Κοσμος

Αυτό κάνει στο σώμα ένας χρόνος στο διάστημα, μετά την επιστροφή ενός αστροναύτη της NASA

Η παραμονή στο διάστημα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο σώμα των αστροναυτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτό κάνει στο σώμα ένας χρόνος στο διάστημα μετά την επιστροφή του αστροναύτη της NASA
Αυτό κάνει στο σώμα ένας χρόνος στο διάστημα μετά την επιστροφή του αστροναύτη της NASA

Αυτό κάνει στο σώμα ένας χρόνος στο διάστημα μετά την επιστροφή του αστροναύτη της NASA - Η παραμονή στο διάστημα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο σώμα των αστροναυτών

Πέραν του ότι αποτελεί την πιο συνηθισμένη φράση της παιδική ηλικίας, «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», ένας αστροναύτης πάντα γοητεύει από τη γνώση, την προετοιμασία και την ύπαρξη στο διάστημα. Αλλά τίθεται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή τους στη Γη και ένα από αυτά έγκειται στο γεγονός το πως επιστρέφουν από το διάστημα. Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός τους;

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής εκεί πάνω μπορεί να είναι αρκετά επίπονες, κάτι που διαπίστωσε η αστροναύτης Catherine Coleman αφού πέρασε έξι μήνες αιωρούμενη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αλλά οι επιστήμονες ήταν πάντα πρόθυμοι να μάθουν τι επιπτώσεις έχει στο ανθρώπινο σώμα η ξαφνική επιστροφή στη Γη από το διάστημα.

Έτσι, όταν ο αστροναύτης της NASA Φρανκ Ρούμπιο επέστρεψε από 371 ημέρες στο διάστημα - τις περισσότερες που έχει περάσει ποτέ Αμερικανός αστροναύτης - υποβλήθηκε σε μια σειρά αξιολογήσεων για την ψυχική και σωματική του υγεία, καθώς και για το ανοσοποιητικό του σύστημα και για αλλαγές στα γονίδιά του.

Ο 49χρονος υποτίθεται ότι θα βρισκόταν στον ISS για έξι μήνες, αλλά αυτό παρατάθηκε αργότερα - πράγμα που σημαίνει ότι πέρασε πάνω από ένα χρόνο εκεί πάνω.

Περίπου στις 7:00 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου 2023, έφτασε πίσω στη Γη και μετά από τόσο χρόνο στον ISS, καθημερινές εργασίες όπως το να σηκώνεται όρθιος και να περπατάει θα ήταν κάτι καινούργιο γι' αυτόν.

Η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα σημαίνει ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται, καθώς απλά δεν χρησιμοποιείται, καθώς και απώλεια οστών.

Αυτό ξεκινά νωρίς στην αποστολή και μετά μειώνεται μετά από λίγο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ισορροπία, όπως δήλωσε στο ABC News η Δρ Τζένιφερ Φογκάρτι - επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας για τη Διαστημική Υγεία του Baylor College of Medicine: «Πώς συντονίζεις κινήσεις όπως το περπάτημα, που δεν έχεις κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια την ιδέα της ισορροπίας;

«Όταν βάζεις αυτά τα δύο μαζί, μπορεί να δημιουργηθεί μια λίγο επισφαλής κατάσταση και κάτι που παρακολουθείται πολύ καλά από τα μέλη του πληρώματος όταν προσγειώνονται στη Γη».

Η ίδια επεσήμανε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αποστολές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο στους αστροναύτες για να εγκλιματιστούν στις γήινες συνθήκες.

Η έλλειψη βαρύτητας κάνει πολλά στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στα μάτια και τον εγκέφαλο, γνωστές ως Spaceflight Associated Neuro-Ocular Syndrome.

Η παραμονή σε ένα κλειστό και απομονωμένο περιβάλλον μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, άγχος και απώλεια ύπνου.

Το διάστημα είναι προφανώς ένα δύσκολο μέρος, αλλά δήλωσε ότι αυτές οι αλλαγές και οι επιπτώσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες και είναι από τα πράγματα για τα οποία η NASA προετοιμάζεται πριν στείλει κάποιον εκεί έξω.

Η ίδια δήλωσε: «Δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει: «Μπορούμε να επιλέξουμε ανθρώπους, να τους εκπαιδεύσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είναι πολύ υγιείς πριν φύγουν.

«Κάνουμε την έρευνα για να καταλάβουμε πού μπορούμε να κάνουμε διαφορετικές επιλογές με τα περιβάλλοντα που φτιάχνουμε για να ζουν και να εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να μην αξιοποιούμε αυτά τα αποθέματα... και να μην τα θέτουμε σε κίνδυνο».

Ο Rubio δήλωσε ότι πέρασε τέσσερις μήνες για να αναρρώσει και να «επανενσωματωθεί [ο ίδιος] πίσω στη Γη», λέγοντας στο Time: «Προσαρμόζεσαι απίστευτα γρήγορα στο διάστημα, αλλά στη συνέχεια, δυστυχώς, η διαδικασία επαναπροσαρμογής πίσω στη Γη μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο μεγαλύτερη και πιο δύσκολη».

Με πληροφορίες από Unilad

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.