Κοσμος

Λουίτζι Μαντζιόνε: Το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες και το αδημοσίευτο μανιφέστο του

Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λουίτζι Μαντζιόνε: Γιατί κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης δεν δημοσιεύει το μανιφέστο 262 λέξεων του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του CEO της ασφαλιστικής

Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του CEO του ασφαλιστικού «κολοσσού» United Healthcare Λουίτζι Μαντζιόνε είχε μαζί του ένα χειρόγραφο μανιφέστο στο οποίο εξέφραζε την οργή του για το πανάκριβο σύστημα υγείας και το προσδόκιμο ζωής ενός Αμερικανού - κι όμως κανένα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης  δεν το δημοσίευσε ολόκληρο παρά μόνο αποσπασματικά σημεία του.

Στο μανιφέστο του ανάμεσα σε άλλα ο Μαντζιόνε εξηγεί ότι «το σύστημα υγείας είναι το ακριβότερο στον κόσμο, ενώ το προσδόκιμο ζωής ενός Αμερικανού είναι στην 42η θέση παγκοσμίως» ενώ εξηγούσε και την περιφρόνησή του για τις αμερικανικές εταιρείες και ιδίως για τη βιομηχανία υγείας.

Να σημειωθεί ότι μετά τη σύλληψή του, δεν του έχει επιτραπεί η καταβολή εγγύησης και κρατείται σε κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα στην Πενσυλβάνια. Ακόμα ένα παράδοξο της υπόθεσης πάντως είναι οι πληθώρα φωτογραφιών του Μαντζιόνε - τον βλέπουμε παντού, από κάθε προφίλ και σε διαφορετικές στιγμές, μέσα στο κελί του, την ώρα της προσαγωγής, ενώ περπατά και σε πολλές φωτογραφίες απαθανατίζεται από τα κινητά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι μετά τις αναρτούν.

Η Washington Post έγραψε για την ύπαρξη «ενός χειρόγραφου εγγράφου», επικαλούμενη τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζόζεφ Κένι, λέγοντας ότι ο συντάκτης του κειμένου έχει «κακή διάθεση απέναντι στην εταιρική Αμερική». Το CNN και το NBC αναφέρθηκαν μόνο στις φράσεις «αυτά τα παράσιτα το άξιζαν», και στη συγγνώμη του για «οποιαδήποτε διαμάχη ή τραύμα».

Γιατί κανένα μέσο ενημέρωσης δεν δημοσιεύει το μανιφέστο του Μαντζιόνε;

Ορισμένοι θεωρούν ότι η σύγκρουση συμφερόντων με τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής είναι ο λόγος που οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί παρακρατούν το πλήρες μανιφέστο του Μαντζιόνε και δεν το δημοσιεύουν.

Για παράδειγμα, η Μπεθ Μπρουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των NYT, είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της eHealthInsurance. Η Μάντελιν Μπελ, διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου της Comcast (στην οποία ανήκει το NBC) είναι επίσης διευθύνουσα σύμβουλος του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. Η Paula Price, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Warner Bros. (στην οποία ανήκει το CNN) διετέλεσε προηγουμένως ανώτερη αντιπρόεδρος της Aetna, μιας εταιρείας ασφάλισης υγείας.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο για τη δημοσίευση μανιφέστων από τα παλαιά μέσα ενημέρωσης έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές για να βοηθήσουν στον εντοπισμό άγνωστων φυγάδων.

Το μανιφέστο του unabomber, με τίτλο «Η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της» -το οποίο ο Mangione φέρεται να εξέτασε στο Goodread- δημοσιεύθηκε από την Washington Post και τους NYT. Έξι μήνες αργότερα, συνέβαλε στη σύλληψη του Theodore Kaczynski. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η δημοσίευση του μανιφέστου έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και δημιουργούσε ένα επιβλαβές προηγούμενο, ενώ η Ένωση Εφημερίδων της Αμερικής ανέφερε τότε διχασμό για το θέμα.

Το μανιφέστο 262 λέξεων του Mangione δημοσιεύθηκε χθες στο Substack από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ken Klippenstein. Τα ερωτήματα του Klippenstein προς τις NYT, Washington Post, CNN και NBC -για τους λόγους που απέφυγαν να δημοσιεύσουν το πλήρες μανιφέστο- έμειναν ωστόσο αναπάντητα.