Κοσμος

«Μια ζωντανή ηρωίδα»: Οι Φιλιππίνες καλωσόρισαν πίσω την επιζήσασα θανατοποινίτισσα Μαίρη Τζέιν Βελόσο

Η ιστορία της 39χρονης μητέρας που πάντα υποστήριζε ότι την εξαπάτησαν για να μεταφέρει ναρκωτικά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μια ζωντανή ηρωίδα»: Οι Φιλιππίνες καλωσόρισαν πίσω την επιζήσασα θανατοποινίτισσα Μαίρη Τζέιν Βελόσο - Η ιστορία της 39χρονης μητέρας που πάντα υποστήριζε ότι την εξαπάτησαν για να μεταφέρει ναρκωτικά

Μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες που πέρασε σχεδόν 15 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών στην Ινδονησία και παραλίγο να εκτελεστεί με εκτελεστικό απόσπασμα, επέστρεψε επιτέλους στην πατρίδα της.

Η Μαίρη Τζέιν Βελόσο καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 αφού βρέθηκε να μεταφέρει 2,6 κιλά ηρωίνης μέσω ενός αεροδρομίου της Ινδονησίας.

Αλλά η 39χρονη μητέρα δύο παιδιών υποστήριζε πάντα ότι την εξαπάτησαν για να μεταφέρει τα ναρκωτικά.

Την Τετάρτη επέστρεψε αεροπορικώς στη Μανίλα, αφού οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμφωνία που της επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα της.

«Αυτή είναι μια νέα ζωή για μένα και θα κάνω μια νέα αρχή στις Φιλιππίνες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θέλει να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της.

«Πρέπει να πάω σπίτι μου γιατί έχω μια οικογένεια εκεί, έχω τα παιδιά μου που με περιμένουν».

Ενώ η συμφωνία ορίζει ότι η Βελόσο θα επιστρέψει ως κρατούμενη, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος θα μπορούσε να της χορηγήσει χάρη. Αυτή τη στιγμή κρατείται στην κύρια φυλακή της χώρας για γυναίκες στη Μανίλα.

Η ιστορία της Μαίρη Τζέιν Βελόσο 

Η Βελόσο συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010 στο αεροδρόμιο της Γιογκιακάρτα.

Είπε ότι πείστηκε από την κόρη ενός από τους νονούς της να ταξιδέψει στην Ινδονησία για να ξεκινήσει μια νέα δουλειά ως καμαριέρα.

Ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες φίλοι της γυναίκας της έδωσαν καινούργια ρούχα και μια καινούργια τσάντα, η οποία δεν γνώριζε ότι είχε ραμμένη ηρωίνη.

Ήταν να βρεθεί αντιμέτωπη με το εκτελεστικό απόσπασμα το 2015, αλλά ο Μπενίνιο Ακίνο ΙΙΙ, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος των Φιλιππίνων, κέρδισε την τελευταία στιγμή μια αναστολή για εκείνη, αφού η γυναίκα που ήταν ύποπτη για τη στρατολόγησή της συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη για εμπορία ανθρώπων. Η Βελόσο είχε οριστεί μάρτυρας κατηγορίας σε εκείνη την υπόθεση.

Η αναστολή της ήταν τόσο καθυστερημένη που αρκετές εφημερίδες στις Φιλιππίνες πήγαν να τυπώσουν με πρωτοσέλιδα και τίτλους που ανέφεραν ότι είχε συμβεί.

Η υπόθεση της κ. Βελόσο προκάλεσε ευρεία δημόσια συμπάθεια στις Φιλιππίνες, όπου δεν ισχύει η θανατική ποινή.

Η περίπτωσή της ήταν οικεία σε πολλούς στις Φιλιππίνες, όπου είναι σύνηθες για τις γυναίκες να ξεφεύγουν από τη φτώχεια αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό ως οικιακές βοηθοί.

«Φέρνω πολλά πράγματα, όπως κιθάρα, βιβλία, πλεκτά ... ακόμη και αυτό το μπλουζάκι που φοράω μου το έδωσαν οι φίλοι μου», είπε φεύγοντας από τη φυλακή για το αεροδρόμιο.

Η μεταγωγή της έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των πέντε εναπομεινάντων μελών του διαβόητου κυκλώματος ναρκωτικών «Bali Nine» στην πατρίδα τους, αφού εξέτισαν σχεδόν 20 χρόνια σε φυλακές της Ινδονησίας.

Με πληροφορίες από BBC