Κοσμος

Τα θύματα της απάτης του Μπέρνι Μάντοφ αποζημιώνονται με 4,3 δισ. δολάρια

Τα θύματά του περιλάμβαναν πλούσια άτομα, λιγότερο ευκατάστατους ανθρώπους και εταιρείες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Μάντοφ, χρηματοοικονομικός παράγοντας της Wall Street παραδέχτηκε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ

Ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων του αείμνηστου απατεώνα Μπέρνι Μάντοφ ξεκίνησε τον τελικό γύρο πληρωμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι πληρωμές που θα γίνουν από το Ταμείο Θυμάτων Μάντοφ (MVF) φθάνουν τα 131,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό που έχει επιστραφεί σε 40.930 αιτούντες αγγίζει τα 4,3 δισ. δολάρια.

Ο Μάντοφ, χρηματοοικονομικός παράγοντας της Wall Street παραδέχτηκε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ. Πέθανε στη φυλακή το 2021. Εξέτιε ποινή 150 ετών φυλάκισης, αφού δήλωσε ένοχος το 2009 για τη  σύσταση απάτης με τη μορφή πυραμίδας, «σύστημα Πόνζι», το οποίο πλήρωνε επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες αντί για πραγματικά κέρδη.

«Οι αποζημιώσεις του MVF αντισταθμίζουν ένα από τα πιο τερατώδη οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέντεν, ο οποίος διαχειρίζεται το MVF.

Ο κ. Μπρέντεν είναι πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Securities and Exchange Commission (SEC). «Βοηθήσαμε δεκάδες χιλιάδες θύματα», πρόσθεσε.

Τα θύματα του Μπρέντεν περιλάμβαναν πλούσια άτομα, λιγότερο ευκατάστατους ανθρώπους και εταιρείες - τόσο μεγάλες όσο και μικρές - καθώς και σχολεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Το MVF εκτιμά ότι θα έχει ανακτήσει σχεδόν το 94% των αποδεδειγμένων απωλειών των θυμάτων όταν ολοκληρώσει την αποστολή του το 2025. Άλλα 14,7 δισ. δολάρια έχουν επιστραφεί μέσω πτωχευτικών διαδικασιών σε πελάτες του Μπρέντεν.

Η επενδυτική εταιρεία του Μπρέντεν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ιδρυθείσα το 1960, η Bernard L Madoff Investment Securities έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαμεσολάβησης στη Wall Street – φέρνοντας σε επαφή αγοραστές και πωλητές μετοχών – όσο ο Μάντοφ υπηρετούσε ως πρόεδρος της χρηματιστηριακής πλατφόρμας συναλλαγών Nasdaq.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η εταιρεία ερευνήθηκε οκτώ φορές από την SEC επειδή παρουσίαζε εξαιρετικές αποδόσεις. Όμως, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε την κατάρρευση της εταιρείας, καθώς οι επενδυτές του Μάντοφ, επηρεασμένοι από την ύφεση, προσπάθησαν να αποσύρουν περίπου 7 δισ. δολάρια, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να βρει τα χρήματα για να τα καλύψει.

Η λίστα των εξαπατημένων περιλάμβανε τον ηθοποιό Κέβιν Μπέικον, τον παίκτη του Hall of Fame στο μπέιζμπολ Σάντι Κούφαξ και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, Wunderkinder.

Οι βρετανικές τράπεζες ήταν επίσης μεταξύ αυτών που έχασαν χρήματα, με την HSBC Holdings να δηλώνει ότι είχε έλλειμμα περίπου 1 δισ. δολαρίων. Άλλα εταιρικά θύματα ήταν η Royal Bank of Scotland, η Man Group και η Nomura Holdings της Ιαπωνίας.

Τα οικονομικά εγκλήματα του Μπέρνι Μάντοφ έγιναν ταινία το 2103 από τον Γούντι Άλεν. Η ταινία «Blue Jasmine» απεικονίζει ένα φανταστικό ζευγάρι που εμπλέκεται σε ένα παρόμοιο σκάνδαλο. Ο ίδιος ο Άλεν είχε παραδεχτεί ότι το σκάνδαλο Μάντοφ ήταν η έμπνευση για την ταινία του.