- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γάλλοι πολίτες αποτυγχάνουν σε γλωσσικά τεστ για αλλοδαπούς που ζητούν άδεια παραμονής
Οι αυστηρές απαιτήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν 60.000 άτομα στην απόρριψη της αίτησης παραμονής, σύμφωνα με έκθεση


Γαλλία: Τα νέα γλωσσικά τεστ για αλλοδαπούς προκαλούν διαμάχη - Επικριτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι γηγενείς δυσκολεύονται να τα περάσουν
Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατηγορείται ότι έκανε τα νέα γλωσσικά τεστ για αλλοδαπούς που ζητούν άδεια παραμονής ή υπηκοότητα τόσο δύσκολα, που ακόμη και οι ίδιοι οι Γάλλοι πολίτες θα αποτύγχαναν.
Μια έκθεση αντίκτυπου για έναν νέο νόμο περί μετανάστευσης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους, υπαινίσσεται ότι οι αυστηρότερες απαιτήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν 60.000 άτομα στην απόρριψη της αίτησης παραμονής τους στη χώρα.
Τα τεστ, που κοστίζουν περίπου 100 ευρώ, αποτελούν μέρος ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και αυστηρότερα μέτρα απέλασης μεταναστών. Οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των αλλοδαπών.
Μέχρι τώρα, όσοι αιτούνταν μια carte de séjour – έγγραφο που τους επιτρέπει να παραμείνουν στη Γαλλία – έπρεπε να υπογράψουν ένα “συμβόλαιο ενσωμάτωσης” και να υποσχεθούν ότι θα μάθουν γαλλικά. Μόνο όσοι αιτούνταν γαλλική υπηκοότητα ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν γλωσσικό τεστ.
Γαλλία: Επίπεδο γλωσσομάθειας μαθητή γυμνασίου για όσους αιτούνται άδεια παραμονής
Ο νόμος θα απαιτεί από όσους αιτούνται άδεια παραμονής να έχουν τουλάχιστον το επίπεδο γλωσσομάθειας ενός μαθητή γυμνασίου, ηλικίας 11-15 ετών. Όσοι αιτούνται άδεια παραμονής μεγαλύτερης διάρκειας ή υπηκοότητας θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη επάρκεια.
Έρευνα του FranceInfo έδειξε ότι τα απαιτούμενα επίπεδα θα δυσκολέψουν ακόμη και φυσικούς ομιλητές. Δέκα Γάλλοι εθελοντές, ανάμεσά τους και μία φοιτήτρια λογοτεχνίας με πέντε χρόνια μεταλυκειακών σπουδών, δοκίμασαν το τεστ για την υπηκοότητα. Πέντε απέτυχαν στο γραπτό μέρος αλλά πέρασαν το προφορικό, ενώ δύο δεν κατάφεραν να φτάσουν το επίπεδο που απαιτείται για την απόκτηση της υπηκοότητας.
Ο Φέλιξ Γκιγιόν, από τη σχολή Thot που διδάσκει γαλλικά σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, δήλωσε: “Το επίπεδο είναι υπερβολικά υψηλό για τους περισσότερους αλλοδαπούς που ζητούν υπηκοότητα ή άδεια παραμονής.”
60.000 αιτούντες παραμονής αναμένεται να αποτύχουν στα τεστ
Σύμφωνα με την έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε περισσότερα από 330.000 άτομα τον πρώτο χρόνο, με 60.000 από αυτούς να αναμένεται να αποτύχουν στα τεστ και να χάσουν το δικαίωμα παραμονής τους.
Ο Μπρούνο Ρεταγιό, ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: “Αν κάποιος αλλοδαπός ζει νόμιμα στη Γαλλία εδώ και χρόνια και δεν μιλάει γαλλικά, σημαίνει ότι δεν κατέβαλε προσπάθεια.”
Το κείμενο του νόμου αναφέρει ότι όποιος αιτείται υπηκοότητα πρέπει να “παρουσιάσει αποδείξεις για γλωσσικό επίπεδο που του επιτρέπει να κατανοεί το βασικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ή αφηρημένων θεμάτων σε ένα σύνθετο κείμενο, να επικοινωνεί αυθόρμητα και να εκφράζεται καθαρά και λεπτομερώς πάνω σε ποικίλα θέματα.”
Ο Ντιντιέ Λεσχί, γενικός διευθυντής του Γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, δήλωσε ότι η Γαλλία απλώς εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις γειτονικών χωρών, όπως η Γερμανία.
“Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ενισχύσει την αίσθηση ευθύνης των ανθρώπων και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν. Πρέπει να έχουμε πίστη στους ανθρώπους. Έχουν τρία χρόνια για να φτάσουν στο ελάχιστο επίπεδο και να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους,” είπε.
Η Μαριάν, γεννημένη στις Κομόρες, που ζει πάνω από μια δεκαετία στη Γαλλία και εργάζεται ως καθαρίστρια, δήλωσε στο FranceInfo: “Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω χρόνο. Δεν έχω σπουδάσει ποτέ στη Γαλλία και δεν έχω το απαραίτητο επίπεδο.”
Η Χλόε Οντέν, συντονίστρια και δασκάλα στον σύλλογο A Voix Haute, είπε: “Υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν πολύ καλά γαλλικά, επικοινωνούν καθημερινά στη δουλειά τους, αλλά δεν πρόκειται να περάσουν αυτό το τεστ.”
Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του διατάγματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αναμένεται να εξαιρεθούν, όπως και όσοι αιτούνται ή ανανεώνουν ετήσιες άδειες επισκέπτη.
Η νομοθεσία, γνωστή ως νόμος για τον έλεγχο της μετανάστευσης και τη βελτίωση της ενσωμάτωσης, συντάχθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του θεώρησαν τον νόμο ως μια στροφή προς τα δεξιά.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές
Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο Έλον Μασκ
Προειδοποίησε πως θα υπάρξει αντίδραση ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Τραμπ
Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Άμυνας
Η επόμενη μέρα μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές του 2027
Σβήνουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους μετά τον φονικό σεισμό
Κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο ο διάσημος σκηνοθέτης του «JFK»
Τεκτονική ωρολογιακή βόμβα με 300.000 νεκρούς
Καλεί την βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει «τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του»
Η μαχητική επιστολή της στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Ανταμς για τα δικαιώματα των γυναικών
Έρχονται οι πρώτες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές
«Μου απομένουν τέσσερις μέρες ζωής», δηλώνει μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα
«Στην Ευρώπη έχετε φίλους από την Πολωνία ως την Ελλάδα»
Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων βρίσκεται στην κορυφή του τοπ 10 του Netflix σε 80 χώρες παγκοσμίως
Τους είχε κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις - Τώρα ο Πούτιν τους περιγράφει ως «έμπιστους συμμάχους»
Το συμβάν έλαβε χώρα στο δημοτικό στάδιο Βαλεριάνο Λόπεζ Μεντιόλα κατά τη διάρκεια ντέρμπι
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών
Πριν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, ήταν διάσημος ηθοποιός, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος
Μαζική ακύρωση προγραμμάτων - «Μας γυρίζει δεκαετίες πίσω», λένε οι επιστήμονες
Έρευνα για trafficking και βιασμούς ξεκινά η ουκρανική αστυνομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.