- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πούτιν: Γιατί η πτώση του Ασάντ τον ταπείνωσε και δείχνει τα όρια της Ρωσίας
Το 2015, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε τη διάσωση του καθεστώτος Άσαντ προσωπικό του έργο, επεμβαίνοντας με μια μαζική επίδειξη αεροπορικής ισχύος για να αποτρέψει την ήττα του από τους αντάρτες.
Η πτώση του εννέα χρόνια αργότερα ήταν ένα εντυπωσιακό πλήγμα στον κύριο στόχο της μακράς διακυβέρνησης του Πούτιν - τη σφυρηλάτηση της Ρωσίας σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη που θα ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο τις Ηνωμένες Πολιτείες.
To Kρεμλίνο έριξε δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει τον Άσαντ μέσω του σχήματος της Αστάνα, μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία και η οποία απέκλεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να κρατηθεί.
«Η κατάρρευση του Άσαντ αποκάλυψε τα όρια της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Μόσχα, Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, γράφοντας στην εφημερίδα Kommersant.
Η Μόσχα δεν νίκησε ποτέ τους εχθρούς του Άσαντ «και αυτό ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική αποτυχία, η οποία ήταν ήδη ξεκάθαρη εδώ και χρόνια». Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει το λάθος της παραμονής της για πολύ καιρό χωρίς σαφή νίκη, στην Ουκρανία.
«Ολόκληρο το σύστημα της ρωσικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, το οποίο οικοδομήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια και στο οποίο επενδύθηκαν πολύ σημαντικοί πόροι, μετατράπηκε σε μια στιγμή σε κάτι από μια πολιτική εποχή που έχει ξεθωριάσει στη λήθη», θρήνησε ο Μιχαήλ Ροστόφσκι, γράφοντας στην εφημερίδα Moskovsky Komsomolets. «Αυτό είναι ένα οδυνηρό, ατυχές, ακόμη και οδυνηρό γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να υποβαθμιστεί».
Η ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος αυτή την εβδομάδα άφησε άναυδο το Κρεμλίνο, καταδεικνύοντας περίτρανα τα όρια της ρωσικής παγκόσμιας ισχύος, ακόμη και όταν ο Πούτιν διεξάγει αυτό που αποκαλεί υπαρξιακό αγώνα εναντίον του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ επιτέθηκαν με πικρία στον Άσαντ για την απώλεια της Συρίας, αλλά αναλυτές υποστήριξαν ότι η ενασχόληση του Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αυτή που οδήγησε στην απώλεια της εστίασης στο σχέδιό του για τη Συρία.
Ο Ruslan Suleymanov, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Διπλωματίας με έδρα το Μπακού, δήλωσε ότι ο Πούτιν ήταν αποφασισμένος να αποδείξει ότι η Μόσχα δεν εγκατέλειψε ποτέ τους συμμάχους της, ωστόσο η πτώση του Άσαντ έστειλε το αντίθετο μήνυμα. Ο Ρώσος ηγέτης, όπως φάνηκε, «έχασε το ενδιαφέρον του» για τη Συρία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Αυτό είναι σίγουρα ένα τεράστιο πλήγμα για την εικόνα του Πούτιν στα μάτια άλλων ηγετών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», είπε. «Ο Πούτιν έδειξε σε όλους ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει τους συμμάχους του. Απλά δεν τον ενδιαφέρει. Δεν διαθέτει πλέον πολλούς σταθερούς πόρους. Είναι απασχολημένος να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό».
Η πρόσφατη αποτυχία της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ευθραυστότητα του στρατού του Άσαντ ήταν μια ακόμα στην σειρά των καταστροφικών αποτυχιών των μυστικών υπηρεσιών που έχουν απαξιώσει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η αποτυχία της Ρωσίας να προβλέψει ότι η Ουκρανία θα αντιστεκόταν σθεναρά στην εισβολή της Ρωσίας το 2022 ή ότι ο μισθοφόρος ηγέτης του Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, θα διοργάνωνε εξέγερση το 2023. Ήταν απροετοίμαστη όταν τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε συναυλιακό χώρο στα περίχωρα της Μόσχας τον Μάρτιο, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μοιραστεί πληροφορίες που προειδοποιούσαν για την επίθεση και την τοποθεσία. Ούτε προέβλεψε την εισβολή της Ουκρανίας τον Αύγουστο στην περιοχή του Κουρσκ στη νότια Ρωσία.
Πηγή: Washington Post