- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νότια Κορέα: Δεν ευθύνονται τα πουλιά για την πτώση του αεροσκάφους, λένε οι ειδικοί
Εγκληματικά λάθη φαίνεται πως οδήγησαν στο θάνατο 179 ανθρώπους
Ανατροπή με τη συντριβή του Boeing 737 στη Νότια Κορέα - Δεν ευθύνονται τα πουλιά, λένε οι ειδικοί
Μετά τη μοιραία αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα, το ερώτημα στο τι πήγε στραβά παραμένει αναπάντητο. Ακόμα κι αν οι ειδικοί παραμένουν προβληματισμένοι για το τι προκάλεσε τη συντριβή που στοίχισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους, ωστόσο λένε ότι ένα πουλί που χτύπησε τον κινητήρα είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας.
Ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Muan της Νότιας Κορέας φέρεται να εξέδωσε προειδοποίηση για χτύπημα πουλιού λίγο πριν από το περιστατικό, με αξιωματούχο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Μεταφορών να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι ο πιλότος είχε πει στους ελεγκτές ότι το αεροπλάνο είχε χτυπηθεί από πουλί πριν δηλώσει βοήθεια.
Σύμφωνα με τον Guardian, η πρώτη θεωρία ήταν ότι το χτύπημα των πτηνών οδήγησε σε βλάβη του κινητήρα που τροφοδοτούσε το σύστημα προσγείωσης, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τη μοιραία προσγείωση με την κοιλιά. Ωστόσο, η Δρ Sonya Brown, ανώτερη λέκτορας αεροδιαστημικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι επιφυλακτική.
«Ένα χτύπημα από πουλιά θα έπρεπε να είναι ένα γεγονός που μπορεί να επιβιώσει. Δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αυτό που τελικά είδαμε, ιδίως επειδή σε κάθε περίπτωση που ένας κινητήρας δεν λειτουργεί (όπως δείχνουν τα πλάνα), υπάρχει ακόμα αρκετή ισχύς», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα από πουλιά είναι τόσο συνηθισμένα που έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των σύγχρονων αεροσκαφών.
Σε ένα Boeing 737 και σε κάθε εμπορικό αεροσκάφος υπάρχουν επίπεδα πλεονασμού, ειδικά για το σύστημα προσγείωσης, το οποίο λειτουργεί υδραυλικά, λέει. «Ακόμα και αν αυτό αποτύχει, έχει εφεδρεία στο ότι μπορεί να επεκταθεί και χωρίς το υδραυλικό σύστημα [το οποίο] βασικά λειτουργεί με τη βαρύτητα, οπότε το σύστημα προσγείωσης θα πρέπει να μπορεί να επεκταθεί».
Υπάρχουν επίσης διπλές εφεδρείες για άλλα συστήματα ελέγχου πτήσης, όπως τα πτερύγια και τα πτερύγια - το τελευταίο από τα οποία ο Brown περιγράφει ως κάτι σαν αεροτομή σε αυτοκίνητο - που σημαίνει ότι αυτά τα εργαλεία, τα οποία πέφτουν πριν από την προσγείωση για να αυξήσουν την αντίσταση και να επιβραδύνουν το αεροσκάφος, θα έπρεπε να έχουν μπορέσει να ενεργοποιηθούν. Λειτουργούν με δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα και είναι πολύ απίθανο ένα χτύπημα πουλιού να καταστρέψει αυτά τα δύο ανεξάρτητα υδραυλικά συστήματα. «Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτό το περιστατικό», λέει.
Ο καθηγητής Doug Drury, του Πανεπιστημίου Central Queensland, συμφωνεί ότι το χτύπημα των πουλιών από μόνο του είναι απίθανο να είναι η μοναδική αιτία. «Ένα χτύπημα πουλιού σε έναν κινητήρα δεν θα προκαλούσε πλήρη βλάβη όλων των συστημάτων, μπορείτε να πετάξετε ένα 737 με έναν κινητήρα», λέει ο Drury, ένας βετεράνος πιλότος που έχει πετάξει εμπορικά, στρατιωτικά και ιδιωτικά τσάρτερ κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Από την πλευρά του, ο Drury προβληματίζεται από την ταχύτητα με την οποία το αεροπλάνο προσέγγισε τον διάδρομο προσγείωσης. «Αν επρόκειτο να κάνεις προσγείωση με την κοιλιά, θα το επιβράδυνες σε ταχύτητα που μόλις έφτανε στην ακινητοποίηση», λέει. «Αλλά αυτό το πράγμα έτρεχε στον διάδρομο με πολλή ενέργεια».
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επίσης προς την αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι λειτουργεί συνήθως ο διάδρομος, λέει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσγειώθηκε με ούριο άνεμο. Τα αεροπλάνα συνήθως προσγειώνονται ενάντια σε τέτοιους ανέμους για να τα βοηθήσουν να επιβραδύνουν. «Γιατί πήγαιναν τόσο γρήγορα», αναρωτιέται. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις σε αυτό το σημείο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναρωτιέται ακόμη γιατί της το πήρε
Σκληρές εικόνες μετά την επίθεση
Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που έχουν στα χέρια τους οι αρχές
Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και η δολοφονία της μητέρα της
Η λογομαχία σε εστιατόριο και το πολύωρο ανθρωποκυνηγητό
Υπάρχει σύνδεση με την έκρηξη του Tesla στο Λας Βέγκας;
Παρά την πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία
Οι επιθέσεις με οχήματα γίνονται όλο και πιο συχνές σε όλο τον κόσμο
Διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Ταλίν, το Μονπελιέ ή ακόμα και το Λουξεμβούργο έχουν υιοθετήσει ανάλογα μέτρα
Το κατοικίδιο είχε δαγκώσει τον πρόεδρο της Αυστρίας
Άγνωστο αν συνδέεται με οργανωμένο έγκλημα
Το σπίτι του στο Λος Άντζελες έγινε στόχος διαρρηκτών τον Δεκέμβριο του 2023
Ο νέος χρόνος αναμένεται να χαρακτηριστεί από έντονο και συνεχή αναβρασμό στις διεθνείς ισορροπίες των δυνάμεων
Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε μια μαύρη σημαία
Σκληρά μέτρα και στο Μιλάνο
Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου είναι το 2026
Τι αναφέρει ο ιστορικός για τη σχέση Μασκ και Τραμπ
Ένα λευκό φορτηγάκι έσπασε ένα οδόφραγμα «με μεγάλη ταχύτητα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.