Κοσμος

Εστιατόριο στη Βρετανία χρεώνει 100 λίρες για μια πίτσα με ανανά - Πώς το αιτιολογεί

Αναζωπυρώνεται ο διάλογος για την αμφιλεγόμενη γαρνιτούρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πιτσαρία στη Βρετανία τιμολογεί 100 λίρες τη χαβανέζικη παραλλαγή του εδέσματος με ανανά, ώστε να αποτρέψει τους πελάτες να την παραγγείλουν

Μια πιτσαρία στη Βρετανία ζητά από τους πελάτες της να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να φάνε μια χαβανέζικη, χρεώνοντας 100 λίρες για μια πίτσα με ζαμπόν και ανανά.

Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό της πιτσαρίας Lupa στο Νόργουιτς της Βρετανίας είναι τόσο εξοργισμένοι με τη χαβανέζικη παραλλαγή της ιταλικής λιχουδιάς που απρόθυμα πρόσθεσαν την επικάλυψη στο μενού των παραγγελιών τους, αλλά μόνο με την τιμή που προκαλεί δέος.

Η περιγραφή του μενού έχει ως εξής: «Ναι, για 100 λίρες μπορείτε να την έχετε. Παραγγείλετε και σαμπάνια! Εμπρός, τέρατα!».

Βρετανία: «Ανανά στην πίτσα; Ποτέ»

«Απεχθάνομαι απολύτως τον ανανά στην πίτσα», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Francis Woolf. Ο επικεφαλής σεφ, Quin Jianoran, συμφώνησε, προσθέτοντας: «Λατρεύω την pina colada, αλλά τον ανανά στην πίτσα; Ποτέ. Θα προτιμούσα να βάλω μια καταραμένη φράουλα στη θέση αυτής της τροπικής απειλής».

Το 2017, η YouGov διεξήγαγε δημοσκόπηση σχετικά με τη χαβανέζικη πίτσα. Διαπίστωσε ότι ενώ το 84% των Βρετανών δήλωσε ότι του αρέσει η πίτσα και το 82% ότι του αρέσει ο ανανάς, μόνο το 53% δήλωσε ότι του αρέσει ο ανανάς στην πίτσα. Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 Βρετανούς (41%) δήλωσαν ότι δεν τους αρέσει ο ανανάς στην πίτσα.

Ο Έλληνας εφευρέτης της χαβανέζικης πίτσας

Η εφεύρεση της χαβανέζικης πίτσας αποδίδεται συχνά στον Σαμ Πανόπουλο, ο οποίος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954 σε ηλικία 20 ετών και διατηρούσε αρκετά εστιατόρια στο Οντάριο μαζί με τα δύο αδέλφια του.

Ο Πανόπουλος άρχισε να προσθέτει ανανά στις πίτσες του τη δεκαετία του 1960, λίγο μετά την προσχώρηση της Χαβάης στις ΗΠΑ το 1959, και λέγεται ότι ονόμασε την πίτσα «χαβανέζικη» από τη μάρκα του κονσερβοποιημένου ανανά που χρησιμοποιούσε.

Το ζήτημα του αν ο ανανάς ανήκει σε μια πίτσα συζητείται ευρέως και πολύ. Το 2017, ο πρόεδρος της Ισλανδίας αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν σκόπευε να απαγορεύσει επίσημα τον ανανά από τις πίτσες, αφού είπε σε μαθητές ενός γυμνασίου ότι ήταν «ριζικά αντίθετος» με τη συγκεκριμένη γαρνιτούρα.

(Με πληροφορίες του Guardian)