Το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να εντοπίσει τα λείψανα του διάσημου κατασκόπου Έλι Κόεν στην Συρία
H ζωή του είχε γίνει μίνι σειρά στο Netflix
Έλι Κοέν: Το Ισραήλ προσπαθεί τώρα να εντοπίσει τα λείψανα του διάσημου κατασκόπου στην Συρία
Δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσεγγίστηκαν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να εντοπίσει τα λείψανα του διάσημου κατασκόπου Έλι Κοέν και ενός Ισραηλινού στρατιώτη στη Συρία που αγνοείται από το 1982.
«Μας προσέγγισαν, μέσω διαμεσολαβητών, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να βρεθούν τα λείψανα ενός Ισραηλινού στρατιώτη που αγνοείται από το 1982», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος με έδρα τη Δαμασκό. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, «βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη επαφές για τον προσδιορισμό της τοποθεσίας ταφής του Ισραηλινού πράκτορα Έλι Κοέν».
Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που έχει την έδρα του εκτός Συρίας και ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η διαμεσολάβηση γίνεται μέσω Ρώσων και Παλαιστίνιων αξιωματούχων που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει και να επαναπατρίσει τα λείψανα του θρυλικού κατασκόπου Έλι Κοέν, που κρεμάστηκε σε μια δημόσια πλατεία στη Συρία το 1965. Είχε καταφέρει να διεισδύσει σε ανώτερους κύκλους της εξουσίας στη Δαμασκό, πριν οι συριακές αρχές ανακαλύψουν την αληθινή του ταυτότητα.
Το καλοκαίρι του 2018, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι ανέσυραν σε μια «εχθρική χώρα» το ρολόι που φορούσε ο Έλι Κοέν.
Επιπρόσθετα, είχαν προκύψει πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανατράπηκε στις 8 Δεκεμβρίου, για την επιστροφή στο Ισραήλ άλλων προσωπικών αντικειμένων, ακόμη και των λειψάνων του κατασκόπου.
Τον Απρίλιο του 2019, το Ισραήλ ανακοίνωσε την επιστροφή των λειψάνων του στρατιώτη Ζαχάρι Μπαουμέλ, που ήταν αγνοούμενος μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1982. Τα λείψανα του στρατιώτη βρέθηκαν από τον ρωσικό και τον συριακό στρατό, είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των λειψάνων, το Ισραήλ απελευθέρωσε δύο αιχμαλώτους.
Δύο άλλοι στρατιώτες, ο Γιεχούντα Κατς και ο Τζβι Φέλνταμ παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών και συριακών δυνάμεων στο Σουλτάν Γιακούμπ του Λιβάνου, στις 11 Ιουνίου 1982, ημέρα κατά την οποία σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κάνει εκταφές στο νεκροταφείο του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων της Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού, αναζητώντας τα λείψανα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών και του Έλι Κοέν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To βασικό του πρόταγμα είναι η κατάργηση των εμβολίων
H ζωή του είχε γίνει μίνι σειρά στο Netflix
Kανείς δεν ξέρει από που ακριβώς προέρχονται
Η βασική πρόκληση, σύμφωνα με τους δημογράφους, είναι η ταχεία γήρανση του πληθυσμού
Σε εξέλιξη είναι επίσης και η δίκη Ρουγκιά
Για έκτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ένας καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Μπούντεσταγκ
O βετεράνος ποπ σταρ αποκάλυψε το μεγαλύτερο κατόρθωμά του
«Άμεση προτεραιότητά μας είναι να βάλουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση»
Αν και σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή για την εξωτερική πολιτική οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εμπλακούν σε συγκρούσεις στην περιοχή, υπάρχουν δύο διακυβεύματα που καθιστούν τον απομονωτισμό σχεδόν αδύνατο
«Δεν είχα σχεδιάσει να φύγω», αναφέρει
Υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν υπόγεια μπουντρούμια με κρατούμενους στο «ανθρώπινο σφαγείο»
Ο εφιάλτης που βιώνει ένας άνδρας, ύστερα από σχόλιο για τον πρώην εργοδότη του
Περίπου το 50% των οστών ανήκει σε παιδιά - Σφαγή εξόντωσε μια ολόκληρη κοινότητα
«Έχετε το υπόλοιπο της ζωής μου στα χέρια σας», δήλωσε στους δικαστές
Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αφελώς ως ένα μειονοτικό καπρίτσιο, που ξεπήδησε αυθόρμητα μέσα από τους αγώνες για δικαιώματα και ελευθερίες
Τι λένε κάτοικοι του Χομπς
Τα όσα εμείς προσθέτουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση είναι ο χαρακτήρας, ο τρόπος σκέψης, οι αξίες μας και, τέλος, αυτά που θέλουμε να πούμε για τον εαυτό μας στον κόσμο
Φιλόδοξο στοίχημα προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης του σιδηροδρόμου έναντι των αερομεταφορών
Ανοίγει διπλωματικός δίαυλος με τη Δαμασκό - «Αισιόδοξο αλλά αβέβαιο το μέλλον»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.