Κοσμος

Φορτισμένος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία ο Μπάιντεν: H ολιγαρχία ακραίου πλούτου απειλεί τη Δημοκρατία

Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φορτισμένος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Μπάιντεν: H ολιγαρχία ακραίου πλούτου απειλεί τη Δημοκρατία - Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

Η τελευταία ομιλία του Τζο Μπάιντεν προς το έθνος έδωσε έναν δυσοίωνο τόνο, αφού προειδοποίησε για την αυξανόμενη δύναμη των υπερπλούσιων της Αμερικής και προειδοποίησε ότι μια αναδυόμενη ολιγαρχία απειλεί τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη σε ώρα αιχμής ήρθε καθώς ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραδώσει την προεδρία πίσω στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο νίκησε το 2020 για να δει να επιστρέφει στην εξουσία μετά τη δραματική αποχώρηση του ίδιου του Μπάιντεν από την πολιτική το περασμένο καλοκαίρι.

«Σήμερα, στην Αμερική διαμορφώνεται μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής που κυριολεκτικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και ελευθερίες και μια δίκαιη ευκαιρία για όλους να προχωρήσουν μπροστά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος περιέγραψε μερικές από τις πιο πιεστικές ανησυχίες του, όπως αυτό που περιέγραψε ως «καταρρέοντα» ελεύθερο Τύπο, την υπέρμετρη επιρροή του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, την αυξανόμενη παραπληροφόρηση και την ανάγκη να απομακρυνθεί το μαύρο χρήμα από την πολιτική. Ζήτησε επίσης συνταγματικές τροποποιήσεις για τη διασφάλιση της ευθύνης των προέδρων, υποστηρίζοντας ότι κανένας πρόεδρος δεν πρέπει να έχει ασυλία από τη δίωξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η προεδρία του, η οποία ξεκίνησε με υποσχέσεις να αποκαταστήσει την ψυχή της Αμερικής, τελειώνει με την αποχώρησή του μετά από μία μόνο θητεία, αφού εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή τον Ιούλιο υπό την πίεση του κόμματός του, εν μέσω ανησυχιών για την ηλικία του και την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Η διάδοχός του που υποστηρίχθηκε, η Καμάλα Χάρις, έχασε στη συνέχεια από τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε χαμηλά ποσοστά αποδοχής τους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο Μπάιντεν προσπάθησε να τονίσει τα σημαντικά νομοθετικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις υποδομές και την καθαρή ενέργεια, των μέτρων για τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την καθοδήγηση της χώρας στις συνέπειες της πανδημίας. Η κυβέρνησή του επέβλεψε επίσης σημαντικές προσπάθειες διατήρησης και εργάστηκε για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής μεταποίησης.

Για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια επαναστατική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εξασφαλίζοντας αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η τελευταία διπλωματική νίκη της προεδρίας του. Η συμφωνία, την οποία πρότεινε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη και στην οποία η ομάδα του Τραμπ λειτούργησε καταλυτικά για να κλείσει, θα μπορούσε να τερματίσει μια 15μηνη σύγκρουση που κονιορτοποίησε τη Γάζα, απομόνωσε όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή και είδε την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει εκτεταμένες διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις και όχι μόνο.

«Το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την ομάδα μου και θα εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό από την επερχόμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπάιντεν σχετικά με την επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Γι' αυτό είπα στην ομάδα μου να ενημερώνει πλήρως την επερχόμενη κυβέρνηση, γιατί έτσι πρέπει να είναι, να συνεργαζόμαστε ως Αμερικανοί».

Σε μια επιστολή που κυκλοφόρησε πριν από την ομιλία του, ο Μπάιντεν αναλογίστηκε τη διαδρομή του από «ένα παιδί με τραυλισμό» από το Σκράντον της Πενσυλβάνια μέχρι το υψηλότερο αξίωμα της χώρας. «Έχω δώσει την καρδιά και την ψυχή μου στο έθνος μας».

Ο πρόεδρος παρέμεινε προκλητικός σχετικά με την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα, λέγοντας σε δωρητές την περασμένη εβδομάδα ότι πίστευε ότι «θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ», αλλά επέλεξε να κάνει στην άκρη για να ενώσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Έχει επίσης σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να παραμείνει πολιτικά ενεργός και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, λέγοντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους: «Δεν πρόκειται να εξαφανιστώ από τα μάτια ή από το μυαλό».

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία συνεχίζει μια παράδοση που χρονολογείται από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, αν και ο Μπάιντεν παραδίδει τη δική του υπό ιδιαίτερα περίπλοκες συνθήκες -αφήνοντας το αξίωμά του μετά από μία μόνο θητεία για να τον διαδεχθεί ένας προκάτοχός του, για τον οποίο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία των ΗΠΑ.

Η ομιλία επισφραγίζει μια σειρά αποχαιρετιστήριων εμφανίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας της Δευτέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ενίσχυσε την παγκόσμια θέση της Αμερικής.

Το αντίο του Μπάιντεν από το Οβάλ γραφείο

Για τον Μπάιντεν, ο οποίος εισήλθε στην εθνική πολιτική ως γερουσιαστής το 1972 και στη συνέχεια διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, η αποχαιρετιστήρια ομιλία σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας που εκτείνεται σε εννέα προεδρίες και σχεδόν σε κάθε σημαντική στιγμή της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, η οποία μεταμόρφωσε την αμερικανική ζωή με τρόπους που τόσο εξυμνήθηκαν όσο και αμφισβητήθηκαν.

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Αμερική των ονείρων μας είναι πάντα πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Πηγή: Guardian