Κοσμος

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ελλάδα το υποστηρίζει εδώ και καιρό, σχολίασε με ανάρτησή του ο Κ. Μητσοτάκης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Κομισιόν προτείνει εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας - Η ανάρτηση Μητσοτάκη

Μία σημαντική εξέλιξη προέκυψε στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αφού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως ζητούσαν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Μιλώντας στο Μόναχο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις.

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους». Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο 'Αμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

Mητσοτάκης: Κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ