο Βιτάλι Κλίτσκο έκανε μια δήλωση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις
H κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί η Μόσχα να επιστρέψει στην Ουκρανία τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας αναγκάζει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους
«Αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου, αυτό είναι χάρη στην Τουρκία» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΑΜ
Μετά την κατάρρευση των κερδών της Tesla και εν μέσω επικρίσεων για παραβιάσεις δεοντολογίας
Οι εξαιρέσεις δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά οι εταιρείες τις βλέπουν ήδη στα τελωνεία
Ηλεκτρονικά συστήματα απώθησης drones, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες της Αντιτρομοκρατικής, έχουν αναλάβει την τήρηση της ασφάλειας
Οι ανησυχίες που εκφράζει ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ
«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί γιατί υπάρχουν έντονες ανησυχίες μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τον ακούσει και θα σταματήσει τις επιθέσεις
Γνωρίζονταν πάνω από 20 χρόνια
Τι είπε για το Κυπριακό
Τον Δεκέμβριο του 2023 η προκάτοχος του Βανς, Κάμαλα Χάρις, είχε επίσης κάνει μια σύντομη στάση στη βάση Ράμσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.