Κοσμος

Ρώμη: Η Φοντάνα ντι Τρέβι αποκαταστάθηκε εγκαίρως για το επετειακό έτος

Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρώμη: Η Φοντάνα ντι Τρέβι αποκαταστάθηκε εγκαίρως για το επετειακό έτος

Η ανακαινισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι παρουσιάστηκε την Κυριακή μετά από δύο και πλέον μήνες καθαρισμού και αποκατάστασης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Ρώμης για το 2025, το ιερό έτος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι εργασίες, για τις οποίες η πόλη της Ρώμης όρισε προϋπολογισμό 327.000 ευρώ, περιλάμβαναν την απομάκρυνση της βρωμιάς, της ρύπανσης, του οξειδίου του σιδήρου και των αλάτων από το μνημείο του 18ου αιώνα, ένα από τα πιο γνωστά από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σιντριβάνι είχε αποξηρανθεί, αλλά οι επισκέπτες μπορούσαν να το βλέπουν από μια προσωρινή πεζογέφυρα.

Για να αποφευχθεί η επιστροφή του μεγάλου πλήθους που συνήθιζε να κατακλύζει τη μικρή πλατεία που στεγάζει το σιντριβάνι, ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να σχηματίζουν ουρά με 400 άτομα τη φορά που επιτρέπεται από το σιντριβάνι.

Οι τουρίστες δεν θα πρέπει να βιαστούν, χωρίς να έχει οριστεί χρονικό όριο για να περπατήσουν από τη μία άκρη του σιντριβανιού στην άλλη, αλλά δεν θα επιτρέπεται να καθίσουν στα όριά του. Στο μέλλον, η πόλη της Ρώμης μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει εισιτήριο για το μνημείο, πρόσθεσε ο Gualtieri.

Το Βατικανό αναμένει ότι έως και 32 εκατομμύρια τουρίστες θα καταφθάσουν στην ιταλική πρωτεύουσα για το Ιωβηλαίο, θέτοντας σε τεράστια πίεση τις απαρχαιωμένες υποδομές της Ρώμης και αυξάνοντας τους πονοκεφάλους από τη διαχείριση της ροής των επισκεπτών.

Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ, με αγάλματα Τρίτωνων που καθοδηγούν το άρμα με τα κοχύλια του θεού Ωκεανού, απεικονίζοντας το θέμα της εξημέρωσης των υδάτων.

Η παράδοση υπαγορεύει στους επισκέπτες να ρίχνουν ένα νόμισμα στο σιντριβάνι για να εγγυηθούν την επιστροφή τους στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι επισκέπτες έπρεπε να ρίχνουν νομίσματα σε μια προσωρινή πισίνα.

Είναι επίσης αξιομνημόνευτο για μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κινηματογράφου, όταν στην ταινία «La Dolce Vita» του Federico Fellini η Anita Ekberg μπαίνει στο σιντριβάνι και κάνει νόημα στον συμπρωταγωνιστή της Marcello Mastroianni να την ακολουθήσει: «Marcello! Έλα εδώ!»

Πηγή: Reuters