- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Telegram: Δεν είναι μόνο ο Πελικό – Γκρουπ με 70.000 άνδρες αντάλλασσαν μαθήματα βιασμού και βίντεο από θύματα
Μια σοκαριστική έρευνα αποκάλυψε ομαδικές συνομιλίες στο Telegram, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 70.000 άνδρες από όλο τον κόσμο, όπου οι συμμετέχοντες αντάλλασσαν σαφείς συμβουλές και πηγές σχετικά με την εξουδετέρωση, τον βιασμό και την καοποίηση των των γυναικών. Τα ευρήματα προκάλεσαν εκτεταμένη οργή και εκκλήσεις για αυστηρότερη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών.
Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε το μεγαλύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αποκάλυψε την ύπαρξη πολλαπλών ομάδων Telegram όπου τα μέλη μοιράζονταν εικόνες και ζωντανά βίντεο από επιθέσεις και παρείχαν λεπτομερείς οδηγίες για την εκτέλεση τέτοιων εγκλημάτων.
Οι συμμετέχοντες, που επικοινωνούσαν κυρίως στα αγγλικά, συζητούσαν τρόπους για να στοχοποιήσουν γυναίκες μέσα στα ίδια τους τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων συζύγων, φιλενάδων, μητέρων και αδελφών.
Σύμφωνα με την Telegraph, τα μέλη παρείχαν ακόμη και συνδέσμους προς διαδικτυακά καταστήματα που πωλούσαν ηρεμιστικά μεταμφιεσμένα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως είδη περιποίησης μαλλιών, για να διευκολύνουν τις επιθέσεις τους. Ένας συμμετέχων φέρεται να καυχιόταν ότι νάρκωνε τη γυναίκα του και την πρόσφερε σε άλλους άνδρες.
Το ζήτημα του Telegram
Το Telegram, που ιδρύθηκε το 2013 από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Pavel Durov, έχει βρεθεί υπό έντονο έλεγχο για την αποτυχία του να ρυθμίσει το περιεχόμενο που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες.
Με περισσότερους από 950 εκατομμύρια χρήστες, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων έχει κερδίσει δημοτικότητα για την ισχυρή κρυπτογράφηση και την άρνησή της να μοιράζεται δεδομένα χρηστών με κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, αυτή η στάση την έχει καταστήσει επίσης καταφύγιο για παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και, όπως υπογραμμίζει η παρούσα έρευνα, της παροχής δυνατότητας σεξουαλικής βίας. Παρά τους ισχυρισμούς ότι έχει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στο παράνομο περιεχόμενο, το Telegram έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την αδράνειά του.
Σύμφωνα με το Reuters, η πλατφόρμα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες όπως το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC) και το Ίδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου (IWF), τα οποία εργάζονται για τον εντοπισμό και την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής Pavel Durov, συνελήφθη στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2024 με κατηγορίες που σχετίζονται με την παροχή δυνατότητας εγκληματικής δραστηριότητας μέσω ανεπαρκούς μετριασμού της πλατφόρμας. Αν και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 4,1 εκατομμυρίων λιρών (5 εκατομμυρίων ευρώ), ο Durov παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό καθώς αναμένει τη δίκη του.
Eυρύτερα πρότυπα κακοποίησης
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ευθυγραμμίζονται με ευρύτερα πρότυπα κακοποίησης. Σύμφωνα με το Cambridge Rape Crisis Centre, μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 16 έως 74 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία έχει βιώσει σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά.
Κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022, εκτιμάται ότι 798.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν θύματα βιασμού, μια ζοφερή υπενθύμιση της διάχυτης φύσης αυτού του ζητήματος. Οι γυναίκες κινδυνεύουν δυσανάλογα από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Μελέτες δείχνουν ότι έχουν 46% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα βιασμού από στενούς συντρόφους παρά από άλλους γνωστούς.
Η κλίμακα της κακοποίησης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας και την υποστήριξη των θυμάτων. Οι αποκαλύψεις σχετικά με αυτές τις ομάδες Telegram υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τη ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών και την αποτροπή της κατάχρησής τους.
Ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου περί διαδικτυακής ασφάλειας του 2023, ο οποίος καθιστά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπεύθυνες για την προστασία των χρηστών από παράνομο περιεχόμενο, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, χωρίς συνεπή παγκόσμια επιβολή, τέτοιες πρωτοβουλίες κινδυνεύουν να μείνουν ανεπαρκείς.
Η χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων για τη διευκόλυνση εγκλημάτων όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν στην παρούσα έρευνα υποδεικνύει μια ευρύτερη πρόκληση στην εξισορρόπηση της ιδιωτικής ζωής με τη δημόσια ασφάλεια.
Καθώς οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί παλεύουν με αυτές τις πολυπλοκότητες, η ανάγκη για ισχυρές, εφαρμόσιμες πολιτικές γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Με στοιχεία από DW, Irish Times