- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Σύρος πρόσφυγας που έβγαλε τη διάσημη σέλφι με την Άνγκελα Μέρκελ το 2015 θέλει να μείνει στη Γερμανία
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Ο Σύρος πρόσφυγας που βγήκε σέλφι με την Άνγκελα Μέρκελ το 2015 θέλει να μείνει στη Γερμανία - Αναζωπυρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους αιτούντες άσυλο
Η σέλφι του με την Άνγκελα Μέρκελ είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Εννέα χρόνια μετά, ο Ανάς Μονταμάνι έχει γερμανικό διαβατήριο και δεν θέλει να επιστρέψει στην Συρία, ακόμη και μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ. «Είμαι Βερολινέζος. Έχω εδώ τη ζωή μου», λέει ο 27χρονος που ήταν 18 ετών όταν έφθασε στο Βερολίνο, κατά τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015.
Η φωτογραφία του με τη χαμογελαστή γερμανίδα τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έγινε σύμβολο της κρίσης αυτής και της πολιτικής των ανοικτών θυρών που εφάρμοσε τότε η Γερμανία ανοίγοντας τα σύνορά της για να υποδεχθεί περί το ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.
Έκτοτε, η συριακή διασπορά στη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ανάς Μονταμάνι σύμβολο για τις κοινότητες προσφύγων στην Γερμανία
Με το πτυχίο στην Επικοινωνία στη τσέπη που απέκτησε με σπουδές τις οποίες χρηματοδότησε εργαζόμενος δύο ημέρες την εβδομάδα σε σούπερ μάρκετ, ο Ανάς Μονταμάνι εργάζεται πλέον ως δημοσιογράφος για το ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό δίκτυο της Deutsche Welle στο Βερολίνο.
«Έχω ένα καταπληκτικό διαμέρισμα, μία πολύ όμορφη γυναίκα, έχω ό,τι μου χρειάζεται εδώ», λέει.
Ο Ανάς Μονταμάνι ζει με την ουκρανή μνηστή του, η οποία έφθασε στην Γερμανία λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.
Οι δύο τους αποτελούν ένα ζευγάρι σύμβολο: Οι Ουκρανοί και οι Σύροι είναι οι δύο μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στην Γερμανία.
Όπως και εκείνος, η μνηστή του εργάζεται, είναι μηχανικός και τελείωσε τις σπουδές της στο Βερολίνο.
Αντιπαράθεση για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους
Ο Ανάς Μονταμάνι έφυγε από την Συρία «διότι δεν ήθελε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία». Δεν θέλει να επιστρέψει γιατί «έζησε τρομακτικά πράγματα». Όπως αφηγείται, «έχασα φίλους. Μέλη της οικογενείας μου πέθαναν εξαιτίας του καθεστώτος».
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, η γερμανική ακροδεξιά και οι συντηρητικοί ανταγωνίζονται στις τοποθετήσεις περί απελάσεων.
Μία στάση που επικρίθηκε χθες από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που μίλησε «για έλλειψη ρεαλισμού σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή».
«Ανησυχώ για τους φίλους που, αντίθετα από εμένα, δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο», λέει ο Ανας Μονταμάνι. «Βέβαια ο πόλεμος τελείωσε, αλλά η κατάσταση δεν είναι ασφαλής, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Αν και έχει περισσότερους φίλους στο Βερολίνο παρά στην Συρία, οι γονείς και τα αδέλφια του ζουν ακόμη κοντά στην Δαμασκό.
Τονίζει ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί εκατοντάδες επιθέσεις κατά της χώρας του. «Αυτό μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε (...) Όταν τηλεφώνησα πρόσφατα στην μητέρα μου, ήταν κρυμμένοι στο υπόγειο».
Προς το παρόν, οι πενηντάχρονοι γονείς του θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της κατάστασης. Ο ηλεκτρολόγος πατέρας του επισκευάζει γεννήτριες.
Πλέον, αν θέλει να φέρει την οικογένειά του στην Γερμανία, θα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Το Βερολίνο αποφάσισε να διακόψει την διαδικασία χορήγησης ασύλου στους Σύρους.
Στόχος της γερμανικής ακροδεξιάς - Προσέφυγε κατά του Facebook
Από τη σέλφι του με τη Άνγκελα Μέρκελ, ο Ανάς Μονταμάνι έχει γίνει «μία φωνή για τους ανθρώπους που έρχονται από την Συρία». Το κανάλι του στο TikTok έχει 50.000 followers.
Για τους συμπατριώτες του έγινε ήρωας. Έγινε όμως και στόχος της γερμανικής άκρας δεξιάς, που παραποίησε τη διάσημη σέλφι. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του Facebook το 2017 ζητώντας την απάλειψη των παραποιημένων εικόνων, αλλά έχασε την υπόθεση απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό.
Η Άνγκελα Μέρκελ δεν ξέχασε τον Ανάς Μονταμάνι
Δεν ξανασυναντήθηκε ποτέ με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά εκείνη δεν τον ξέχασε.
Στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Ελευθερία», δηλώνει ότι «ακόμη δεν καταλαβαίνει ότι σκέφτηκαν πως ένα συμπαθητικό πρόσωπο σε μία φωτογραφία θα αρκούσε για να παρακινήσει ορδές άλλων να διαφύγουν από την πατρίδα τους».
Για τον Ανάς Μονταμάνι είναι «καταπληκτικό» να βλέπει τη φωτογραφία του στο έκτασης 700 σελίδων βιβλίο της πρώην καγκελαρίου. Και αυτό διότι «η φωτογραφία του έχει περάσει στην Ιστορία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων
Πάνω από 12.000 κατοικίες και 150.000 στρέμματα μετατράπηκαν σε αποκαΐδια
Διερχόμενη οδηγός επιχείρησε να την φυγαδεύσει
To βίντεο που αποτυπώνει την κατάσταση
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την αποφυλάκιση ορισμένων Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
Η υπόθεση που συγκλόνισε την Γαλλία και μεγάλο μέρος του πλανήτη
Kαι επίσημα είναι υποψήφια Καγκελάριος
Aκόμα δεν είναι γνωστά τα αίτια
Πολλοί celebrities έχουν πληγεί από την καταστροφή
Τι αναφέρουν οι νομικοί
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Σαξονία - Αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα της Βάιντελ
«Συνομιλητής μας στο ζήτημα αυτό είναι η Αμερική», διαμηνύει ο Χακάν Φιντάν
Δεν διαφαίνονται συνθήκες κρίσης - Τα στοιχεία του Reuters
Βανδαλισμoί κατά τη διάρκεια της νύχτας - Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
Προοριζόταν για τις αγορές της Ευρώπης και της Αυστραλίας
Μεταξύ των θυμάτων ήταν τρεις ανήλικοι και τα δύο μέλη του πληρώματος
Ο Ρώσος πρόεδρος έρχεται στον κινηματογράφο
Περίπου 2.400 μετρικοί τόνοι πετρελαιοειδών έχουν διαρρεύσει
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νοσηλευόταν για μια εβδομάδα με σοβαρή πνευμονία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.