Κοσμος

Ζιζέλ Πελικό: Tα επόμενα βήματα της μετά το τέλος της ιστορικής δίκης

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζιζέλ Πελικό: Tα επόμενα βήματα της μετά το τέλος της ιστορικής δίκης

Χρειάστηκαν λίγο περισσότερα από τέσσερα χρόνια και 67 ημέρες στο δικαστήριο, αλλά η Ζιζέλ Πελικό φέρεται να αισθάνεται «ανακουφισμένη και κατευνασμένη» για την απόφαση των δικαστών να καταδικάσουν όλους τους άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση εναντίον της, ενώ ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη.

Μετά από μια τελική δήλωση ότι «σέβεται» τις ποινές που επιβλήθηκαν στην Αβινιόν, οι δικηγόροι της Ζιζέλ Πελικό δήλωσαν ότι είναι πλέον «απολύτως εξαντλημένη» και χαίρεται που η μαραθώνια δίκη τελείωσε.

«Είναι ανακουφισμένη, πραγματικά ανακουφισμένη, που όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για όσα της έκαναν και ανακουφίστηκε που κατάφερε να φτάσει στο τέλος αυτής της πολύ μακράς και επώδυνης διαδικασίας», δήλωσε ο δικηγόρος της στον Observer. «Στην αρχή μας είπε «αν αντέξω δύο εβδομάδες θα είναι καλά», αλλά έμεινε μέχρι τέλους», είπε.

«Ωστόσο, ήταν ένας αγώνας για εκείνη κάθε μέρα και πολλές φορές ένιωθε ότι ήθελε να φύγει. Θα έλεγα ότι έχει ηρεμήσει με το γεγονός ότι οι ετυμηγορίες αναγνωρίζουν ότι ήταν το θύμα όλων των κατηγορουμένων».

«Το μόνο που ήθελε είναι να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για αυτό που της έκαναν. Όσον αφορά τις προσωπικές ποινές, σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και δεν βρίσκει καμία παρηγοριά σε αυτές».

Η δίκη των 15 εβδομάδων έληξε την Πέμπτη, όταν ο πρώην σύζυγος της καταδικάστηκε στη μέγιστη ποινή των 20 ετών, επειδή τη νάρκωσε, τη βίασε και προσκάλεσε τουλάχιστον 50, και πιθανώς περισσότερους από 80, αγνώστους στο σπίτι τους στην πόλη Mazan της Προβηγκίας για να τη βιάσουν.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους για σεξουαλικά αδικήματα - 47 για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση - και τους καταδίκασε σε ποινές από τρία έως 15 χρόνια.

Η Ζιζέλ Πελικό η οποία έκλεισε τα 72 της χρόνια κατά τη διάρκεια της δίκης, πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει βιαστεί περισσότερες από 200 φορές μεταξύ 2011 και 2020.

Τη Δευτέρα, το δικαστήριο αναμένεται να δημοσιεύσει τα «κίνητρά» του, ή τις εξηγήσεις, για κάθε ετυμηγορία και ποινή. Οι καταδικασθέντες έχουν τώρα 10 ημέρες για να ασκήσουν έφεση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δίκη που θα διεξαχθεί με ενόρκους, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες δικαστές που έκριναν την υπόθεση της Αβινιόν.

Η Ανιές Φισό δικηγόρος που συμμετείχε στην ιστορική δίκη βιασμού στην Αιξ-αν-Προβάνς το 1978, η οποία οδήγησε σε αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας, επαίνεσε το δικαστήριο της Αβινιόν για την προσθήκη «νομικών κοινωνικών κυρώσεων» στις ποινές τους, υποχρεώνοντας τους καταδικασθέντες να υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία για αρκετά χρόνια.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η φυλακή δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συνειδητοποιήσουν οι ανώμαλοι τη διαστροφή τους και ακόμη λιγότερο για να τους επαναφέρουν στο δρόμο μιας [φυσιολογικής] σεξουαλικής ζωής», δήλωσε. «Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να την τροφοδοτεί και να την καλλιεργεί».

Η Ζιζέλ Πελικό θα περάσει τώρα τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της και τους φίλους της, προτού αποφασίσει αν θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην εκστρατεία για τη μεταχείριση των θυμάτων βιασμού, την οποία η υπόθεσή της έχει ενεργοποιήσει. Στο δικαστήριο, είπε ότι ήθελε κάθε γυναίκα που υπέστη σεξουαλική επίθεση να κοιτάξει τη δοκιμασία της και να γνωρίζει ότι «δεν είσαι μόνη σου».

Λαμβάνοντας την ασυνήθιστη απόφαση να επιτρέψει στον Τύπο και το κοινό να συμμετάσχουν στη δίκη, η Ζιζέλ Πελικό έγινε είδωλο για τις γυναίκες παντού, δίνοντας στο φεμινισμό ένα νέο σύνθημα: «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά».

«Αυτή τη στιγμή, είναι εξαντλημένη και θέλει να ξεκουραστεί και να έχει λίγη ανωνυμία για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της. «Μετά, θα σκεφτεί τι θέλει να κάνει, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα περνάει τις μέρες της φτιάχνοντας μαρμελάδα. Η μάχη που έδωσε τόσο καλά έδωσε κάποιο νόημα σε όσα υπέστη. Τώρα θα σκεφτεί πώς η προσωπική της ιστορία θα μπορούσε να είναι ευρύτερα χρήσιμη».

Πηγή: Guardian