Κοσμος

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο αναδιαμορφώνει την Αρχαία Ιστορία της χώρας

4.000 καθημερινοί επισκέπτες και μια συλλογή 15.000 αντικειμένων

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θεωρείται εδώ και καιρό ως σύμβολο του μέλλοντος της χώρας

Μετά από μια δεκαετία, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) άνοιξε τις πόρτες του. Στα τέλη Οκτωβρίου, το GEM εγκαινίασε 12 από τις κύριες αίθουσές του, καλωσορίζοντας περίπου 4.000 επισκέπτες καθημερινά. Αυτές οι αίθουσες, οργανωμένες χρονολογικά και θεματικά, περιλαμβάνουν μια επιλογή από 15.000 αντικείμενα της συλλογής.

Το GEM έχει θεωρηθεί για καιρό ως σύμβολο του μέλλοντος της Αιγύπτου, στο πλαίσιο του Egypt Vision 2030, του σχεδίου του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι. Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου αφορά την εκτεταμένη αναμόρφωση του οροπεδίου της Γκίζας, όπου βρίσκονται τόσο το GEM όσο και οι διάσημες Πυραμίδες της Γκίζας. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές του Αιγυπτιακού Μουσείου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng με έδρα το Δουβλίνο, ήταν να τιμήσουν την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία, γνωστή για τις καινοτομίες και την πολυτέλειά της, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη σύγχρονη Αίγυπτο.

Η είσοδος του Μουσείου © Grand Egyptian Museum

Η ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο

Αυτή η ισορροπία γίνεται άμεσα αντιληπτή από την είσοδο του μουσείου. Εκεί, οι επισκέπτες υποδέχονται ένα άγαλμα 3.000 ετών του Ραμσή, του θρυλικού ηγεμόνα της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Το άγαλμα, λαξευμένο από γρανίτη, βρέθηκε σε κομμάτια και υπέστη πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αποκατάστασης πριν τοποθετηθεί στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου. Εκεί, η διατήρησή του τέθηκε σε κίνδυνο λόγω της μόλυνσης και των κραδασμών από την κυκλοφορία. Ωστόσο, το άγαλμα έχει αποκατασταθεί και μεταφερθεί στο νέο του σπίτι στο GEM, όπου πλαισιώνεται από άλλα προστατευμένα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Τον περασμένο μήνα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το GEM για την παροχή πόρων, τεχνογνωσίας και μιας πλατφόρμας στους τοπικούς τεχνίτες, ώστε να αναδείξουν τη δουλειά τους στο κατάστημα δώρων του μουσείου. Το μουσείο έχει επίσης φιλοξενήσει αρκετές πρόσφατες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, όπως η έναρξη της Εβδομάδας Γαστρονομίας του Καΐρου, η υποδοχή της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα, και το RiseUp Summit, ένα κορυφαίο συνέδριο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Διατήρηση, Κληρονομιά και Τεκμηρίωση

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μουσείου είναι ο τρόπος που αντανακλά τους βασικούς πυλώνες του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού: τη διατήρηση, την κληρονομιά και την τεκμηρίωση. Το GEM συνεχίζει αυτή τη δέσμευση μέσω προηγμένων εργαστηρίων συντήρησης που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για την προστασία περισσότερων από 100.000 αντικειμένων, διασφαλίζοντας ότι θα διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές. Παράγοντες όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας, η ρύθμιση της υγρασίας και η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία παίζουν κρίσιμο ρόλο στις μεθόδους διατήρησης.

Μία από τις γκαλερί του Μουσείου © Grand Egyptian Museum

Επαναπροσδιορίζοντας την Αιγυπτιολογία           

Η ιδέα της επαναφοράς της αιγυπτιολογίας στους Αιγύπτιους φέρει ένα βαθύτερο μήνυμα. Ενώ η αιγυπτιολογία ξεκίνησε από τοπικές ανασκαφές, το σύγχρονο πλαίσιό της που διαμορφώθηκε από χρηματοδοτήσεις ιδρυμάτων αναπτύχθηκε κυρίως από δυτικές δυνάμεις, ειδικά κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Η εισβολή της Γαλλίας στην Αίγυπτο στα τέλη του 18ου αιώνα, ακολουθούμενη από βρετανικές και γερμανικές ανασκαφές και μελέτες, οδήγησε στην προσέγγιση του αντικειμένου από μια δυτική οπτική. Αυτό δημιούργησε προκλήσεις που η Αίγυπτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει, όπως το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Το 2010, το GEM ξεκίνησε τις δικές του προσπάθειες συντήρησης, που σύντομα έγιναν οι μεγαλύτερες στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίστηκε ότι η Αίγυπτος συμμετέχει ενεργά στην προστασία της κληρονομιάς της, δηλώνοντας την πρόθεση του GEM να μοιραστεί την αιγυπτιακή ιστορία με τους δικούς της όρους, με σεβασμό, υπευθυνότητα και καινοτομία.

Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού για φοιτητές και επαγγελματίες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν ρόλους στην αρχαιολογία, την εκπαίδευση, τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση πελατών, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς με την κοινότητα.

Τα κύρια σκαλοπάτια εισόδου του Μουσείου © Grand Egyptian Museum

Ένας νέος τρόπος κατανόησης της αιγυπτιακής ιστορίας

Με έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων, διπλάσια από το Λούβρο, το GEM σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κατανοείται και παρουσιάζεται η ιστορία της Αιγύπτου. Καθώς το μουσείο προχωρά προς την πλήρη ολοκλήρωσή του, έχει καταδείξει ότι ο ρόλος του ξεπερνά τη λειτουργία ενός αποθετηρίου αρχαιοτήτων.

Θέτοντας τον εαυτό του ως ένα παγκόσμιο πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο αιγυπτιολογίας, το GEM προσφέρει στην ιστορία της Αιγύπτου την πλατφόρμα να διεκδικήσει και να παρουσιάσει την αφήγησή της με τους δικούς της όρους.

© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
© MOHAMED HOSSAM/ EPA
Μια ματιά μέσα στο νέο «φαραωνικό» αρχαιολογικό μουσείο της Αιγύπτου © MOHAMED HOSSAM/ EPA