- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γερμανία: Συντάξεις θυμάτων πολέμου εξακολουθούν να εισπράττουν πρώην στρατιώτες των SS
Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας - Άγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα
Γερμανία: Συντάξεις «θυμάτων πολέμου» εξακολουθούν να εισπράττουν πρώην στρατιώτες των SS - Άγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα, αποκαλύπτει έρευνα
Το κράτος της Γερμανίας εξακολουθεί να καταβάλλει συντάξεις θυμάτων πολέμου σε πρώην στρατιώτες των SS, σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Stern και του ιστότοπου «Frag den Staat».
Την ίδια ώρα, έρευνα στη Γερμανία αποκαλύπτει άγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις πρώην στρατιωτών των SS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του 2023 λάμβαναν σύνταξη θυμάτων πολέμου 8.305 άτομα, εκ των οποίων τα 657 στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες παροχές αφορούν όσους υπέστησαν μόνιμο τραυματισμό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Περίπου το 5% αυτών των δικαιούχων είναι εγκληματίες πολέμου και όχι θύματα», δηλώνει στο Stern ο ιστορικός και εμπειρογνώμονας της ναζιστικής περιόδου Στέφαν Κλεμπ.
Το 1998, η Bundestag ψήφισε νόμο για την επανεξέταση των δικαιούχων, προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε άτομα που είχαν διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο κ. Κλεμπ περιγράφει ωστόσο τη συγκεκριμένη νομοθεσία ως «φύλλο συκής», καθώς, όπως λέει, στην πράξη δεν εφαρμόζεται.
Όλο και λιγότερα γνωρίζουν οι νέοι για το Ολοκαύτωμα
Ταυτόχρονα, περίπου 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά οι νέοι γνωρίζουν όλο και λιγότερα για το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Διάσκεψης Εβραϊκών Αξιώσεων (Jewish Claims Conference). Στη Γαλλία, το 46% των νέων 18-29 ετών δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ τον όρο «Σόα» (Shoah, Ολοκαύτωμα), στην Αυστρία το 14% και στη Ρουμανία το 15%.
Στη Γερμανία, το ίδιο δήλωσε ένα 12% της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ το 40% δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου, δολοφονήθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι, το 15% ότι τα θύματα ήταν λιγότερα από 2 εκατομμύρια και το 2% ότι το Ολοκαύτωμα «δεν συνέβη ποτέ».
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, οι νέοι κλήθηκαν να απαντήσουν εάν ανησυχούν ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να επαναληφθεί στις μέρες μας. Θετικά απάντησε το 76% στις ΗΠΑ, το 69% στη Βρετανία, το 63% στη Γαλλία και το 61% στη Γερμανία.
«Η ανησυχητική αύξηση της αντισημιτικής λεκτικής και σωματικής βίας που παρατηρούμε στη Γερμανία έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και στην ελλιπή ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, και κάλεσε τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να ενεργήσουν προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερευνάται αν η βόμβα τοποθετήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες
Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης
Η δημοσιοποίηση του υλικού δικαιώνει καταγγελία που είχε γίνει ήδη από το 1996 από τη Μαρία Φάρμερ
Επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού
Ποιο εκτιμάται ότι είναι το κίνητρο πίσω από το άγριο έγκλημα
Στις τοπικές εκλογές στην Εξτρεμαδούρα
Η χρόνια θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε μετά το μακελειό
Η ιστορία που εν συνεχεία αποτέλεσε παγκόσμια παράδοση για την εορταστική περίοδο
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από την έρευνα των αστυνομικών αρχών
Ένας κωμικός πρόλαβε το rebranding του
Τραυματίστηκε και η μητέρα του θύματος
Η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τον νόμο αυτοπροσδιορισμού
Το PANG φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ευρώπη
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ίδιο κοινό ξεκίνημα θα κατέληγε σε μια ιστορία που μοιάζει αδιανόητη
Μέχρι το 2023, τα χρέη του είχαν φτάσει περίπου τα 155 εκατομμύρια δολάρια
Δεύτερη μαζική επίθεση μέσα στον Δεκέμβριο συγκλονίζει τη χώρα
Δεύτερη επιχείρηση μέσα στον ίδιο μήνα, μετά την εντολή Τραμπ για «ναυτικό αποκλεισμό» της χώρας
Πώς οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού μπορούν να αλλάξουν τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.