Ξανά στο εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί - Για τι κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Είναι η πέμπτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη


Ξανά στο εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί - Για τι κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας - Είναι η πέμπτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη
Αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κατηγορείται ότι το 2007, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.
Κατηγορούμενα στην ίδια υπόθεση είναι αλλά 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σαρκοζί (Μπρις Ορτφέ, Κλοντ Γκουεάντ και Ερίκ Βοέρτ) καθώς και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. Η δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα στο Παρίσι παρουσία του Νικολά Σαρκοζί, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.
Για τι κατηγορείται ο Νικολά Σαρκοζί
Ο 69χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται ειδικότερα για διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και σύσταση συμμορίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές 10ετούς φυλάκισης, στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και οικονομικού προστίμου. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «μύθο», ενώ το περιβάλλον του τον εμφανίζει «μάχιμο» και «αποφασισμένο» να αποδείξει την αθωότητά του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2005 - οπότε ο Σαρκοζί ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Ζακ Σιράκ - κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον Καντάφι, ο οποίος τότε προσπαθούσε να εξέλθει από το καθεστώς της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης, και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα τον βοηθήσει αν ο ίδιος καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2007. Προς το σκοπό αυτό ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Καντάφι να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ένα ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στο Σαρκοζί και στο Καντάφι επιβεβαίωσαν κατά καιρούς τόσο ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ, όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Λιβύης. Η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το 2012, δηλαδή λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και περίπου ένα χρόνο και μετά τον θάνατο του Καντάφι, ο οποίος ως γνωστόν σκοτώθηκε το 2011. Στο 555 σελίδων κατηγορητήριο τους οι γαλλικές δικαστικές αρχές αναφέρονται αναλυτικά στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και με πολλές «γκρίζες ζώνες».
Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γαλλική δικαιοσύνη μετά τη λήξη της θητείας του, το 2012, στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ είναι ο μόνος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει ήδη τελεσιδίκως καταδικαστεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, παράπλευρη αυτής για την οποία δικάζεται από σήμερα. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση ενός έτους την οποία εκτίει κατ' οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταυτόχρονα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να μπει ανθρωπιστική βοήθεια
Η Καλιφόρνια από μόνη της είναι η πέμπτη οικονομία στον κόσμο
Η υπόθεση έχει γεννήσει πολλές κινηματογραφικές, ραδιοφωνικές και θεατρικές εκδοχές
Ο υπουργός Υγείας είναι υποστηρικτής περίεργων θεωριών
Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο στο ζήτημα
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή
Σύμφωνα με την WSJ θεωρείται ότι έχει περισσότερα παιδιά
Ο ηθοποιός διατηρούσε το χαρακτηριστικό του χιούμορ
Δεν είναι η πρώτη φορά που επαινεί τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο
Η Ισπανία έχει το έκτο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ΕΕ
Θα καταβάλει 53 εκατ. ευρώ για το 78,6% των μετοχών
Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διαθέτουν ανάλογη ισχύ και οικονομική ευρωστία ώστε να αντέξουν τις πιέσεις
Το περιοδικό TIME αποκάλυψε τη λίστα με τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο» για το 2025
«Επιτυχία στην αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ - Πραγματικά αποτελέσματα»
Υποστήριξαν ότι μάζευαν τα μυρμήγκια για διασκέδαση
Το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου
Η Άγκυρα «θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.