Κοσμος

Γερμανία: Επιζών του Ολοκαυτώματος επιστρέφει το παράσημο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Mε αφορμή την χθεσινή ψηφοφορία στην Bundestag

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ολοκαύτωμα τ
© Luís Moura/ Unsplash

Γερμανία: Επιζών του Ολοκαυτώματος επιστρέφει το παράσημο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ένας 99χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιστρέψει στην Γερμανία το ομοσπονδιακό παράσημο που του είχε απονεμηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η υποστήριξη της ακροδεξιάς για την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

Οι συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, οι οποίοι τείνουν να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, πέρασαν την Τετάρτη από το κοινοβούλιο μια πρόταση που ζητούσε δραστική καταστολή της μετανάστευσης με τη βοήθεια των ψήφων της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Αν και η πρόταση δεν είναι δεσμευτική, ο ρόλος του AfD στην ψήφισή της ήταν συμβολικά σημαντικός. Οι επικριτές κατηγόρησαν τους συντηρητικούς ότι έσπασαν ένα ταμπού μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων κατά της συνεργασίας με το AfD.

Ο Άλμπρεχτ Βάινμπεργκ δήλωσε στο Reuters ότι θα επιστρέψει το παράσημο του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψηφοφορία.

Γεννημένος σε εβραϊκή οικογένεια το 1925, ο Βάινμπεργκ πέρασε χρόνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου στο Άουσβιτς και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Απελευθερώθηκε στις 15 Απριλίου 1945, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μνημείου του Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επέστρεψε πριν από 10 χρόνια για να ζήσει στη Γερμανία.

Περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ο Λουίτζι Τοσκάνο, φωτογράφος του οποίου το έργο «Lest We Forget» μοιράζεται τις ιστορίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος, δήλωσε ότι επιστρέφει επίσης το παράσημο της αξίας του στο γερμανικό κράτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Εξτρεμιστές

«Χθες, το CDU (συντηρητικοί) πρόδωσε τις δημοκρατικές μας αξίες με ένα ψήφισμα και την υποστήριξη ενός κόμματος που χαρακτηρίζεται εν μέρει ως ακροδεξιό», έγραψε ο Τοσκάνο σε μια ανάρτηση στο Instagram στην οποία αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Weinberg.

Το CDU δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος.

Το AfD, το οποίο τελεί υπό κρατική επιτήρηση με την υποψία ότι είναι ακροδεξιό, έχει δεχθεί στο παρελθόν πυρά επειδή επέκρινε την κουλτούρα μνήμης της Γερμανίας γύρω από το Ολοκαύτωμα. Αρνείται ότι έχει ναζιστικές διασυνδέσεις.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ειδική συνεδρίαση των γερμανών νομοθετών για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς.

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία, μια άλλη επιζήσασα του Άουσβιτς, η 82χρονη Εύα Ουμλάουφ, συνέκρινε την κατάσταση με τη Γερμανία της δεκαετίας του 1930, πριν οι ναζί του Χίτλερ αναλάβουν την εξουσία.

«Όλοι γνωρίζουμε πώς οι Γερμανοί πολιτικοί πίστευαν κάποτε ότι μπορούσαν να συνεργαστούν με τον Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα. Κρατήστε τους υπό έλεγχο», έγραψε η Umlauf σε ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Και μέσα σε λίγα χρόνια, η δημοκρατία μας έγινε δικτατορία. Η ειρήνη έγινε πόλεμος», έγραψε η Umlauf, η οποία μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς μαζί με τη μητέρα της το 1944.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.