Κοσμος

Charlie Hebdo: Δέκα χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση με ειδικό τεύχος

Οι επιθέσεις προκάλεσαν ένα κύμα συμπάθειας που εκφράστηκε με το hashtag «Je Suis Charlie»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Charlie Hebdo: Δέκα χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση με ειδικό τεύχος

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo θα γιορτάσει αυτή την εβδομάδα τα 10 χρόνια από την επίθεση που δέχτηκε η αίθουσα σύνταξής του με 12 νεκρούς, με μια ειδική έκδοση του περιοδικού.

Στο εξώφυλλο του 32σέλιδου τεύχους του Charlie Hebdo, τμήματα του οποίου κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, ένας άνδρας κάθεται πάνω στο κοντάκι ενός όπλου μπροστά από τη λέξη «Άφθαρτο!».

«Σήμερα οι αξίες του Charlie Hebdo -όπως το χιούμορ, η σάτιρα, η ελευθερία της έκφρασης, η οικολογία, η κοσμικότητα, ο φεμινισμός, για να αναφέρουμε μερικές- δεν έχουν ποτέ άλλοτε απειληθεί τόσο πολύ», έγραψε σε κύριο άρθρο του ο εκδότης του περιοδικού Laurent “Riss” Sourisseau, ο οποίος επέζησε της επίθεσης.

«Η σάτιρα διαθέτει μια αρετή που μας βοήθησε να τα βγάλουμε πέρα αυτά τα τραγικά χρόνια: την αισιοδοξία. Αν θέλουμε να γελάμε, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να ζήσουμε. Το γέλιο, η ειρωνεία, η γελοιογραφία είναι εκδηλώσεις της αισιοδοξίας», προστίθεται στο κύριο άρθρο.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015, ένα ζευγάρι αδελφών εισέβαλε στην αίθουσα σύνταξης του περιοδικού, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, να εκδικηθούν τον Προφήτη Μωάμεθ. Οι ένοπλοι σταμάτησαν για να βεβαιωθούν ότι ο εκδότης Stephane Charbonnier ήταν μεταξύ των νεκρών.

Το περιοδικό, το οποίο δοκιμάζει εδώ και καιρό τα όρια της ελευθερίας του λόγου, είχε δημοσιεύσει σκίτσα που χλεύαζαν τον Προφήτη περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Στο Ισλάμ, οι απεικονίσεις του Προφήτη θεωρούνται βλάσφημες.

Τις επόμενες δύο ημέρες, ένας τρίτος επιτιθέμενος σκότωσε μια γυναίκα αστυνομικό και στη συνέχεια τέσσερις Εβραίους ομήρους σε ένα σούπερ μάρκετ kosher σε ένα προάστιο του Παρισιού. Αυτός ο ένοπλος είπε σε ένα βίντεο ότι οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες και πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Και οι τρεις ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία σε χωριστές αναμετρήσεις.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν ένα κύμα συμπάθειας που εκφράστηκε με το hashtag «Je Suis Charlie». Αλλά σηματοδότησαν επίσης την έναρξη ενός κύματος ισλαμιστικής βίας στη Γαλλία.

Πηγή: Reuters