Κοσμος

Ινδία: Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θέλει ακόμα περισσότερα παιδιά

Η βασική πρόκληση, σύμφωνα με τους δημογράφους, είναι η ταχεία γήρανση του πληθυσμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο γειτονικό κρατίδιο Ραζαστάν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου
© EPA/RAJAT GUPTA

Ινδία: Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θέλει ακόμα περισσότερα παιδιά 

Πέρυσι, η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα και έγινε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Οι πέντε νότιες πολιτείες της Ινδίας ηγούνται της δημογραφικής μετάβασης της Ινδίας, επιτυγχάνοντας επίπεδο γονιμότητας αντικατάστασης πολύ πριν από τις άλλες. Η Κεράλα πέτυχε το ορόσημο αυτό το 1988, το Ταμίλ Ναντού το 1993 και τα υπόλοιπα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η βασική πρόκληση, σύμφωνα με τους δημογράφους, είναι η ταχεία γήρανση που οφείλεται στη μείωση των ποσοστών γονιμότητας. Ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Σουηδία χρειάστηκαν 120 και 80 χρόνια αντίστοιχα για να διπλασιάσουν τον γηράσκοντα πληθυσμό τους από 7% σε 14%, η Ινδία αναμένεται να φτάσει σε αυτό το ορόσημο σε μόλις 28 χρόνια.

Αυτή η επιταχυνόμενη γήρανση συνδέεται με τη μοναδική επιτυχία της Ινδίας στη μείωση της γονιμότητας. Στις περισσότερες χώρες, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η εκπαίδευση και η αστικοποίηση μειώνουν φυσιολογικά τη γονιμότητα, καθώς βελτιώνεται η επιβίωση των παιδιών. Αλλά στην συγκεκριμένη χώρα, τα ποσοστά γονιμότητας μειώθηκαν ραγδαία παρά τη μέτρια κοινωνικοοικονομική πρόοδο, χάρη στα επιθετικά προγράμματα οικογενειακής πρόνοιας που προωθούσαν τις μικρές οικογένειες μέσω στόχων, κινήτρων και αντικινήτρων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής της ινδουιστικής εθνικιστικής Rashtriya Swayamsevak Sangh (Εθνική Οργάνωση Εθελοντών), της ιδεολογικής ραχοκοκαλιάς του BJP του κ. Μόντι - προέτρεψε τα ζευγάρια να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά για να εξασφαλίσουν το μέλλον της Ινδίας. «Σύμφωνα με την επιστήμη του πληθυσμού, όταν η ανάπτυξη πέφτει κάτω από το 2,1, μια κοινωνία χάνεται από μόνη της. Κανείς δεν την καταστρέφει», φέρεται να δήλωσε ο Mohan Bhagwat σε πρόσφατη συνάντηση.

Ενώ οι ανησυχίες του κ. Bhagwat μπορεί να έχουν κάποια βάση, δεν είναι απολύτως ακριβείς, λένε οι δημογράφοι. Ο Tim Dyson, δημογράφος στο London School of Economics, δήλωσε στο BBC ότι μετά από μία ή δύο δεκαετίες, η συνέχιση των «πολύ χαμηλών επιπέδων γονιμότητας θα οδηγήσει σε ταχεία μείωση του πληθυσμού».

Αλλά οι δημογράφοι λένε ότι η παρότρυνση των ανθρώπων να κάνουν περισσότερα παιδιά είναι μάταιη. «Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, καθώς η ζωή των γυναικών έχει γίνει όλο και περισσότερο παρόμοια με εκείνη των ανδρών, η τάση αυτή είναι απίθανο να αντιστραφεί», λέει ο κ. Dyson.

Oι ίδιο εκτιμούν ότι η Ινδία θα πρέπει να παρατείνει σημαντικά τις ηλικίες συνταξιοδότησης και ότι οι πολιτικές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αύξηση των ετών υγιούς ζωής μέσω καλύτερων υγειονομικών εξετάσεων και ισχυρότερης κοινωνικής ασφάλισης για να εξασφαλιστεί ένας ενεργός και παραγωγικός πληθυσμός μεγαλύτερης ηλικίας - ένα πιθανό «ασημένιο μέρισμα».

Η Ινδία πρέπει επίσης να αξιοποιήσει καλύτερα το δημογραφικό μέρισμα - την οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται όταν μια χώρα έχει μεγάλο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Ο κ. Goli πιστεύει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το 2047 για να τονωθεί η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας και να διατεθούν πόροι για τη γήρανση. «Αποκομίζουμε μόνο το 15-20% του μερίσματος - μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα», λέει.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία;
Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία;

Αν και σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή για την εξωτερική πολιτική οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εμπλακούν σε συγκρούσεις στην περιοχή, υπάρχουν δύο διακυβεύματα που καθιστούν τον απομονωτισμό σχεδόν αδύνατο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.