Κοσμος

Τι σημαίνει για την Ευρώπη το κλείσιμο της στρόφιγγας για την παροχή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Οι εκτιμήσεις αναλυτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρόφιγγα σωλήνων αερίου
Τι σημαίνει για την Ευρώπη το κλείσιμο της στρόφιγγας για την παροχή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας © EPA / MAXIM SHIPENKOV

Ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας: Τι σημαίνει το κλείσιμο της στρόφιγγας για την Ευρώπη - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Η στρόφιγγα της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη έκλεισε σήμερα (1.1) μετά τη λήξη της βασικής συμφωνίας με τη Μόσχα. 

Η άρνηση της Ουκρανίας να ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης ήταν μια αναμενόμενη, αλλά συμβολική κίνηση μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία, και καθώς η Ευρώπη έχει ήδη μειώσει δραστικά το μερίδιο της Μόσχας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της. Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τερμάτισε τη συμφωνία «για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας».

«Διακόψαμε τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου είχε προετοιμαστεί πριν από τη λήξη. Πέρυσι, ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία διαμετακόμισης με την ουκρανική Naftogaz το 2019, κατέγραψε ζημιά 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη του σε περισσότερα από 20 χρόνια, λόγω των μειωμένων πωλήσεων στην Ευρώπη, ανέφερε το Reuters. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει τις εξαγωγές στην Κίνα.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τώρα την απώλεια περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τέλη διαμετακόμισης από τη Ρωσία, ενώ η Gazprom θα χάσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο είχαν προηγουμένως κανονίσει εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού, ανέφερε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d6qmfbyerceh)

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονταν το ρωσικό αέριο 

Η συμφωνία αντιπροσώπευε περίπου το 5% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, και προμήθευε κυρίως την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Τώρα, μετά τη λήξη του, η Ευρώπη λαμβάνει φυσικό αέριο ν από τη Ρωσία μέσω μιας ενιαίας διαδρομής: του αγωγού Turkstream, ο οποίος διασχίζει την Τουρκία και καταλήγει στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία, λέει ο Bruegel.

Σωλήνες αερίου από τη Ρωσία
Το Κίεβο επιβεβαιώνει τον τερματισμό παράδοσης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας © EPA / HANNIBAL HANSCHKE

Τι σημαίνει το κλείσιμο της στρόφιγγας για την Ευρώπη;

Πριν η Ρωσία ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μπλοκ έχει μειώσει το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου του αγωγού από 40% το 2021 σε περίπου 8% το 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για να καλύψει το κενό, η Ευρώπη έχει εισαγάγει τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - μια ψυχρή, υγρή μορφή φυσικού αερίου που μπορεί να μεταφερθεί μέσω θαλάσσιων δεξαμενόπλοιων - από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, καθώς και αέριο αγωγών από τη Νορβηγία. Η ΕΕ αύξησε επίσης τις εισαγωγές ρωσικού LNG για να βοηθήσει τη θέρμανση των σπιτιών της και την τροφοδοσία των εργοστασίων της, αλλά αντιμετωπίζει μια αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία το 2027 και σχεδιάζει να σπάσει την εξάρτησή της από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Αναλυτές είπαν στο CNN τον περασμένο μήνα ότι οι χώρες που λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της συμφωνίας διαμετακόμισης με την Ουκρανία δεν κινδυνεύουν από έλλειψη ενέργειας και πιθανότατα θα καλύψουν το κενό εισάγοντας περισσότερο LNG ή περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο Massimo Di Odoardo, ανώτερος ερευνητής φυσικού αερίου στην εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Wood Mackenzie, είπε στο CNN στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η λήξη της συμφωνίας θα δυσκολέψει την Ευρώπη να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της πριν από τον επόμενο χειμώνα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν κοντά στα σημερινά τους επίπεδα ή ίσως να αυξηθούν το 2025, είπε.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που έφθασαν το καλοκαίρι του 2022. Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, μια χώρα εκτός ΕΕ που λαμβάνει επίσης ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, διέκοψε την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού στα νοικοκυριά μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.