Συρία: Διευθυντής φυλακής αντιμετωπίζει δίωξη για βασανιστήρια στις ΗΠΑ
Κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ότι διέταξε τον βασανισμό σε αντιπάλους του Άσαντ


Ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για βασανισμούς πολιτικών αντιφρονούντων ώστε να καμφθεί η αντίσταση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ
Ένας υπήκοος της Συρίας και πρώην διευθυντής φυλακής της Δαμασκού την περίοδο από το 2005 ως το 2008, ήδη φυλακισμένος στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει από την Πέμπτη ποινική δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για βασανιστήρια, ανακοίνωσαν οι αρχές, μερικές ημέρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ, ο οποίος ήταν διευθυντής της διαβόητης φυλακής Άντρα προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, κατηγορείται από την Ουάσιγκτον πως προκάλεσε μεγάλο «σωματικό και ψυχικό πόνο» σε εγκλείστους, είτε διατάσσοντας να βασανιστούν ή βασανίζοντάς τους ο ίδιος προσωπικά, εξηγεί ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο 72χρονος κατηγορείται επίσης ότι έστελνε κρατούμενους της φυλακής σε ειδική πτέρυγα όπου τους κρέμαγαν από ταβάνι και τους ξυλοκοπούσαν ή τους ανάγκαζαν να έχουν τα κάτω άκρα σε ορθή γωνία (τεχνική βασανιστηρίου γνωστή ως chaise allemande, «γερμανική καρέκλα» στα γαλλικά και flying carpet, «ιπτάμενο χαλί» στα αγγλικά).
Ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ το 2011. Πήγε στις ΗΠΑ το 2020 και αιτήθηκε να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 2023. Συνελήφθη και του ασκήθηκε ποινική δίωξη τον Ιούλιο του 2024 στο Λος Άντζελες επειδή είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το παρελθόν του, ώστε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής.
Ο πρώην διευθυντής φυλακής «κατηγορείται για βασανισμούς πολιτικών αντιφρονούντων και άλλων κρατουμένων ώστε να καμφθεί η αντίσταση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, του τότε προέδρου», ανέφερε η Νικόλ Αρτζεντιέρι, ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Τα θύματα συνεχίζουν να υποφέρουν για πολύ καιρό ακόμη και μετά το τέλος του σωματικού βασανισμού τους», πρόσθεσε. Ο εξηντάρης διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης αρκετών δεκαετιών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Όσα πρέπει να ξέρετε
«Πεθαίνει για να αποφύγει τη φυλακή», σχολιάζει η λαίδη Βικτόρια Χέρβεϊ
Έκανε σύγκριση της Γαλλίας με τη Ρουμανία και τον αποκλεισμό Τζεορτζέσκου
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις - Ενισχύονται οι φόβοι για επίθεση
Ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις - Η απάντηση της ΕΕ
Μεσίστιες σημαίες, προσευχές σε ναούς και παγόδες για τα θύματα από το φονικό σεισμό
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την Ιαπωνία μιλήσαμε με τον κ. Yoshiyuki Sagara, Senior Research Fellow στο Institute of Geoeconomics (IOG) και στο Asia Pacific Initiative (API)
«Πολύς κόσμος μου το ζητάει», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος
Από τα «μακαρονόδεντρα» στους... ιπτάμενους πιγκουίνους
Ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε ότι στην Ευρώπη απειλείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης
Στο βαν επέβαιναν 16 άνθρωποι, εννέα εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας
Στο στόχαστρο του Προέδρου των ΗΠΑ και το Ιράν
Πώς κατάφεραν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους
Παρατηρητές διατυπώνουν επικρίσεις, προειδοποιώντας για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές
Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο ο Έλον Μασκ
Προειδοποίησε πως θα υπάρξει αντίδραση ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Τραμπ
Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.