Κοσμος

Συρία: Άνοιξε η φυλακή Σεντάγια - Συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθέρωση κρατουμένων

Ανθρώπινο σφαγείο την χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φυλακή Σεντνάγια είχε μετατραπεί σε «στρατόπεδο θανάτου» μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Μετά την πτώση της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκό, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την περιβόητη φυλακή Σεντάγια απελευθερώνοντας χιλιάδες κρατούμενους.

Κατά τη διάρκεια των 14 ετών εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να εξαφάνισε πάνω από 100.000 ανθρώπους στις φυλακές.

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι εικόνες από τη διαβόητη φυλακή της Σεντνάγια, με τα πλάνα να δείχνουν ότι υπήρξε απελευθέρωση γυναικών, αλλά και παιδιών. Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν αναφορές ότι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε κρυφά υπόγεια κελιά, εγκλωβισμένοι σε βάθος 30 μέτρων κάτω από τη γη, σύμφωνα με τη συριακή οργάνωση πολιτικής άμυνας που είναι γνωστή με την ονομασία «Λευκά Κράνη».

Η οργάνωση έχει αναπτύξει πέντε «εξειδικευμένες ομάδες έκτακτης ανάγκης» στη φυλακή, οι οποίες έχουν οδηγό που γνωρίζει τη χωροταξία των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις συγκεκριμένες φυλακές υπάρχουν ενδεχομένως και 1.000 κρατούμενοι που έχουν εγκλωβιστεί στα υπόγεια, σε κελιά με ηλεκτρονικές κλειδαριές και κρυφές πόρτες.

Άλλα πλάνα έχουν δείξει κρατούμενους να απελευθερώνονται - συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού που κρατείται με τη μητέρα του. Το βίντεο δημοσιεύτηκε από την Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων της φυλακής Σεντνάγια (ADMSP) με έδρα την Τουρκία.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το AFP έδειχνε Σύρους να σπεύδουν να δουν αν οι συγγενείς τους ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν από τη Σεντνάγια, όπου χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης λέγεται ότι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν υπό το καθεστώς Άσαντ.

Το Σάββατο η τρομοκρατική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε πάνω από 3.500 κρατούμενους από τις στρατιωτικές φυλακές της Χομς, όταν κατέλαβε την πόλη.

Σε μια έκθεση του 2022, η ADMSP ανέφερε ότι η Σεντνάγια «ουσιαστικά έγινε στρατόπεδο θανάτου» μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, πάνω από 30.000 κρατούμενοι είτε εκτελέστηκαν είτε πέθαναν λόγω βασανιστηρίων, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης ή πείνας μεταξύ 2011 και 2018. Επικαλούμενη μαρτυρίες των λίγων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν, τουλάχιστον άλλοι 500 κρατούμενοι είχαν εκτελεστεί μεταξύ 2018 και 2021, ανέφερε.

Το 2017, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη Σεντνάγια ως «ανθρώπινο σφαγείο», σε μια έκθεση που υποστήριζε ότι οι εκτελέσεις είχαν εγκριθεί στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης Άσαντ. Η κυβέρνηση απέρριψε τότε τους ισχυρισμούς της Αμνηστίας ως «αβάσιμους» και «στερούμενους αλήθειας», επιμένοντας ότι όλες οι εκτελέσεις στη Συρία ακολουθούν τη δέουσα διαδικασία.