Κοσμος

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη το σχέδιο του Έλον Μασκ για κλείσιμο της USAID

Όλοι οι εργαζόμενοι τίθενται σε αργία από την Παρασκευή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ στην ορκωμοσία του Τραμπ © ΕΡΑ/RICKY CARIOTI

Θα ανακληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με έγγραφο της USAID

Όπως προανήγγειλε ο Έλον Μασκ, το σύνολο του προσωπικού της αμερικανικής υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) θα τεθεί σε αργία από την Παρασκευή, ενώ θα ανακληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με έγγραφο που ανήρτησε χθες, Τρίτη, το βράδυ η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Elon Musk 'in the process' of 'shutting down' USAID, he says

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Έλον Μασκ, στον οποίο έχει αναθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να «νοικοκυρέψει» τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η USAID «θα κλείσει».

Ήδη δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της USAID έχουν τεθεί σε αργία, ενώ έχει αποκλειστεί στους εργαζόμενους η πρόσβαση στην έδρα της υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον.

«Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 23:59 (τοπική ώρα- 06:59 ώρα Ελλάδας το Σάββατο) όλο το προσωπικό που εργάζεται για την USAID θα τεθεί σε αργία παγκοσμίως», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από το Σάββατο.

Κάποιοι εργαζόμενοι «αρμόδιοι για τη λειτουργία κρίσιμων αποστολών και ειδικών προγραμμάτων» εξαιρούνται από την απόφαση.

Για το προσωπικό της USAID που βρίσκεται στο εξωτερικό η Ουάσινγκτον σχεδιάζει, σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να καταβάλει χρήματα για την επιστροφή τους στις ΗΠΑ μέσα σε 30 ημέρες, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Η απόφαση έχει προκαλέσει σοκ σε αυτή την υπηρεσία που διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό περισσότερων από 40 δισεκ. δολαρίων, ο οποίος προορίζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Στην USAID εργάζονται περίπου 10.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα από τους οποίους βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Congressional Research Service, ένα ανεξάρτητο όργανο του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Τραμπ ζήτησε ήδη από τις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία των ΗΠΑ, να παγώσει σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Ουάσινγκτον σε όλο τον κόσμο μέσω της USAID, στο πλαίσιο της πολιτικής του «η Αμερική πρώτα».

Παράλληλα ζήτησε από τον Μασκ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη USAID «εγκληματική οργάνωση», να μειώσει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.

Με βάση τη νομοθεσία για την ίδρυσή της, την οποία ψήφισε το Κογκρέσο το 1961, η USAID είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Κατά συνέπεια ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τη δικαιοδοσία να την καταργήσει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η USAID είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το οικονομικό έτος 2023 οι ΗΠΑ προσέφεραν 72 δισεκ. δολάρια βοήθειας σε όλο τον κόσμο, σε προγράμματα που κάλυπταν υπηρεσίες υγείας για γυναίκες, πρόσβαση σε καθαρό νερό, θεραπείες για τον ιό HIV/AIDS, ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το 2024 η υπηρεσία προσέφερε το 42% του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας που καταγράφεται από τον ΟΗΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.