- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Συρία: Στη Δαμασκό ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών, Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι
Ποιος είναι Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών
Συρία: Στη Δαμασκό ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών, Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι - Ποιος είναι Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών
O Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, έφτασε στη Δαμασκό, λίγες ώρες αφού η πρωτεύουσα της Συρίας έπεσε στα χέρια των ανταρτών, των οποίων είναι ο ηγέτης.
«Ο διοικητής Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Τζολάνι) προσκύνησε και φίλησε το χώρα», μόλις έφτασε στην πόλη, μετέδωσε το κανάλι των ανταρτών στο Telegram.
Στα πλάνα φαίνεται ο επικεφαλής της Χάγιατ Ταχρίρ αλο Σαμ (HTS), της ριζοσπαστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών, να προσκυνάει σε μια πρασιά.
«Η βούλησή μας είναι σταθερή και η αποφασιστικότητά μας ακλόνητη» είπε ο Αλ Τζολάνι στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση, την οποία ελέγχουν πλέον οι αντάρτες.
Ahmad Al-Sharaa (Jolani) arrives to Damascus after the Assad regime fell. pic.twitter.com/ADsU99FRoh
— Mazen Hassoun (@HassounMazen) December 8, 2024
«Συνεχίζουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους της επανάστασής μας», συνέχισε. «Το μέλλον είναι δικό μας και οδεύουμε προς τη νίκη», τόνισε.
HTS leader Abu Mohammed al-Joulani has arrived in Damascus. pic.twitter.com/xdAK4vYwtL
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 8, 2024
Ποιος είναι Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο αρχηγός του συνασπισμού των ανταρτών
Γεννήθηκε το 1982 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός πετρελαίου.
Η οικογένεια επέστρεψε στη Συρία το 1989 και εγκαταστάθηκε κοντά στη Δαμασκό.
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον χρόνο που πέρασε στη Δαμασκό πριν από τη μετακίνησή του το 2003 στο Ιράκ, όπου εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ στο πλαίσιο της αντίστασης στην εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το ίδιο έτος.
Συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2006 και κρατήθηκε για πέντε χρόνια, ενώ αργότερα ο αλ Τζουλάνι ανέλαβε την ίδρυση του παραρτήματος της αλ Κάιντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νούσρα, το οποίο αύξησε την επιρροή του στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, ιδίως στην Ιντλίμπ.
Ο αλ-Τζουλάνι συντονίστηκε εκείνα τα πρώτα χρόνια με τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» της αλ-Κάιντα, το οποίο αργότερα έγινε ISIL (ISIS).
Τον Απρίλιο του 2013, ο αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ξαφνικά ότι η ομάδα του έκοβε τους δεσμούς με την αλ Κάιντα και θα επεκτεινόταν στη Συρία, καταπίνοντας ουσιαστικά το Μέτωπο αλ Νούσρα σε μια νέα ομάδα με την ονομασία ISIL.
Ο Αλ Τζουλάνι απέρριψε αυτή την αλλαγή, διατηρώντας την πίστη του στην Αλ Κάιντα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής του συνέντευξης το 2014, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Συρία θα πρέπει να κυβερνηθεί σύμφωνα με την ερμηνεία της ομάδας του για τον «ισλαμικό νόμο» και ότι οι μειονότητες της χώρας, όπως οι χριστιανοί και οι Αλαουίτες, δεν θα φιλοξενηθούν.
Τα επόμενα χρόνια, ο αλ Τζουλάνι φάνηκε να αποστασιοποιείται από το σχέδιο της Αλ Κάιντα για την ίδρυση ενός «παγκόσμιου χαλιφάτου» σε όλες τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, και φαίνεται να επικεντρώνεται αντ' αυτού στην οικοδόμηση της ομάδας του εντός των συνόρων της Συρίας.
Η διάσπαση φάνηκε να είναι μια προσπάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, να τονίσει τις εθνικές, και όχι τις υπερεθνικές, φιλοδοξίες της ομάδας του στις ομάδες στην Ιντλίμπ.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2016, το Χαλέπι έπεσε στο καθεστώς και οι ένοπλες ομάδες εκεί άρχισαν να κατευθύνονται προς το Ιντλίμπ, το οποίο εξακολουθούσε να ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Περίπου την ίδια εποχή, ο αλ Τζουλάνι ανακοίνωσε ότι η ομάδα του είχε αλλάξει σε Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ.
Μέχρι τις αρχές του 2017, χιλιάδες μαχητές κατέφθασαν στο Ιντλίμπ φεύγοντας από το Χαλέπι και ο αλ-Τζουλάνι ανακοίνωσε τη συγχώνευση ορισμένων από αυτές τις ομάδες με τη δική του για να σχηματίσουν την HTS.
Ο δηλωμένος στόχος του HTS είναι να απελευθερώσει τη Συρία από την αυταρχική κυβέρνηση του Άσαντ, «εκδιώκοντας τις ιρανικές πολιτοφυλακές» από τη χώρα και εγκαθιδρύοντας ένα κράτος σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία του «ισλαμικού νόμου», σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Centre for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον.
Με πληροφορίες από Al Jazzera
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Περίπου 50.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν πρόωρα στη χώρα εξαιτίας της
Η Φόξυ Μπράουν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον 24 φορές νικητή των Grammy
Ο χωρισμός λίγο πριν προταθεί για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.